Supă de pui cu găluște

Supă de pui cu găluște

La așa o supă de pui mi-a fost gândul ultima săptămână - ușoară, rapidă dar în același timp și mai deosebită (datorită găluștelor), perfectă după mesele de sărbători copioase.

Am întârziat cu această rețetă s-o pun pe site din cauza că nicicum nu găseam proporția perfectă la grișul din găluște, concluzia este că nu este o cantitate fixă, vedeți în rețetă - așa că urmați pașii și recomandările, să nu vă fie frică.

Dacă cineva mai face cumva mai deosebit găluștele, vă aștept cu sugestii la rubrica de comentarii sub rețetă.

Ingrediente

Pui
500 g
bucăți de pui cu oase, de preferat să fie un pui de țară
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Rădăcină de țelină
100 g
+rădăcină de pătrunjel și păstârnac - dacă aveți
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Ouă
1 buc
   
Griș de grâu
4 linguri
+ s-ar putea să mai trebuiască o lingură dacă este un ou mai mare

Pași de urmat

Pas 1

Spălați și curățați puiul și legumele.

Se pun la fiert în apă cât să le acopere bine - eu aici aveam aproximativ o oală de 3 litri.

Când începe să fiarbă luați spuma, adăugați frunza de dafin și faceți focul mic. Lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră, dacă este o găină de țară mai bătrână, fierbeți până este moale carnea.

Supă de pui cu găluște - Pas 1
Pas 2

Imediat cum ați pus puiul la fiert vă apucați să amestecați compoziția pentru găluște - este f. bine dacă va sta și se va umfla grișul până fierbe ciorba.

Se separă albușul de gălbenușuri (eu am făcut din 2 ouă).

Supă de pui cu găluște - Pas 2
Pas 3

Bateți albușurile spumă tare cu puțină sare.

Supă de pui cu găluște - Pas 3
Pas 4

Adăugați gălbenușurile și amestecați.

Supă de pui cu găluște - Pas 4
Pas 5

Măsurați 4 linguri de griș și le adăugați în compoziție - amestecați cu un tel să nu fie cocoloașe.

Lăsați la o parte bolul aproximativ 30-40 de minute - grișul se va umfla și găluștele vor fi mai moi și pufoase.

Supă de pui cu găluște - Pas 5
Pas 6

După ce s-a fiert carnea, scoateți legumele din ciorbă - le puteți lăsa tăiate mărunt acolo dacă vă place.

Eu acum am vrut o supă clară, legumele le-am folosit la altceva.

Supă de pui cu găluște - Pas 6
Pas 7

Potriviți supa de sare, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și opțional o jumătate de ceapă crudă tocată mărunt.

Opriți imediat focul și lăsați supa să se pătrundă.

Supă de pui cu găluște - Pas 7
Pas 8

În acest timp vom face găluștele.

Eu prefer să le fierb într-o oală separată - dacă cumva nu vă ies găluștele din prima nu veți strica supa. Și nici nu-mi place să văd zdrențe de griș prin supă.

Deci, pun la fiert o oală cu apă, adaug 1 linguriță de sare.

Când începe să fiarbă o iau de pe foc.

Supă de pui cu găluște - Pas 8
Pas 9

Înmuiați o lingură într-o cană cu apă rece.

Supă de pui cu găluște - Pas 9
Pas 10

Luați cu lingura respectivă puțin din compoziția cu griș.

Supă de pui cu găluște - Pas 10
Pas 11

Și o scuturați ușor în oala cu apă fiartă.

Dacă cumva găluștele nu se țin bine și se desfac, mai adăugați 1 lingură de griș în compoziție.

Supă de pui cu găluște - Pas 11
Pas 12

Puneți oala cu găluștele înapoi pe foc mic, să fiarbă aproximativ 5 minute. În acest timp găluștele se umflă și își măresc volumul.

Aveți grijă să nu fierbeți prea multe găluște o dată, se vor desface și nu le veți putea controla la fierbere.

Mai bine fierbeți în 2-3 ture, pe parcurs cele care sunt gata le adăugați în supă și fierbeți altele.

Supă de pui cu găluște - Pas 12
Pas 13

Asta se va întâmpla dacă puneți prea multe găluște la fiert și compoziția de griș este prea moale. Dar fiindcă avem supa separat totul se poate repara. Puneți pe foc o altă oală cu apă, adăugați încă puțin griș în compoziție și repetați procedura de mai sus.

Am vrut chiar să vă arăt acest pas, să nu vă fie frică dacă ceva nu iese bine, totul se poate repara/rezolva.

Supă de pui cu găluște - Pas 13
Pas 14

Mutăți găluștele fierte în supa de pui și le lăsați acolo să se pătrundă încă 5-10 minute.

Supă de pui cu găluște - Pas 14
Pas 15

O serviți și savurați :)

Poftă Bună!

Supă de pui cu găluște - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 l (5-6 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 34

CLAUDIA BOS.
CLAUDIA (CLAUDIA BOS.) 04 Nov 2017, 12:00

Fac retetele tale de vreo 8ani....felicitari!supa cu galuste e preferata mea...de cand sunt copil .vreau sa zic ca nu am facut niciodata galuste cu albusuri spuma....fiert separat...fara legume....mi se pare asa ciudat.na gusturi.eu frulez legumele ....pun si taitei.....mici subtiri....galustele le fac asa:pun un ou doua...depinde cate vreau....nu il bat ...pun sare piper vegeta ulei si dupa incep cu grisul in ploaie pana fac ca o crema subtire nu prea groasa....imediat probez in supa de pe foc una....inmoi lingurita in zeama si pui una ....astept....daca nu se desface e ok...le pun pe toate...si acopar cu capac pe o parte....vreo 10min....cand galustele sse duc la fund iau capacul mai las un pic ....pun patrunjel...ulei de masline si servim cu multa pofta!iese wau!si eu stiam ca daca faci aia de galusti si nu o pui repede ies tari,dar si daca pui prea mult gris iese naspa.cred ca e vb de ochi si experienta.eu o fac de cand aveam vreo 13ani.oricum as mancao si pe a ta sunt inebunita da supa de galusti....chiar ma pun sa fac una....pupici.

Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 22:08

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 07 Oct 2017, 18:23

Pe o vreme ploioasa cum a fost astazi,a mers foarte bine o supa calda de galuste!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Albina
Albina 05 Mar 2016, 14:13

Mancarea asta imi aduce aminte de gradinita :D era unul din felurile mele preferate. O sa incerc si eu maine sa o fac . sper sa-mi iasa buna :-S

Nota mea pentru rețetă:
madalina.m
madalina.m 30 Dec 2015, 15:23

Eu fac supa cu galusti in fiecare weekend pt ca asa imi cere unul dintre copiii mei. De fapt e o traditie in familie si mama facea la fel. Supa e la noi o mancare de duminica. Fac cand de pui, cand de vita. Eu pun mai multi morcovi. Galustele insa, le fac fara gres, cum am vazut la mama: 3 -4 oua(fac cam 6l de supa pt ca famlia e mare) le bat bine cu furculita , pun sare, piper, o lingura de Ulei(f.important)si grisul in ploaie cu grija sa nu pun prea mult sa nu iasa tari dar nici sa nu curga. Le pun cu lingurita umezita direct in supa, repede sa nu se umfle grisul pt ca altfel se intaresc. din cand in cand torn peste ele putina apa rece. Le sperii cum zicea mama, exact cum zicea cineva se mareste timpul de fierbere si devin moi in mijloc. Fierb cam 10 min. Mie mi se pare asa mult mai usor.

Nota mea pentru rețetă:
nautilus
nautilus madalina.m 27 Apr 2017, 04:35

multa vreme am incercat si eu sa fac asa galustile, dar din pacate imi ieseau gloantze, nu galusti. Reteta postata de lena o facea si mama, cu ea nu am dat gres deloc. Precis ca la varianta scrisa de dvs., mie mi-a scapat ceva!

timotei
timotei 09 Feb 2015, 17:16

Tare buna

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 15 Jan 2014, 12:17

Si mama face galustele asa simplu, numai cu ou, putina sare si gris. Doar ca le fierbe direct in supa. Bate albusul spuma cu putina sare, adauga apoi galbenusul, amesteca foarte usor. Pune grisul in ploaie (vreo 2-2,5 linguri gris la un ou) și amesteca iarasi. Apoi, cu o lingurita udata la inceput in supa ce fierbe, ia cate putin amestec din asta si il scufunda in supa; cand da de apa, galuscuta se desprinde si ajunge in oala; procedeaza asa cu tot aluatul. Cand galustele s-au umflat, inseamna ca sunt gata. Va arat si o poza (nu chiar reusita, ce-i drept). Am facut si eu supita cu galuste, dar pentru ca poza este cu supa mamei, v-am povestit exact cum procedeaza sursa mea directa!

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 14 Jan 2014, 01:00

Eu am facut supa aceasta cu galuste dar am pus si taietei  de casa

Poza mea pentru rețetă:
Catalin999
Catalin999 10 Jan 2014, 11:49

lol  

Nota mea pentru rețetă:
Natali
Natali 09 Jan 2014, 23:01

Ooo, cit m=am chinuit si eu la aceasta supa, anume la galuste, pina mi-au iesit pufoase... Mie personal cu bicarbonat s-au imprastiat pur si simplu in oala, sa mori de necaz, nu alta. Iar daca las grisul la umflat cu ou, chiar si citeva minute, garantat imi iese tari ca niste ghiulele :) Eu amestec grisul cu ou si incep sa le fac imediat, altfel se umfla grisul in castron si nu se mai umfla in supa. Vorbesc strict din experienta mea, poate anume aceasta supa are ceva impotriva mea, de mi-a dat atitea batai de cap. :D

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile