Sunt rețete care îmi iau o zi să le fac și să vi le arăt, altele ceva mai mult, și mai sunt o categorie de rețete cu care sunt în teste și până acum - durează și până la 1 an să le rezolv complet și perfect.
Una din acestea este și rețeta de varză murată, nu m-am mulțumit doar să fac câteva poze și să las așa, că merge....Chiar am vrut să văd rezultatul și să fie o rețetă care să iasă la sigur - deci, toamna trecută cumpăram butoi, varză, am studiat sursele(mama, prietenele, google, etc) și am pornit la treabă...
După cam o lună și jumătate, de Crăciun am avut cea mai bună varză murată mâncată vreodată - perfect de acră, fără mirosuri externe, suficient de sărată - nu o simplă varză murată, dar cum zice tatăl meu "medicament adevărat". Anul ăsta deja sunt tare și mă bucur mult că pot să vă arăt frumos, cu poze, cum să faceți perfect și voi o rețetă varză murată.
Sugestiile și îmbunătățirile la rețetă sunt binevenite ca întotdeauna la rubrica de comentarii :)
Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă - varza curățată de frunzele murdare și spălată, mărarul tăiat bețe mai scurte, la fel cu celelalte componente.
În butoiul curat am pus la fund o treime din cantitatea de mărar, porumb, hrean, mere și gutui.
Varza se crestează la cotor și cam 1cm de cotor se scobește puțin cu cuțitul.
În acea adâncitură la fiecare varză am pus câte 1 linguriță de sare neiodată (pentru murături).
Varza se pune în butoi, aveți grijă să fie cu cotorul în sus, să nu vă curgă sarea.
Alternați straturile de varză cu mere, gutui, mărar, hrean și porumb.
Când se umple butoiul cu varză și restul de ingrediente, acoperiți-l cu capac și lăsați 7-8 ore, sau peste noapte. În acest timp varza se mai înmoaie și absoarbe bine sarea - pont învățat de la prietena mea Maria, gospodină minunată și cu experiență.
După acest timp faceți saramura și o turnați în butoi - cantitatea variază în funcție de mărimea butoiului, a verzei, etc.
La fiecare litru de apă (am pus de la robinet) se pune 1 lingură de sare ca în poză. Amestecați bine și turnați în butoi cât este nevoie.
Când apa acoperă bine varza se pune capacul și se lasă peste noapte sau 1 zi.
Și după 1 zi vine procedura cu aerisitul (pitrocitul) - atent se introduce un furtun de cauciuc (se poate pune de la început, când aranjați varza) până la fundul butoiului și în fiecare zi timp de 1 săptămână se suflă în saramură. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grăbește procesul de fermentare și împiedică formarea "florii" pe saramură.
Vedeți în poză instalația mea - timp de 1 săptămână am ținut butoiul cu varză în bucătărie, presat cu un borcan (borcanul stă pe o farfurie), furtun și făceam exerciții de respirație în fiecare seară :)
Cam așa s-a făcut saramura după 1 săptămână de aerisire și stat în bucătărie.
Am scos butoiul la balcon sau în beci (pentru cine are), am avut grijă să fie varza complet în saramură (am pus o piatră grea pe o farfurie să preseze varza) și am filetat capacul la butoi.
Aveți grijă să fie frig afară la balcon, cam un început de noiembrie, să nu vă fermenteze prea tare.
După 1 lună și jumătate am avut varză perfectă pentru sarmale, salată, tocat, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.