Zacuscă cu vinete (mai bucăți).

Zacuscă cu vinete (mai bucăți).

În sfârșit ajung și eu în al 12-lea ceas să postez rețeta mea de zacuscă. Anul trecut am început cu ceva poze, nu la toți pașii, anul acesta am continuat, am terminat de vreo 3 săptămâni și numai acum ajung să v-o arăt și vouă. Mai sunt încă produse chiar frumoase pe piață așa că grăbiți-vă, înarmați-vă cu timp și faceți-o.
Trebuie să vă spun că eu zacuscă rea nu am mâncat niciodată, indiferent de cine și cum a fost făcută.
După mine, este conserva la care se muncește cel mai mult în timp, și eu fiind o ființă care de obicei mă complic, e și mai mult de lucru, dar rezultatul este cel așteptat.
Eu vă scriu cantitățile ingredientelor dintr-o porție de-a mea, dar să nu vă mire că la pași poate vedeți mai mult sau mai puțin, cratițe, oale diferite, că v-am spus că am poze din 2 ani. Să trecem la treabă că e ceva de muncă.

Ingrediente

Vinete
4 kg
   
Gogoșari roșii
2 kg
puteți și ardei roșii
Ceapă albă
1 kg
   
Roșii
2 kg
   
Piper măcinat
1 lingurita
   
Sare
1 lingura
   
Foaie de dafin
6 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
700 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Principalele ingrediente.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 1
Pas 2

Vinetele, gogoșarii și ardeii se pun la copt, iar roșiile se crestează în formă de cruce și se opăresc ca să se poată curăța mai ușor.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 2
Pas 3

Vinetele se pun la scurs și se lasă 3-4 ore. Eu le las și peste noapte. Din 5 kg de vinete f. mari (cam 5 buc), curățate și scurse îmi rămân cam 2,200 kg, deci mai puțin de jumătate.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 3
Pas 4

Vinetele se toacă mai mare, bucăți cu un cuțit de securit-lemn ce aveți. Gogoșarii-ardeii se taie fâșii lungi, și ceapa se taie Julienne.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 4
Pas 5

Eu pe aragaz am o plită groasă și mai pun și o țiglă. Pun pe țiglă o cratiță (eu am făcut și în oală că nu am avut așa cratiță mare care însă e mai bună având suprafața de evaporare mai mare) se pune uleiul și când e fierbinte se adaugă ceapa tăiată. Se mestecă și se lasă până devine sticloasă.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 5
Pas 6

Roșiile se decojesc și se taie bucăți. Peste ceapă se pun gogoșarii și roșiile și se amestecă câteva minute.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 6
Pas 7

Apoi se adaugă vinetele.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 7
Pas 8

Acum începi să amesteci. La început focul poate fi mai mare până începe să fiarbă, apoi se face mic și se lasă 4-5 ore să borborosească mestecând mereu. (Anul acesta am fiert 7 ore). Ingredientele la început – vedeți – sunt mai bucăți-fâșii, dar în final după atâta fierbere se zdrobesc. Mai rămân doar câteva bucățele care nouă ne plac mult. Acum punem și sarea, piperul și foile de dafin. E bine să le pui întregi și să le numeri ca la sfârșit să le scoți și să știi numărul.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 8
Pas 9

La început compoziția e multă, mie nu mi-a încăput în oală și am băgat și în cratiță, dar cu timpul scade mult.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 9
Pas 10

În acest an nu a stropit așa ca în alți ani, dar totuși am pus deasupra ceva - 2 picurătoare că nu aveam unul așa mare și a fost ok.

 

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 10
Pas 11

Prin fierbere culoarea se mai închide și scade mult. Când este gata scoateți foile de dafin sau nu, cum doriți.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 11
Pas 12

Borcanele trebuie să fie spălate și uscate. Eu le bag în cuptorul cald în tava de aragaz, și torn zacusca în ele fierbinți și imediat le înfiletez. Apoi le acopăr cu pături și le las așa până se răcesc a doua zi.

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 12
Pas 13

Și parcă n-ar fi de-ajuns a doua zi le pun la fiert în bain-marie lăsându-le 30 minute de când începe să fiarbă apa. În cratița în care fierb, pun pe fundul ei cârpe, apă rece și apoi borcanele. Am fiert vreo 3 ture, eu făcând o cantitate mare (39 borcane de mai multe mărimi). Imediat le scot și din nou le acopăr cu pături ca să se răcească încet (în apă se răcesc repede), și două zile durează ceea ce e f. bine. În niciun caz nu se strică. Așa acum mai am 8 borcane de anul trecut. Cam aceasta e rețeta mea și aș dori să nu fiți descurajați citind-o, că finalul nu vă va dezamăgi.
POFTĂ BUNĂ!
 

Zacuscă cu vinete (mai bucăți). - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 100 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)
Colecții: Conserve

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Iosipitsa
Iosipitsa 03 Oct 2015, 07:29

Nu am mai facut niciodata pana acum zacusca, asta va fi prima mea incercare, am sa revin cu isprava! :)

tiki
tiki 03 Oct 2015, 23:41

Succes si sa te inarmezi cu rabdare. Trebuie pregatite toate mai din timp. Ca sa coci tot, apoi preparat, spalat borcane,... totul in aceeasi zi  e cam mult.

Carmen Silvia
Carmen Silvia 06 Nov 2015, 19:20

Imi place cu bucati mai mari, cu totul alt gust fata de zacusca maruntita la robot/masina tocat. Tare buna !

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 07 Nov 2015, 08:59

Ma bucur ca ti-a placut.

AdrianaIlo749
Adriana Ilo (AdrianaIlo749) 27 Jun 2016, 15:52

Cate borcane v-au iesit cu cantitatile de mai sus?

tiki
tiki Adriana Ilo (AdrianaIlo749) 27 Jun 2016, 18:03

10 borcane, dar depinde si cat le fierbi. Eu fierb (orice, si gemuri si dulceata f. mult ca mi-e frica sa nu se strice) foarte mult. In fotografie am facut dintr-o cantitate mult mai mare.

Georgetta
Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 08:59

Eu am facut de 2 ori si mi-a iesit extraordinar de gustos (musafirii si familia a fost tare incintata ) astazi m-am apucat sa fac reteta de Castraveti murati la otet si sper sa-mi aiasa. Multumesc foarte mult de retetele minunate :) 

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki Swartz Georgetta (Georgetta) 17 Oct 2016, 09:40

Ma bucur ca v-a placut.Si borcanele mele (19 mi-ai iesit) sunt acuma sub ...plapumioara. Numai bine.