Rulou de curcan cu ciuperci

A
Rulou de curcan cu ciuperci

Aveam în casă fel de fel de ciuperci din care vroiam să fac ceva mai deosebit. După îndelungi căutări am decis să adaptez o rețetă de-a lui Jamie Oliver pe care să o poată face și soțul, pentru prima dată în postura de bucătar 100%, eu neputând decât să îi dau indicații de pe margine și să îi fac poze.

Pe parcurs planul inițial a suferit modificări, dar rezultatul a fost ceva extraordinar!

Am estimat timpii de execuție, noi ne-am bâlbâit pe traseu așa că a durat foarte mult.

Ingrediente

Piept de curcan
1 kg
fără piele
Ciuperci champinion
170 g
la borcan, întregi
Gălbiori uscați
25 g
jumătate de pachet
Ciuperci asortate de pădure
100 g
în saramură
Ceapă verde
4 buc
1 legătură
Usturoi
2 buc
cătei
Pătrunjel verde
1 lingurita
   
Ulei de măsline
2 linguri
   
Vin alb
1 pahar
   
Smântână
150 ml
   
Muștar
2 linguri
din cel cu boabe întregi
Aluat foietaj
800 g
   
Ou
1 buc
   
Sare și piper
1 lingurita
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Adunăm ingredientele. Nu am mai folosit ardeii copți, dar am introdus aluatul franțuzesc.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 1
Pas 2

Cu vreo 2 ore înainte am pus la înmuiat gălbiorii, conform instrucțiunilor de pe pachet. Se pun în apă rece și se dau în clocot, apoi se lasă într-un vas cu apă rece pentru a se hidrata și a ajunge la forma inițială.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 2
Pas 3

Am aprins cuptorul la 200 grade și l-am lăsat să se încălzească.

Am tocat gălbiorii, o parte din ei mai mărunți, o parte mai mari.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 3
Pas 4

Mixul de ciuperci de pădure arată extraordinar, au fost tăiate în bucăți mari.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 4
Pas 5

Ciupercile champinion au avut aceeași soartă, o parte mărunțite, o parte lăsate bucăți mai mari. Rezultatul l-am grupat pe mărime, neștiind cât o să folosesc exact.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 5
Pas 6

Aici sunt cele tocate mărunt pe care îmi propusesem să le folosesc integral. Până la urmă nu am mai ținut cont și le-am amestecat.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 6
Pas 7

Am tăiat ceapa și tocat mărunt usturoiul.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 7
Pas 8

Într-o tigaie încinsă am pus uleiul și am călit la foc mic usturoiul și ciupercile.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 8
Pas 9

Lipsea ceva. Ah, da, ceapa!

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 9
Pas 10

Când s-au muiat și s-a evaporat apa, asezonăm cu sare, piper și pătrunjel (verde sau uscat) după gust și dăm deoparte să se răcească.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 10
Pas 11

Între timp ne ocupăm de curcan. Cu un cuțit de filetat am împărțit pieptul în 4 bucăți. Fiecare bucată am despicat-o pe mijloc, fără a o tăia de tot.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 11
Pas 12

Am umplut fiecare bucată de piept cu ciuperci. Din compoziție mi-a mai rămas cam 1-2 linguri.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 12
Pas 13

Aici a intervenit schimbarea de plan. Nu aveam cum să închidem eficient bucățile de piept în așa fel încât să nu pierdem compoziția minunată pe care o doream cât mai multă, așa că am scos repede din congelator un pachet de aluat de foietaj și am dezghețat o parte. S-a dovedit insuficient așa că până la urmă l-am dezghețat pe tot.

Am tăiat aluatul fâșii. Soțul nu s-a formalizat la estetică.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 13
Pas 14

Am înfășurat fiecare bucată de piept în fâșiile de aluat. Prima încercare nu a fost prea reușită, făcută de soț singur, a trebuit "cârpită". Am intervenit și eu, unul a ținut cu grijă pieptul care deborda de ciuperci și unul înfășura aluatul. Până la urmă au ieșit rezonabil pentru niște începători.

De emoții am pus "ștrudelele" direct în tavă fără să ne gândim dacă nu cumva trebuie unsă sau măcar să folosim hârtia de copt.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 14
Pas 15

Am bătut oul și am uns cu el minunățiile.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 15
Pas 16

Am pus totul în cuptorul care se încinseze zdravăn - nu știam cât o să ne ia toată operațiunea - și am lăsat 35 de minute pe treapta 3 (200 grade) pe rândul din mijloc.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 16
Pas 17

Între timp ne-am apucat de sos. Am pus într-o crăticioară încinsă muștarul și vinul și am lăsat până a dispărut mirosul de alcool. Dacă am fi folosit o tigaie probabil că ar fi mers mai repede.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 17
Pas 18

Am adăugat smântâna și am fiert înăbușit... ar fi trebuit până când sosul rămânea lipit de lingură, dar nu am mai avut atâta răbdare. După vreo 10 minute l-am declarat gata și l-am luat de pe foc. Se poate asezona după gust, noi l-am considerat perfect așa.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 18
Pas 19

După 35 de minute "ștrudelele" arătau bine, dar ne întrebam dacă și carnea înăuntru o fi gata.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 19
Pas 20

Am sacrificat unul și era perfect.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 20
Pas 21

Dacă tot a fost sacrificat, l-am tăiat felii, am pus sos și ne-am bătut pe el. Am și uitat de garnitura de ardei copți sau salata de ciupercuțe de pădure la care ne gândisem.

Rulou de curcan cu ciuperci - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 buc (porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 23 Jan 2012, 20:34

M-ati dat jos cu reteta asta! Nota 11 si sincere multumiri si aprecieri, bravo pt asa mancaruri delicioase si deosebite! O idee super cu aluatul de foietaj

AMV
Adriana (AMV) 23 Jan 2012, 22:21

De acum, ca mi-a adus sotul informatii pretioase de la atelier despre aluat (multumesc mult, o sa vad cum trimit filmuletele) o sa incerc sa il fac singura. 

AMV
Adriana (AMV) 05 Jul 2012, 21:46

Repetir ! De data asta fiind sigura in bucatarie am cumparat pieptul feliat la caserola - mare gresala ! M-am chinuit o gramada sa "asamblez" bucatile taiate haotic.

AMV
Adriana (AMV) 05 Jul 2012, 21:48

Gustul a fost insa la fel de bun. O poza in sectiune mai reusita de data asta

Poza mea pentru rețetă: