Ciorbă cu tăiței și fasole

Ciorbă cu tăiței și fasole

Ciorbă din categoria "ai grijă să nu înghiți și lingura" - una din cele mai bune și preferata tuturor din familie. Am descoperit combinația când eram în liceu, în gazdă la o doamnă foarte gospodină - de la ea am învățat foarte multe, inclusiv și această ciorbă. O puteți face cu orice carne vă place - dar de preferat cu pui, rață, gâscă, etc.

Să zicem așa - este o ciorbă gospodărească, gustul este perfect - și să știți că fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar și Sofia a mâncat-o cu mare poftă - și tăițeii și fasolele, fugeau.....

Ingrediente

Pui întreg
1 buc
puteți folosi și numai o parte din el - depinde cât de mare aveți oala
Ardei gras
1 buc
eu am folosit congelat
Ceapă albă
3 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Fasole fiartă
1 pahar
puteți lua și fasole din conservă
Pastă de tomate
2 linguri
   
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Borș acru
1 pahar
potriviți de acreală care vă place - dar nu exagerați
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Sare
1 lingura
   
Tăiței de casă
200 g
sau 1 ou + 1 pahar de făină - să-i faceți repede cât fierbe ciorba.

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală, se pune la fiert în apă cât s-o acopere bine. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin, ardeii tăiați și 1 ceapă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet până este gata carnea.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 1
Pas 2

Dacă nu aveți fasole la conservă - în timp ce fierbe carnea fierbeți și fasolea. La mine a fost fasole albă mare, uscată - am înmuiat-o peste noapte și am fiert-o până s-a făcut moale.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 2
Pas 3

Curațați și spălați legumele - cartofii îi tăiați cubulețe, morcovii rondele.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 3
Pas 4

După ce a fiert carnea, adăugați morcovii și cartofii - amestecați, lăsați să fiarbă, faceți focul mic și mai lăsați să fiarbă până sunt gata legumele - la mine de obicei durează 25-30 de minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 4
Pas 5

În acest timp puneți la călit o ceapă tăiată mărunt cu puțin ulei.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 5
Pas 6

Când se rumenește ușor ceapa, adăugați 2 linguri de pastă de roșii, amestecați și stingeți focul.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 6
Pas 7

Când au fiert legumele din ciorbă, adăugați fasolele fierte și prăjeala de roșii cu ceapă. Potriviți de sare, acriți cum vă place cu borș. Lăsați să fiarbă toate 5 min.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați verdeața (la mine este congelată) și 1 ceapă crudă tăiată mărunt.

 

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine, stingeți focul și lăsați să se pătrundă 15-20 de minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 9
Pas 10

Dacă nu aveți tăițeii deja pregătiți îi faceți repede cât fierbe ciorba.

Faceți aluat de tăiței dintr-un ou și 1 pahar de făină. Lăsați să se odihnească puțin, apoi îl mai frământați o dată și peste 5-10 minute îl puteți întinde într-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulați și tăiați, să vă iasă tăițeii frumoși.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 10
Pas 11

Fierbeți tăițeii în apă cu sare 2-3 minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 11
Pas 12

Îi scurgeți de apă, clătiți cu puțină apă rece și îi puneți într-o farfurie, amestecați cu 1-2 linguri de ulei rafinat - să nu se lipească.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 12
Pas 13

Când serviți ciorba adăugați în fiecare farfurie câteva linguri de tăiței. Merge perfect cu puțină smântână, dar nu este obligatoriu.

Poftă Bună!

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 02 Feb 2011, 14:20

chiar azi m-am gandit la asa ceva cu fasole ,ca mai demult cand eram la mama acasa am mancat bors cu fasole si chiar m-am gandit ce bine ar fi multumesc pt reteta

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 02 Feb 2011, 14:20

Mi se pare o ciorba super! Si sunt incantata si de reteta de taietei, pe care n-o stiam. Sambata voi face ciorba asta.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 02 Feb 2011, 14:27

Astept pareri despre ciorba de sambata :)

Apropo, Reteta de taietei este si pe site, am postat-o mai demult, pozele nu sunt chiar perfecte, si in compozitie am adaugat putina apa ca sa fie aluatul mai elastic - poti pune doar oua(aluatul este tare, se lucreaza mai greu, dar nu este lipicios), sau mai adaugi putina apa (aici aluatul este mai moale si putin mai lipicios).

Ellena
Elena (Ellena) 02 Feb 2011, 23:23

O cioarba cu de toate,arata f.bine Lena cred ca e si f.buna! Cu siguranta merita incercata!

Nota mea pentru rețetă:
olteanu
daniela olteanu (olteanu) 02 Feb 2011, 23:53

nu stiu dak voi puteti pune poze la retete dar eu nu reusesc nu stiu ce are nu imi incarca nici o poza.am scris toata reteta  pt concurs dar nu reusesc sa pun poze.

lena
Elena (lena) 03 Feb 2011, 07:59

Olteanu, vezi ca ti-am raspuns pe mail

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:44

nu am mincat niciodata ,trebuie sa fie buna

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:46

eu am gatit azi tocanita de cartofi cu carne afumata

chende maria
chende maria 03 Feb 2011, 12:47

miine o sa incerc si eu reteta aceasta

Karen
Karen 04 Feb 2011, 00:38

Draga Lena,gatim aproape tot ce apare pe site,cred ca suntem ,,molipsiti,, rau... Am mai vrut sa te rog si acum ca iar a aparut o ciorba,mi-am amintit...Cum se face borsul?? In banat(de unde suntem de loc) nu se facea .Nu exista la plic cum era in RO...oare il putem face ?

Multumesc mult!

Ps.maine puiul nostru implineste 6 lunite si ne sarbatorim cu ciorbita asta,o sa scriu cum a iesit ....imi suna ciudat cu fasole si curcan(asta avem) :)

Lavi
Lavi 06 Feb 2011, 22:39

taiteii nu se pot pune in oala de ciorba?

doar la servire?

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 07 Feb 2011, 23:53

Ai avut dreptate ,face parte din categoria,,ai grija sa nu inghiti si lingura,, cred ca e la fel de buna cu orice carne.Cu toate ca ne ,,suna,, ciudat,a fost  delicioasa! si...am inceput sa folosim ceapa cruda maruntita(la final) si la alte ciorbe,ff buna

Nota mea pentru rețetă:
costeamagdalkena
costeamagdalkena 08 Feb 2011, 08:36

draga mea am facut ciorba si mia placut a fost foarte buna multumesc mult de reteta trimisa dumnezeu sa te binecuvinteze si cu alte retete

adelyna
adelyna 22 Feb 2011, 16:46

lena scuze pentru  postarea facuta..aici...pot  sa zic ca sunt o  fana inraita... a ciorbei  de burta... dar nustiu  exact cum se face..pot  sa zic cas o  mica gospodina la 20 de ani.. e una dintre mancarile ce imi plac la nebunie dar nustiu  exact cum se face 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 Feb 2011, 17:21

Adelyna, sincera sa fiu am gustat ciorba de burta o data, poate nu a fost o varianta f.buna - dar de atunci nu o suport, nu-mi place mirosul ala de burta. De asta nici nu pun reteta, dar vezi ca pe forum parca cineva a pus.

dcrys1984
Cristina (dcrys1984) 02 Mar 2011, 08:42

vai cat de bine arata ciorba

Kramer Roxana Roberta
Roxana Roberta Kramer (Kramer Roxana Roberta) 13 Mar 2011, 12:25

 

strutioana
strutioana 14 Mar 2011, 12:51

chiar azi vreau sa incerc sa fac ciorba asta.....desi sunt incepatoare sper sa-mi iasa 

strutioana
strutioana 14 Mar 2011, 18:27

deci am facut ciorba si mi-a iesit super buna 

lena
Elena (lena) 14 Mar 2011, 18:29

Super Ioana, ma bucur ca ti-a iesit si v-o placut

unica-monik
unica-monik 26 Mar 2011, 20:47

Lena, nu prea am vazut leusetan in retetele tale pentru ciorba. In rusia / moldova nu e un "condiment" folosit? Si am constata ca nici albitura / patrunjel - pastarnac radacina / telina nu folosesti. Nu folosesti nici in alte mancaruri radacinoasele astea?

Miine am sa fac ciorba asta...neaparat...numai ca acum tinem post asa ca nu voi pune carne. Am sa scriu la final parea despre noua varianta ... cine stie, poate marge si de post.

LORINDA
LORINDA 24 Sep 2011, 21:59

maine voi gati si eu cirobita asta...am taiteii de casa pregatiti (si i-am facut doar cu ou fara apa...mi-au creat un pic de febra musculara dar mi se par mai buni asa), voi incerca sa un carne de pui (de tara nu de magazin) si cred ca va iesi delicioasa... promit sa va impartasesc experienta mea...placuta...sper :p

multumesc frumos Lena pt ajutor si pt inspiratia pe care mi-o ofera mereu site-ul tau

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 02 Aug 2014, 18:19

foarte buna ciorba. am mincat fara taietei, e excelenta si asa. O sa fac mai tirziu si taieteii, ca sa fie completa la masa de duminica, dar e excelenta si fara. multumim

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 02 Aug 2014, 18:21

am uitat sa adaug ca nu am facut cu fasole boabe, nu-mi place fasolea uscata, ci cu fasole verde din borcan de la magazin. E super.

Jana
Jana 16 Dec 2014, 17:35

Lena, stii sa faci magie in bucatarie! Absolut delicioasa ciorbita. Am facut-o cu carne de gisca si cind am gustat rezultatul final, am putut zice doar wow ;) e adevarat ca mi-a luat cam mult timp, dar asa e cind faci ceva nou. Multa inspiratie tie si in continuare.

Nota mea pentru rețetă:
aleinad
aleinad 19 Apr 2016, 20:24

tare gustoasa !!merita facuta

Nota mea pentru rețetă:
aleinad
aleinad 19 Apr 2016, 20:26

yamy

Poza mea pentru rețetă:
Vicutzza
P V (Vicutzza) 18 Dec 2016, 15:20

Foarte shi foarte gustos!!! 

Nota mea pentru rețetă:
lycica
lycica 16 Nov 2018, 18:03

Lena, am observat că în unele ciorbe faceți prăjeala (ceapa cu tomat), iar în alta nu. Cum se schimbă gustul? Cum mai bine de făcut? E mare diferență? Observ că ingredientele practic sunt aceleași, dar acest pas diferă și sunt curioasă când și care metodă folosim. Mulțumesc, în rest, încă o dată, pentru tot efortul tău.

lena
Elena (lena) lycica 16 Nov 2018, 18:52

Da, prajeala da gust foarte bun la ciorba, dar are 2 minusuri: ia timp si efort, se considera ca nu e chiar sanatoasa. Eu o fac cand am pofta, incerc sa nu abuzez, de ex ciorba de rata cu varza e obligatoriu cu prajeala👍👍👍👍.