Somon marinat la grătar/tigaie

S
Somon marinat la grătar/tigaie

Nu cred că există persoană căreia să nu-i placă peștele! Sau dacă există, sunt foarte puține! Nouă ne place mult peștele, este preferatul nostru! Dar această rețetă mie îmi place mult pentru că ador mâncarea chinezească și e preparată în general în restaurantele lor! Rețeta pare interminabilă, dar este de fapt foarte simplă, așa că nu vă speriați că are mulți pași, rezultatul va fi pe măsura așteptărilor! Spor la muncă! Și apoi, răsfățați-vă cu un pește aromat și delicios!

Ingrediente

Somon
1 kg
se poate folosi și întreg sau fileuri
Coajă de la o lămâie
1 lingura
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
pisat
Zahăr
1 lingura
   
Sos de soia
100 ml
   
Ulei
50 ml
nu trebuie mult pentru că somonul este un pește gras
Apă plată
60 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Aici avem toate ingredientele

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 1
Pas 2

Dacă nu aveți pește proaspăt ci congelat, îl decongelați și în acest timp, pregătiți marinata:

-lămâia o dăm pe răzătoarea mică

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 2
Pas 3

Peste coaja de lămâie, zdrobim usturoiul

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 3
Pas 4

Apoi punem lingura de zahăr

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 4
Pas 5

Apoi piperul

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 5
Pas 6

Sosul de soia

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 6
Pas 7

Apă plată

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 7
Pas 8

Și în sfârșit uleiul

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 8
Pas 9

Amestecăm totul bine cu un tel până toată chestia are o consistență spumoasă, ca la vinegretă, apoi dăm la rece cât pregătim peștele, dar dacă aveți pește file, îl pregătiți deja. Eu am avut întreg, așa că a trebuit să mă ocup de el!

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 9
Pas 10

Și acum peștișorul:

-îi tăiem capul (să nu mai vadă să fugă), al meu nu a avut cap, dar poate voi o să găsiți întreg;

-ca și înotătoarele și coada, tot din aceeași cauză;

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 10
Pas 11

Apoi îl tăiem pe lungime în 2 bucăți; eu așa l-am lăsat, voi dacă vreți să îl faceți fileuri, spor la muncă! Țin să menționez că somonul meu a fost roz, că era de Pacific, știu că în Ro este în mare parte de Norvegia, portocaliu, eu am luat de acesta că era convenabil!

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 11
Pas 12

Apoi l-am făcut bucăți mai mici, 6 în total

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 12
Pas 13

Și acum ne pregătim recipientul în care vrem să se marineze peștele, în cazul meu o cutie de plastic, cu capac; am scos din frigider marinata și încep, prin a pune un sfert din marinată în cutia de plastic

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 13
Pas 14

Apoi începem să punem peștele cu partea cu carnea (sper că mă exprim cum trebuie), în jos (în marinată);

-mie mi-au încăput 3 bucăți

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 14
Pas 15

Peste aceste bucăți, turnăm iarăși marinata, am pus din ochi

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 15
Pas 16

Apoi restul de pește și restul de marinată, cam așa arată

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 16
Pas 17

Acoperim ermetic și dăm la frigider 2-3 ore (dacă suntem presați, dacă nu, putem lăsa și o noapte), în site-ul de unde am luat rețeta, scria că putem să punem la marinat și într-o pungă de plastic - dar ei folosiseră pește file). Eu nu m-am grăbit, l-am făcut sâmbătă pentru duminică la prânz

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 17
Pas 18

Acum ne gândim bine să găsim o tigaie sau un grătar pe care peștele să nu se lipească și după ce găsim, deschidem cutia și o să observăm că tot uleiul s-a ridicat la suprafață, cu o pensulă, luăm din uleiul din cutie și ungem grătarul sau tigaia puțin

 

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 18
Pas 19

În cazul meu, am început cu grătarul și am terminat cu tigaia, că mi s-a lipit de grătar

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 19
Pas 20

Puneți grătarul la încins, apoi dați focul la mediu, și puneți peștele pe partea cu pielea

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 20
Pas 21

Îl țineți pe grătar până apare cam așa:

până observați că a început să se gătească, apoi îl întoarceți, pentru că al meu s-a lipit nu vă mai arăt!

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 21
Pas 22

Acum cu tigaia:

-aceeași chestie, am uns puțin cu pensula (cu toate că tigaia era teflon, nu am vrut să mai risc

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 22
Pas 23

Și acum iarăși, peștișorul pe partea cu pielea

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 23
Pas 24

Și acum întors, chiar și în tigaia asta s-a lipit puțin, dar nu am mai schimbat și am terminat așa. Având în vedere că am avut incidentul cu grătarul, nu v-am mai postat restul bucăților de pește.

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 24
Pas 25

Și acum rezultatul:

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 25
Pas 26

Noi l-am servit cu un trio de legume gratinate (acest trio e format din broccoli, conopidă și încă ceva, nu știu cum se numește în română, dar este asemănător cu broccoli).

Este delicios și cald, dar și rece! Poftă bună!

Somon marinat la grătar/tigaie - Pas 26

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!