Varză murată

Sunt rețete care îmi iau o zi să le fac și să vi le arăt, altele ceva mai mult, și mai sunt o categorie de rețete cu care sunt în teste și până acum - durează și până la 1 an să le rezolv complet și perfect.

Una din acestea este și rețeta de varză murată, nu m-am mulțumit doar să fac câteva poze și să las așa, că merge....Chiar am vrut să văd rezultatul și să fie o rețetă care să iasă la sigur - deci, toamna trecută cumpăram butoi, varză, am studiat sursele(mama, prietenele, google, etc) și am pornit la treabă...

După cam o lună și jumătate, de Crăciun am avut cea mai bună varză murată mâncată vreodată - perfect de acră, fără mirosuri externe, suficient de sărată - nu o simplă varză murată, dar cum zice tatăl meu "medicament adevărat". Anul ăsta deja sunt tare și mă bucur mult că pot să vă arăt frumos, cu poze, cum să faceți perfect și voi o rețetă varză murată.

Sugestiile și îmbunătățirile la rețetă sunt binevenite ca întotdeauna la rubrica de comentarii :)

Ingrediente
Varză albă
15 kg
cam 10-12 bucăți - de mărime medie și să nu fie foarte tare la apăsare - varză bună de toamnă
Mărar întreg uscat
4 buc
   
Boabe de porumb
500 g
   
Rădăcină de hrean
5 buc
se poate și mai mult
Gutui
5 buc
pentru aromă, opțional și mere
Sare pentru murături
20 linguri
proporția de moare este de 1 lingură de sare la 1 litru de apă rece, plus încă puțină sare, vedeți în rețetă
Apă
20 l
depinde de mărimea butoiului
Pași de urmat
Pas 1

Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă - varza curățată de frunzele murdare și spălată, mărarul tăiat bețe mai scurte, la fel cu celelalte componente.

Varză murată - Pas 1
Pas 2

În butoiul curat am pus la fund o treime din cantitatea de mărar, porumb, hrean, mere și gutui.

Varză murată - Pas 2
Pas 3

Varza se crestează la cotor și cam 1cm de cotor se scobește puțin cu cuțitul.

Varză murată - Pas 3
Pas 4

În acea adâncitură la fiecare varză am pus câte 1 linguriță de sare neiodată (pentru murături).

Varză murată - Pas 4
Pas 5

Varza se pune în butoi, aveți grijă să fie cu cotorul în sus, să nu vă curgă sarea.

Alternați straturile de varză cu mere, gutui, mărar, hrean și porumb.

Varză murată - Pas 5
Pas 6

Când se umple butoiul cu varză și restul de ingrediente, acoperiți-l cu capac și lăsați 7-8 ore, sau peste noapte. În acest timp varza se mai înmoaie și absoarbe bine sarea - pont învățat de la prietena mea Maria, gospodină minunată și cu experiență.

Varză murată - Pas 6
Pas 7

După acest timp faceți saramura și o turnați în butoi - cantitatea variază în funcție de mărimea butoiului, a verzei, etc.

La fiecare litru de apă (am pus de la robinet) se pune 1 lingură de sare ca în poză. Amestecați bine și turnați în butoi cât este nevoie.

Varză murată - Pas 7
Pas 8

Când apa acoperă bine varza se pune capacul și se lasă peste noapte sau 1 zi.

Varză murată - Pas 8
Pas 9

Și după 1 zi vine procedura cu aerisitul (pitrocitul) - atent se introduce un furtun de cauciuc (se poate pune de la început, când aranjați varza) până la fundul butoiului și în fiecare zi timp de 1 săptămână se suflă în saramură. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grăbește procesul de fermentare și împiedică formarea "florii" pe saramură.

Vedeți în poză instalația mea - timp de 1 săptămână am ținut butoiul cu varză în bucătărie, presat cu un borcan (borcanul stă pe o farfurie), furtun și făceam exerciții de respirație în fiecare seară :)

Varză murată - Pas 9
Pas 10

Cam așa s-a făcut saramura după 1 săptămână de aerisire și stat în bucătărie.

Varză murată - Pas 10
Pas 11

Am scos butoiul la balcon sau în beci (pentru cine are), am avut grijă să fie varza complet în saramură (am pus o piatră grea pe o farfurie să preseze varza) și am filetat capacul la butoi.

Aveți grijă să fie frig afară la balcon, cam un început de noiembrie, să nu vă fermenteze prea tare.

Varză murată - Pas 11
Pas 12

După 1 lună și jumătate am avut varză perfectă pentru sarmale, salată, tocat, etc.

Poftă Bună!

Varză murată - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 kg (aproximativ)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min