Îmi place foarte mult zacusca și mâncărurile cu vinete și ardei, dar zacusca de vinete este preferata și în fruntea tuturor.
La noi acasă această rețetă de zacuscă se mai numește Tocană de vinete, și mult timp nu prea înțelegeam aici în România termenul de zacuscă.
Am avut câteva încercări nereușite să o cumpăr, am și preparat diverse variante, dar "regina" tuturor, zacusca de vinete încă era în testare. Anul trecut am avut timp să fac toate etapele (am și adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), să mă joc cu ingredientele, cu conservarea, și a trecut testul peste iarnă - niciun borcan nu a explodat, nu și-a schimbat gustul, și asta fără aspirină!
Această variantă eu zic că este cea mai exemplară, perfectă, deși un pic mai complicată și mai lungă, dar dacă vă organizați corect o să vă bucurați de proces și de rezultate. Înainte să vă apucați efectiv de mixarea finală a ingredientelor să faceți următoarele, chiar partajate în diverse zile libere:
- Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche sau cuptor), le curățați, le scurgeți bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați.
- La fel și ardeii cu gogoșarii - copți, presărați sare, lăsați sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1-2 zile.
- Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg de roșii și le folosiți în zacuscă.
După ce ați făcut cele de sus, vă apucați de rețetă, și vă garantez că o să aveți zacuscă de vinete de nota 20! Gustoasă, aromată, densă, perfectă chiar și pentru cei mai mofturoși amatori de zacuscă :)