Covrigei cu telemea

C
Covrigei cu telemea

Sunt cei mai buni covrigei sărați pe care i-am mâncat până acum.

Dar, aveți de „muncit” la ei - ies atât de mulți, în jur de 120, că la un moment dat (cam pe la a patra tavă) m-am săturat să-i tot fac și am zis că, continui și mâine, deci, am băgat frumos restul de aluat în frigider. Nu mi-a mers, peste o jumătate de oră nu mai rămăsese niciun covrigel și a trebuit să mă apuc din nou, asta ca să vă dați seama cât sunt de buni. Sunt crocanți, ușor sărați (am adăugat puțină sare, că era telemeaua cam sărată) și mult, mult mai buni decât cei cumpărați.

Ingrediente

Ou
1 buc
plus un gălbenuș pentru uns deasupra
Unt
125 g
   
Telemea
100 g
eu am avut de vacă
Lapte
125 ml
   
Drojdie proaspătă
12 g
jumătate de cubuleț
Zahăr
5 g
1/2 linguriță
Sare
3 g
1/2 linguriță sare sau mai puțin, dacă telemeaua este sărată - un vârf de linguriță
Mac/susan
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Încălzești puțin laptele, în care adaugi o jumătate de linguriță de zahăr și drojdia. Amesteci până dizolvi toată drojdia


Covrigei cu telemea - Pas 1
Pas 2

Într-un castron mai adânc pui pe rând oul, untul moale, telemeaua rasă, sarea și mixezi


Covrigei cu telemea - Pas 2
Pas 3

Adaugi și laptele cu drojdia. Mixezi bine.

 

Covrigei cu telemea - Pas 3
Pas 4

Adaugi făina și amesteci cu lingura, apoi frămânți cu mâinile până obții un aluat ce se dezlipește de pe marginile vasului. Posibil să-ți mai trebuiască puțină făină


Covrigei cu telemea - Pas 4
Pas 5

Lași 40-50 min. să crească.

 

Covrigei cu telemea - Pas 5
Pas 6

Întinzi o foaie de vreo 3 mm, nu prea groasă, ca să fie covrigeii crocanți


Covrigei cu telemea - Pas 6
Pas 7

Decupezi covrigeii cu forma specială și-i pui în tavă pe hârtie de copt


Covrigei cu telemea - Pas 7
Pas 8

Îi ungi cu gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte sau cu ou bătut, și-i presori cu mac sau ce-ți place


Covrigei cu telemea - Pas 8
Pas 9

Îi coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până se rumenesc și sunt crocanți (vreo 15-20 min)


Covrigei cu telemea - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 120 buc
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Colecții: Aperitive Festive

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 08 Apr 2012, 20:46

Angela, vrea si o poza cu forma de taiat covrigeiii! Mi-ai facut pofta, trebuie neaparat sa-mi iau si eu

crismi
crismi 25 Apr 2012, 22:46

Uite aici forma, am gasit-o intamplator intr-un magazin de casnice de cartier.

Poza mea pentru rețetă:
sanda-anka
sanda (sanda-anka) 20 Nov 2013, 16:53

As incerca si io reteta caci arata f.bn,dar as vrea sa stiu si eu cata faina ai pus ca nu vad sa apara in incredientele de mai sus.multumesc!

Simona Adriana
Simona Adriana 17 Oct 2015, 20:30

Buna, o sa incerc si eu reteta.

Ma ajuti cu cantitatea de faina? Nu gasesc sa fi dat undeva gramajul.

Multumesc ;)

lena
Elena (lena) Simona Adriana 17 Oct 2015, 20:39

Da, reteta nu e postata de mine, puneti cat ia aluatul, treptat.

Simona Adriana
Simona Adriana 17 Oct 2015, 20:42

Ma cam deruteaza "cat cuprinde" :)) dar incerc. Multumesc

AndreeaClinciu737
Andreea Clinciu (AndreeaClinciu737) 24 Jul 2016, 18:13

Deliciosi si crocanti.. Copii i-au rontanit cu placere :-)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: