Ingrediente
●
Somon
1 kg
se poate folosi și întreg sau fileuri
●
Coajă de la o lămâie
1 lingura
●
Usturoi (cățeii)
3 buc
pisat
●
Ulei
50 ml
nu trebuie mult pentru că somonul este un pește gras
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Aici avem toate ingredientele
Pas 2
Dacă nu aveți pește proaspăt ci congelat, îl decongelați și în acest timp, pregătiți marinata:
-lămâia o dăm pe răzătoarea mică
Pas 3
Peste coaja de lămâie, zdrobim usturoiul
Pas 4
Apoi punem lingura de zahăr
Pas 9
Amestecăm totul bine cu un tel până toată chestia are o consistență spumoasă, ca la vinegretă, apoi dăm la rece cât pregătim peștele, dar dacă aveți pește file, îl pregătiți deja. Eu am avut întreg, așa că a trebuit să mă ocup de el!
Pas 10
Și acum peștișorul:
-îi tăiem capul (să nu mai vadă să fugă)
, al meu nu a avut cap, dar poate voi o să găsiți întreg;
-ca și înotătoarele și coada, tot din aceeași cauză
;
Pas 11
Apoi îl tăiem pe lungime în 2 bucăți; eu așa l-am lăsat, voi dacă vreți să îl faceți fileuri, spor la muncă! Țin să menționez că somonul meu a fost roz, că era de Pacific, știu că în Ro este în mare parte de Norvegia, portocaliu, eu am luat de acesta că era convenabil!
Pas 12
Apoi l-am făcut bucăți mai mici, 6 în total
Pas 13
Și acum ne pregătim recipientul în care vrem să se marineze peștele, în cazul meu o cutie de plastic, cu capac; am scos din frigider marinata și încep, prin a pune un sfert din marinată în cutia de plastic
Pas 14
Apoi începem să punem peștele cu partea cu carnea (sper că mă exprim cum trebuie), în jos (în marinată);
-mie mi-au încăput 3 bucăți
Pas 15
Peste aceste bucăți, turnăm iarăși marinata, am pus din ochi
Pas 16
Apoi restul de pește și restul de marinată, cam așa arată
Pas 17
Acoperim ermetic și dăm la frigider 2-3 ore (dacă suntem presați, dacă nu, putem lăsa și o noapte), în site-ul de unde am luat rețeta, scria că putem să punem la marinat și într-o pungă de plastic - dar ei folosiseră pește file). Eu nu m-am grăbit, l-am făcut sâmbătă pentru duminică la prânz
Pas 18
Acum ne gândim bine să găsim o tigaie sau un grătar pe care peștele să nu se lipească și după ce găsim, deschidem cutia și o să observăm că tot uleiul s-a ridicat la suprafață, cu o pensulă, luăm din uleiul din cutie și ungem grătarul sau tigaia puțin
Pas 19
În cazul meu, am început cu grătarul și am terminat cu tigaia, că mi s-a lipit de grătar
Pas 20
Puneți grătarul la încins, apoi dați focul la mediu, și puneți peștele pe partea cu pielea
Pas 21
Îl țineți pe grătar până apare cam așa:
până observați că a început să se gătească, apoi îl întoarceți, pentru că al meu s-a lipit nu vă mai arăt!
Pas 22
Acum cu tigaia:
-aceeași chestie, am uns puțin cu pensula (cu toate că tigaia era teflon, nu am vrut să mai risc
Pas 23
Și acum iarăși, peștișorul pe partea cu pielea
Pas 24
Și acum întors, chiar și în tigaia asta s-a lipit puțin, dar nu am mai schimbat și am terminat așa. Având în vedere că am avut incidentul cu grătarul, nu v-am mai postat restul bucăților de pește.
Pas 26
Noi l-am servit cu un trio de legume gratinate (acest trio e format din broccoli, conopidă și încă ceva, nu știu cum se numește în română, dar este asemănător cu broccoli).
Este delicios și cald, dar și rece! Poftă bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
240 min
Data publicării: