Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați

Rasolnik-ul este o supă tradițională rusească, deosebit de gustoasă, chiar și acum când o scriu pe site mi s-a făcut poftă..... Foarte importantă în rețetă este baza supei - adică să fiarbă bine carnea și oasele de vită/vițel, în plus se folosește orez sau alac (acesta trebuie fiert sau separat sau împreună cu carnea) și legumele, puține dar toate la locul lor. Și bineînțeles castraveții..... trebuie să fie Castraveți murați, cei în oțet nu merg.

Recomand s-o încercați neapărat, este o supă gospodărească, sățioasă, completă, densă..... uhh ce aș mânca o farfurie :)

Ingrediente

Carne de vită/mânzat
1 kg
luați carne cu os - spată, cotlet - puteți folosi și vițel dacă nu aveți timp s-o fierbeți pe cea de vită
Ceapă albă
3 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Orez
1 lingura
sau alac, dar fiert din timp
Roșii
1 buc
   
Castraveți murați
5 buc
   
Pastă de tomate
1 lingura
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
1 legătură
Sare
1 lingura
sărați după gust și preferințe

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală bine, se pune în cratiță, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune la fiert.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă luați spuma, adăugați frunza de dafin, o ceapă tăiată în sferturi și roșia tăiată bucăți mici. Când fierbe uniform faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet câteva ore - depinde de ce fel de carne folosiți. Cea de vită fierbe f. mult - 3-4 ore, mânzatul - 2-3 ore, vițelul - 1-2 ore.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 2
Pas 3

Baza supei este gata atunci când carnea este foarte moale și iese ușor de pe os. Scoateți carnea din cratiță și lăsați să se răcorească puțin.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 3
Pas 4

Cartofii se curăță, se spală, se taie bucăți medii și se adaugă la supă.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 4
Pas 5

După cartofi adăugați orezul, dați focul mai mare și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 25-30 de min. În acest timp se prepară restul de ingrediente.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 5
Pas 6

Într-o tigaie se călește cu ulei o ceapă tăiată mărunt și morcovii tăiați cubulețe.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 6
Pas 7

Când sunt ușor rumeniți morcovul și ceapa adăugați pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 min și stingeți focul.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 7
Pas 8

Castraveții se taie cubulețe mici.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 8
Pas 9

Carnea se scoate de pe os și se taie bucăți medii.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 9
Pas 10

După ce au fiert cartofii și orezul 25 de min, la supă se adaugă carnea, castraveții și prăjeala de morcov cu ceapă și pastă de roșii. Amestecați bine, dați focul mare să fiarbă bine, apoi la foc mic mai lăsați să fiarbă 10 min toate împreună.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 10
Pas 11

În acest timp tocați mărunt verdeața și o ceapă albă.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 11
Pas 12

Le adăugați la supă, amestecați și stingeți focul, acoperiți oala cu capac și mai lăsați să se pătrundă 15-20 de min.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 12
Pas 13

Supa se servește opțional cu smântână, și merge perfect cu niște ceapă crudă sau praz verde și puțin piper negru presărat deasupra. Este supa preferată a familiei noastre în sezonul rece, chiar și fetița mea care nu pune limba pe ciorbă a mâncat cu mare poftă vreo 5 linguri (bineînțeles împreună cu ciocolata:)

Poftă Bună!

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-7 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 200 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 45

RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 17 Nov 2016, 15:31

Ce fac eu gresit de mereu raman cu doua linguri de zeama dupa ce fierb carnea?Se mai adauga apa in timpul celor 3 ore sa zicem?Se pune capacul complet pe oala (asa nu pot ca mereu da pe foc) Un sfat va rog! Urmeaza sa o fac si nu as vrea sa o stric:)

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 17 Nov 2016, 16:08

Inteleg problema Roxana - deci faci asa:

- Toarna in oala un pic mai multa apa decat crezi ca trebuie, chiar la inceputul fierberii.

- Cand incepe sa fiarba faci focul cat mai mic posibil, supa trebuie sa bolboroseasca-zumzaie, nu sa clocoteasca :)

- Atunci cand fierbe f.incet merge pus si capacul complet pe oala, nu iese nimic de acolo si nu fuge. Dar ca sa stati linistita lasati doar o mica crapatura intre capac si oala.

Spor la treaba!

BobeicaMariana580
Mariana Bobeica (BobeicaMariana580) 19 Sep 2016, 20:10

am facut si eu astazi aceast gustos rasolinik...nemaipomenit de bun...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Vio84
Vio84 30 Aug 2016, 23:22

O supa foarte  delicioasa!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
catiusamanson
catiusamanson 07 Dec 2014, 15:04

super receta, super blog ...vreau sa zic ca nu e prima receta pe care am luat-o de aici ..Elena esti minunata, iti multumesc de ajutor 

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 10 Nov 2013, 11:31

Buna. Am considerat ca pentru mine Ciorba de pui a la grec, e pe primul loc. Acuma insa am dubii pe care sa o trec. Asa ca banuiti ce vreau sa zic.   Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vicusha
vicusha 18 Feb 2012, 19:13

Super reteta, dar soleanka ai pregatit vreodata? as fi incintata sa postezi varianta ta pe site

Nota mea pentru rețetă:
madalina21
madalina21 14 Nov 2011, 19:28

foarte buna! pentru gustul meu ar mai fi trebuit niste castraveti, dar nu am mai avut! interesanta reteta , o recomand si cu siguranta o voi mai repeta!

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 12 Nov 2010, 15:27

Am facut si eu ciorba aceasta azi,a ramas incantata soacra mea! O RECOMAND cu mare placere!5 stelute mari pt Lena! :*

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 04 Nov 2010, 21:36

Extrem de gustoasa si deosebita de ciorbele obisnuite

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 02 Nov 2010, 05:43

Când terminăm ciorba de fasole, o încerc pe asta. Trebuie să aibă un gust deosebit... Îmi plac provocările...

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile