Chifle presărate cu firimituri dulci

C
Chifle presărate cu firimituri dulci

Niște chifle absolut, dar absolut delicioase. Moi-moi, pufoase-pufoase, de-ți vine să le mănânci pe toate. Unde mai pui că sunt și cu umplutură. Eu am făcut cu un banal gem de prune, deja întărit, dar au ieșit extraordinar de gustoase.

Ingrediente

Lapte
200 ml
   
Unt
50 g
   
Ouă
2 buc
1-pentru aluat, al 2-lea, pentru uns deasupra
Zahăr
3 linguri
   
Ulei
3 linguri
   
Vanilie
1 buc
   
Drojdie proaspătă
20 g
sau 1 linguriță drojdie uscată
Făină
400 g
2,5 pahare de 250 ml. aproximativ, dar posibil să vă mai trebuiască
Sare
2 g
un vârf de linguriță
Gem pentru umplutură
100 g
sau ciocolată, cremă de ciocolată, etc
Pt. firimituri: unt
1 lingura
   
Făină
3 linguri
   
Zahăr
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

În laptele cald dizolvi drojdia și o linguriță de zahăr, adaugi 2-3 linguri de făină, amesteci. Lași să crească puțin maiaua.


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 1
Pas 2

Untul îl topești, adaugi oul, zahărul, vanilia, sare și ulei. Amesteci totul


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 2
Pas 3

Adaugi la maia


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 3
Pas 4

Adăugând făina, frămânți aluatul. Nu puneți toată făina deodată, ci adăugați pe parcurs. Aluatul trebuie să fie elastic și moale. Nu puneți prea multă făină, decât cât să-l puteți forma într-o bilă.

 

Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 4
Pas 5

Lași 1-1,5 ore să crească


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 5
Pas 6

Când aluatul se ridică, îl împarți în 12 biluțe. Fiecare bilă o întinzi, chiar și cu mâna, aluatul este moale și ușor de lucrat. Pui pe mijloc o lingură de dulceață.


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 6
Pas 7

Marginile le lipești, formezi o biluță, pe care o pui în tavă, pe hârtie de copt, cu lipitura în jos. Bilele le pui la o oarecare distanță unele de altele.


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 7
Pas 8

Le lași 20 min să mai crească. Chiflele crescute le ungi cu ou bătut sau gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte, și le presari cu firimituri.

Firimiturile le faci în felul următor: Amesteci 1 lingură de unt cu o lingură de zahăr și cu 2-3 linguri de făină, până obții firimituri.

Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 8
Pas 9

Le coci în cuptorul preîncins, la foc mediu până se rumenesc.


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 9
Pas 10

Și ca să le vedeți și secțiunea


Chifle presărate cu firimituri dulci - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Colecții: Cozonaci, Dulciuri

S-ar putea să-ți mai placă

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 10

Pashutza25
Pashutza25 03 Jun 2016, 10:33

Si chiflele mele cu minunatul gem de capsuni sunt foarte gustoase

Poza mea pentru rețetă:
Carmen Silvia
Carmen Silvia 07 Oct 2015, 12:27

super delicios aluatul! se poate umple cu ce se doreste. Eu le-am umplut si cu cascaval. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Candy80
Candy80 06 Dec 2014, 03:31

chiflele mele cu faramituri ,miau esit super gustoase pe a doua zi nu au ramas nimic...

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 18 Jan 2013, 13:14

Serafima,nu stiu daca poti sa folosesti lapte de ovas sau orez,pentru ca nu l-am folosit niciodata, nici nu stiam ca exista. Daca ai zer,poti sa le faci cu zer in loc de lapte. Eu asa fac,cand fac branza de vaci in casa,il pun frigider si-l folosesc cand imi trebuie,la aluaturi, clatite etc..

Nu am facut aceste chifle cu ciocolata,dar am facut, cornuri, din alt aluat, cu ciocolata si la ele am pus ciocolata netopita, pur si simplu rupta in bucati. Ea se topeste la temperatura de coacere. Sper ca ti-am fost de ajutor.

serafima
tcaci (serafima) 18 Jan 2013, 00:48

Copiii mei sunt innebuniti dupa dospituri, desi sanatatea nu prea le permite acest lucru. Am si eu 2 intrebari: putem folosi lapte din orez sau ovas sau etc., daca vreau sa le umplu cu ciocolata, cum fac,  pun bucati intergi sau ce fac. Caci acum dupa sarbatori, am adunat foarte multa ciocolata. Mult.

crismi
crismi 04 Jan 2013, 14:08

Ma bucur mult ca ti-au placut !

rodicalivia
Rodica (rodicalivia) 15 Dec 2012, 17:16

  Tocmai ce am dat gata cateva ''pufoase''.Sunt absolut delicioase.Multumesc Lena pentru toate ideile tale minunate.De Craciun o sa caut pe siteul tau retete care sa ma ajute sa pregatesc ceva deosebit.Tot binele din lume,tie si familiei tale.

crismi
crismi 25 Apr 2012, 22:53

Am facut din acest aluat si pasca cu branza. Am framantat aluatul in masina de paine. Am pus 3 pahare de faina.

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 07 Apr 2012, 14:22

Multumesc, Nina ! Nu este nimic greu. Eu, pana a aparea copiii,nici nu tin mintesa fi facut aluat dospit. Dar,totul se invata si nu e nimic greu, mai ales cu un astfel de site,unde Lena explica atat de bine,chiar si pentru incepatori.

Incearca si ai sa vezi ca-ti vor iesi excelente. Si ca un sfat,din experienta mea am constatat , ca, la aluatul dospit, ca sa-ti iasa pufos rezultatul final,nu trebuie sa adaugi prea multa faina, aluatul trebuie sa fie moale,altfel chiflele sau orice altceva iti vor iesi mai dense ,ca si consistenta, si mai tari. De asemenea, sa respecti cantitatea de drojdie si timpul de dospire.

Te astept cu chiflele tale !!! si cat mai curand, nu dupa ce te mariti.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 Apr 2012, 23:51

Arată perfect! Ador produsele de genul asta! Cornuri, gogoși, chifle, mucenici, toate dospiturile. Din păcate, nu îmi ies prea bine..Mai am de învățat. Până mă mărit trebuie să reușesc eu cumva!

Arată toate comentariile