Brânză de vaci din lapte fiert

Brânză de vaci din lapte fiert

Având abonament la lapte de la țară, întotdeauna îl fierb. Dacă îmi rămâne fac din el brânză de vaci. Îmi convine că laptele să fie fiert deoarece nu știu ce vacă e….etc. Am calculat și ca preț nu ieși mai bine ca în comerț, dar știi din ce e făcută. Îmi convine și faptul că se poate congela. Am luat odată o găletușă cu br. de vaci și nu am folosit-o pe toată și restul am congelat. Când am scos-o și s-a dezghețat, era lapte. Eu fac și cremă de brânză (adăugând smântână și verdeață) și nu mai cumpăr. Eu o fac mai tare, mai fermă, ca la nevoie să o pot subția.

Ingrediente

Lapte
2 l
   
Lămâie
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

 Acesta este necesarul. Deci laptele să fie fiert.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 1
Pas 2

Îl pui pe sobă să se ÎNCĂLZEASCĂ și când e călduț, adaugi sucul de lămâie. La început de la o lămâie și jumătate și dacă mai e nevoie și cealaltă jumătate.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 2
Pas 3

   Mișcați oala-cratița, ușor, NU mestecați. Veți observa cum laptele se adună, se separă. Lăsăm până vedem că e fierbinte bine, să nu clocotească. Gustul de lămâie nu se simte deloc.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 3
Pas 4

      Îl strecurăm printr-o sită foarte deasă sau prin tifon. Apoi legăm tifonul cu o ață-sfoară și atârnăm “săculețul” de ceva. Eu l-am pus deasupra chiuvetei, atârnat de baterie. (sau pe coada de la mătură deasupra vane). Am postat așa să nu scriu atâția pași.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 4
Pas 5

   Se lasă 2-3 ore, depinde cât de tare o doriți. Eu o las mai mult să fie mai uscată, tare. Când e gata, desfăc săculețul, o adun și o pun într-o pungă în congelator și o scot de câte ori am nevoie. Dacă vreau să fac cremă de brânză adaug verdeață (mărar, pătrunjel) și smântână.

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 5
Pas 6

  Și gata, aceasta este brânzica mea de vaci.

 Sper să o faceți și voi și să vă placă.

POFTĂ  BUNĂ !

Brânză de vaci din lapte fiert - Pas 6

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 400 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Colecții: Creme diverse, Brânză

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lena
Elena (lena) 27 Jun 2014, 08:54

Buna metoda, si presupun ca nu este nici acra branza. Chiar ma gandeam sa iau lapte din ala integral dar imi era putin frica sa fac din el nefiert branza. O sa icnerc si eu neaparat, te pup si merci de reteta!

ira
ira 27 Jun 2014, 14:11

Nu am inteles cat tinem laptele pe foc? Adica incalzim, apoi punem lamaia si se specifica sa nu clocoteasca...si cat sta pe foc pana incepe sa clocoteasca si apoi strecuram? Da din lapte de comert ar merge astfel de branzica? ;)

multumesc

timotei
timotei 27 Jun 2014, 15:01

Ira merge si din comert, eu am facut ,dar din pacate numi place ,e un pik acrisoara pt mine

viatainroz
viatainroz 27 Jun 2014, 15:04

@Ira, merge ci su lapte din comert. Iar pe foc il lasi cateva min , ca el imediat se branzeste. eu tot asa fac pt copilasii mei 

tiki
tiki 27 Jun 2014, 18:23

Da,merge si cu lapte din comert,dar sa fie mai gras. Nu ma pricep deloc la procentele din comert ca nu am cumparat niciodata. Pe soba dupa ce e caldut,adaugi sucul de lamaie si la foc mic cam 5 minute,dar vezi, ca se separa,asa ca in poza. Misti vasul. Nu,nu e acra branza deloc. O vecina de-a mea pune otet in loc de lamaie, dar eu nu am incercat niciodata. Eu asa fac de cand ma stiu. Ee,acuma incercati o data, si Ira,daca lasi mai mult pe soba iti va iesi mai putina branza si mai gumoasa. De aruncat nu se arunca. Nu e nici o filozofie, e asa de simplu. Succes.

tiki
tiki 27 Jun 2014, 18:31

Revin. Am uitat sa va spun ca din 2 l. de lapte,ies intre 300-350 gr. branza in cel mai fericit caz. Cateodata imi iese si mai putin, dar ptr. mine suficient. Deci e nevoie de 6 l lapte ptr.1 kg.branza. (Si eu iau laptele f.ok,cu 2,50 l.= 15 lei,6 l.) Si in comert e cam acelasi pret kg.de branza, dar mie imi imi convine ca am laptele si stiu din ce e facut.

RuxandraIrina
RuxandraIrina 18 Jul 2014, 09:59

Eu am incercat cu lapte de bivolita si a iesit o delicioasa branza de vaci ...de bivolita. :)

Si, tot legat de laptele de bivolita: dupa ce il fierb si se raceste obtin mult caimac foarte gras. Bunica mea folosea caimacul de la laptele de vaca in loc de "creamer" la cafea dar, cum spuneam, cel de bivolita e gretos de gras. Aveti vreo idee la ce l-as putea folosi?