Cârnați de casă

Cârnați de casă

La mine acasă mama face destul de des cârnați, întotdeauna din cele mai bune ingrediente (de preferat de casă) și rețeta de cârnați știu anume așa s-o fac. Metode sunt multe, diferite, dar după mine asta-i cea mai simplă și accesibilă pentru orice gospodină, pe viitor promit să mai încerc și alte rețete, aștept și sugestiile voastre la comentarii.

Factorul cel mai important la cârnații de casă a mamei este să alegeți corect procentul de carne grasă și mai slabă. Dacă este doar carne slabă, cârnații sunt prea uscați și seci - prea multă grăsime tot strică, așa că cel mai bine este să fie cam 80% carne slabă și vreo 20% carne grasă.

Vă recomand neapărat să mai și congelați dacă tot planificați să faceți o tură - îi congelez proaspeți și la necesitate decongelez în voie, și la cuptor cu ei - așa o să aveți întotdeauna cârnați de casă buni, calitativi pentru orice ocazie.

Ingrediente

Carne de porc (pulpă)
1 kg
să fie cu puțină grăsime, mai puteți adăuga și ceva carne de vită sau oaie
Usturoi (cățeii)
50 g
   
Piper, sare
1 lingurita
după gust, puteți adăuga și alte condimente
Mațe de porc curățate
200 g
le găsesc sărate în magazin, la fel puteți lua și mațe de oaie

Pași de urmat

Pas 1

Aici carnea folosită - și mai grasă și mai slabă.

Cârnați de casă - Pas 1
Pas 2

Se curăță și spală usturoiul.

Cârnați de casă - Pas 2
Pas 3

Mațele se prepară conform instrucțiunilor de pe pachet - de obicei se înmoaie în apă caldă vreo 30 de minute și se clătesc de câteva ori.

Cârnați de casă - Pas 3
Pas 4

Moment important - carnea de preferat să nu o dați prin mașina de tocat cu găuri mici.

Se taie foarte mărunt, sau se folosește un accesoriu cu găuri mari la mașina de tocat - eu am tocat-o cu robotul, să fie bucăți de carne și mai mici și mai mari pe acolo.

Cârnați de casă - Pas 4
Pas 5

În tocatul de carne și usturoi adăugați sare, piper și eventual alte mirodenii preferate - eu aș mai pune niște coriandru măcinat - se potrivește perfect aici.

Încercați să nu exagerați cu multe mirodenii, se va pierde mirosul de carne și usturoi.

Cârnați de casă - Pas 5
Pas 6

Se montează accesoriul de cârnați pe mașina de tocat carne (cuțitul mic și sita se scot, rămâne doar "melcul mare") - cred că știți cum se face, dacă ceva mai întrebați în comentarii.

Se îmbracă mațul, cât încape la maxim, ce rămâne tăiați.

Cârnați de casă - Pas 6
Pas 7

Și începeți să formați cârnații - aveți grijă să nu-i umpleți prea tare, dar nici foarte ușor - cu mâna ușor reglați grosimea pe parcursul umplerii.

Cârnați de casă - Pas 7
Pas 8

Se aranjează în tava unsă cu puțin ulei apoi cu un ac se înțeapă bine și mai des pe toată lungimea cârnatului. Dacă nu faceți asta s-ar putea să explodeze și să crape cârnații în cuptor.

Cârnați de casă - Pas 8
Pas 9

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 180 de grade și lăsați 20-30 de minute.

Cârnați de casă - Pas 9
Pas 10

După acest timp observați că se lasă cam multă zeamă, ar fi bine să o scurgeți aproape pe toată.

Cârnați de casă - Pas 10
Pas 11

Cu o pensulă se mai ung cârnații cu grăsimea și zeama rămasă în tavă și se mai pun pentru 15 minute aproximativ la cuptor, să se mai rumenească și glazureze.

Cârnați de casă - Pas 11
Pas 12

Gata, îi savurați calzi sau reci cu orice garnitură preferată.

Bineînțeles că puteți să-i faceți și mai subțiri cu mațe de oaie, mai adăugați și ceva carne de miel în compoziție și aveți alți cârnați, dar sunt sigură că la fel de delicioși.

Poftă Bună!

Cârnați de casă - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MAMI DE PITICI MICI
MAMI DE PITICI MICI 27 Sep 2012, 20:22

Foarte buni carnatii de casa, atat in timpul anului (dar mai rar) cat si de sarbatori. Eu personal pun in umplutura si putin cimbru uscat si boia de ardei (atat iute cat si dulce). In ultimul timp am incercat si carnatii facuti numai din carne de vaca, sau amestecat vaca cu pui sau curcan. Desi ati putea crede ca sunt mai uscaciosi neavand grasime ca si cei din carne de porc, totusi nu e asa. Am adaugat putina apa in compozitie ca sa nu ramana asa vascoasa si sa nu uit, am folosit mate de oaie. Ies mai subtirei, dar la fel de buni si aromati.

Multumim Lena pentru toate retetele delicioase pe care le postezi (am incercat si papanasii  de zilele trecute- o nebunie!)

Kolea
Kolea 27 Sep 2012, 23:10

Buna lena,

Un amic de-al meu, oltean, de aici din America de Nord mi-a spus ca un carnat de casa adevarat, este daca are usturoi in...draci! Anul trecut, imreuna cu sotia mea, am facut carnati de casa, din piept si pulpe de curcan si piept de pui. A fost munca foarte multa, dar se merita. Am avut in vizita o familie de nord americani, iar cand au gustat carnatii pusi pe masa, ne-a intrebat de unde i-am cumparat! I-am spus ca-s de casa! Excellent, a zis vizitatoarea noastra. In loc de grasime am pus ulei de masline, apoi anumite "ierburi". Vreau sa spun ca musafira noastra mananca mereu "eat out" si n-a mai mancat asemenea carnati! Le-am dat si lor pentru acasa si s-au bucurat enorm. Din pacate, copiilor nostri nu le-au placut, deoarece nu-s asa de "gustosi" ca cei din...comert! Cu respect, Kolea

catapaul
catapaul 14 Jan 2014, 01:04

Arata foarte apetisant...va rog sa-mi spuneti daca se dubleaza cantitatea de carne se dubleaza si restul ingredientelor/mirodeniilor ?va multumesc

lena
Elena (lena) catapaul 14 Jan 2014, 14:23

O, mai interesant cand spun asta barbatii, de obicei este cam invers :)

Spor la gatit si pofta buna!

lena
Elena (lena) 14 Jan 2014, 09:05

De obicei mirodeniile se pun dupa preferinte si gust, mai sarat/piperat, cum va place.

Dar obiectiv, da, daca dublati carnea normal sa dublati si restul.

catapaul
catapaul 14 Jan 2014, 10:17

Va multumesc frumos pentru raspuns si sa stiti ca datorita retetelor dvs m-am apucat de gatit :)...cu succes spune sotia si fiul meu :)

Kolea
Kolea 14 Jan 2014, 19:14

Buna Lena,

In Noiembrie trecut am facut carnati de porc, cam 15 kg. Proportia 30% vita, 55% porc si 15% grasime porc. Ce-am "introdus" nou? Praz! Am trecut prin masina de tocat carne, patru legaturi de praz, aproximativ 12-14 tulpini cu frunze cu tot. In rest, aceleasi ingrediente! Vreau sa-ti spun ca cei ce-au "gustat" carnatii nostrii, ne-au cerut...reteta. Care-i difernta cand se indroduce prazul in compozitie? Carnatii sunt mai moi, adica, nu te ineci cu ei.Incercati! Se pot gati la cuptor sau in tigaie! Pofta buna!

Nota: Carnatii proaspeti i-am pus in pungi de plastic (i-am facut...roata) dupa care I-am pus in lada frigorifica in mai multe pungi.

Kolea
Kolea 14 Jan 2014, 19:16

Erata: carnati de casa, nu de porc.Scuze!

lena
Elena (lena) 14 Jan 2014, 19:17

Merci de sfat, chiar trebuie sa incerc si eu neaparat!

savaelena
savaelena 28 Sep 2015, 11:27

va sugerez sa adaugati bulionul de la cioricul fiert in loc de apa (cind e necesar), caci are si gust si in plus ii ofera legatura buna la racire.