Ingrediente
●
Margarină
200 g
moale, la temperatura camerei
●
Zahăr
100 g
plus 2-3 linguri pt umplutura de mere
●
Smântână
2 buc
2 linguri
●
Făină
500 g
450-500 grame
●
Zahăr vanilat
1 buc
1 pliculeț
●
Praf de copt
5 g
o jumătate de pliculeț
●
Mere
1 kg
7-8 mere mari
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Curățăm merele, le stoarcem de sucul lor și le dăm pe răzătoare mai mare. Le punem într-o cratiță la călit împreună cu 2-3 linguri de zahăr.
Pas 2
Le lăsăm pe foc 10-12 minute, până se înmoaie bine, amestecând din când în când să nu se lipească. Când sunt gata, le punem deoparte să se răcească și ne ocupăm de aluat.
Pas 3
Pregătim ingredientele pentru aluat. Cerneți 500 de grame de făină, dar veți vedea că e posibil să folosiți mai puțin de atât.
Pas 4
Într-un vas puneți margarina tăiată bucățele, zahărul, oul, smântâna, zahărul vanilat, praful de sare.
Pas 5
Cu mâna amestecați aceste ingrediente.
Pas 6
Urmează făina cu praful de copt. Adăugați câte puțină făină și continuați să frământați cu mâna pentru a încorpora și făina.
Pas 7
Nu vă speriați dacă se lipește pe mâna. Încet-încet se va dezlipi el după ce puneți câtă făină intră. Eu am pus vreo 450 g de făină.Formați o bilă din acest aluat.
Pas 8
Mutați bila de aluat pe masa presărată din belșug cu făină și mai frământați-o puțin. Tăiați-o apoi în două. Din ele vom forma foile de la plăcintă. Cu un sucitor întindeți pe rând cele două foi de dimensiunea tăvii. Nu vă temeți, aluatul se poate "prelungi"/modifica și cu mâna.
Pas 9
Ungem cu unt și tapetăm tava cu făină. Tava mea are 33*24 cm.
Pas 10
Așternem prima foaie în tavă. O modelăm cu mâinile pentru a se așeza perfect. Putem să și ridicăm puțin marginile pe pereții tăvii.
Pas 11
Peste această foaie presărăm 2 linguri de griș.
Pas 12
Adăugăm merele călite (răcite) și nivelăm bine cu dosul unei linguri.
Pas 13
Presărăm 2 linguri de griș peste umplutura de mere.
Pas 14
Întindem cea de-a doua foaie la fel cum am procedat cu prima. O așezăm peste merele deja puse. Apoi din loc în loc facem găuri cu o furculiță "înfăinată".
Pas 15
Dăm la cuptor până se rumenește pe margini. Eu am ținut-o vreo oră la focul mic. Dar cred că la focul mediu sunt suficiente 40-45 de minute.
Pas 16
După ce se răcorește puțin, o putem felia direct în tavă.
Pas 18
E absolut delicioasă!! Poftă bună!
Cantitate:
30 buc
(20-30 de feliuțe)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
105 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)