Zacuscă cu vinete (mai bucăți).
În sfârșit ajung și eu în al 12-lea ceas să postez rețeta mea de zacuscă. Anul trecut am început cu ceva poze, nu la toți pașii, anul acesta am continuat, am terminat de vreo 3 săptămâni și numai acum ajung să v-o arăt și vouă. Mai sunt încă produse chiar frumoase pe piață așa că grăbiți-vă, înarmați-vă cu timp și faceți-o.
Trebuie să vă spun că eu zacuscă rea nu am mâncat niciodată, indiferent de cine și cum a fost făcută.
După mine, este conserva la care se muncește cel mai mult în timp, și eu fiind o ființă care de obicei mă complic, e și mai mult de lucru, dar rezultatul este cel așteptat.
Eu vă scriu cantitățile ingredientelor dintr-o porție de-a mea, dar să nu vă mire că la pași poate vedeți mai mult sau mai puțin, cratițe, oale diferite, că v-am spus că am poze din 2 ani. Să trecem la treabă că e ceva de muncă.
Ingrediente
●
Gogoșari roșii
2 kg
puteți și ardei roșii
●
Piper măcinat
1 lingurita
●
Ulei de floarea-soarelui
700 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Principalele ingrediente.
Pas 2
Vinetele, gogoșarii și ardeii se pun la copt, iar roșiile se crestează în formă de cruce și se opăresc ca să se poată curăța mai ușor.
Pas 3
Vinetele se pun la scurs și se lasă 3-4 ore. Eu le las și peste noapte. Din 5 kg de vinete f. mari (cam 5 buc), curățate și scurse îmi rămân cam 2,200 kg, deci mai puțin de jumătate.
Pas 4
Vinetele se toacă mai mare, bucăți cu un cuțit de securit-lemn ce aveți. Gogoșarii-ardeii se taie fâșii lungi, și ceapa se taie Julienne.
Pas 5
Eu pe aragaz am o plită groasă și mai pun și o țiglă. Pun pe țiglă o cratiță (eu am făcut și în oală că nu am avut așa cratiță mare care însă e mai bună având suprafața de evaporare mai mare) se pune uleiul și când e fierbinte se adaugă ceapa tăiată. Se mestecă și se lasă până devine sticloasă.
Pas 6
Roșiile se decojesc și se taie bucăți. Peste ceapă se pun gogoșarii și roșiile și se amestecă câteva minute.
Pas 8
Acum începi să amesteci. La început focul poate fi mai mare până începe să fiarbă, apoi se face mic și se lasă 4-5 ore să borborosească mestecând mereu. (Anul acesta am fiert 7 ore). Ingredientele la început – vedeți – sunt mai bucăți-fâșii, dar în final după atâta fierbere se zdrobesc. Mai rămân doar câteva bucățele care nouă ne plac mult. Acum punem și sarea, piperul și foile de dafin. E bine să le pui întregi și să le numeri ca la sfârșit să le scoți și să știi numărul.
Pas 9
La început compoziția e multă, mie nu mi-a încăput în oală și am băgat și în cratiță, dar cu timpul scade mult.
Pas 10
În acest an nu a stropit așa ca în alți ani, dar totuși am pus deasupra ceva - 2 picurătoare că nu aveam unul așa mare și a fost ok.
Pas 11
Prin fierbere culoarea se mai închide și scade mult. Când este gata scoateți foile de dafin sau nu, cum doriți.
Pas 12
Borcanele trebuie să fie spălate și uscate. Eu le bag în cuptorul cald în tava de aragaz, și torn zacusca în ele fierbinți și imediat le înfiletez. Apoi le acopăr cu pături și le las așa până se răcesc a doua zi.
Pas 13
Și parcă n-ar fi de-ajuns a doua zi le pun la fiert în bain-marie lăsându-le 30 minute de când începe să fiarbă apa. În cratița în care fierb, pun pe fundul ei cârpe, apă rece și apoi borcanele. Am fiert vreo 3 ture, eu făcând o cantitate mare (39 borcane de mai multe mărimi). Imediat le scot și din nou le acopăr cu pături ca să se răcească încet (în apă se răcesc repede), și două zile durează ceea ce e f. bine. În niciun caz nu se strică. Așa acum mai am 8 borcane de anul trecut. Cam aceasta e rețeta mea și aș dori să nu fiți descurajați citind-o, că finalul nu vă va dezamăgi.
POFTĂ BUNĂ!
Cantitate:
10 kg
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
100 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)