Zacuscă de vinete

Zacuscă de vinete

Îmi place foarte mult zacusca și mâncărurile cu vinete și ardei, dar zacusca de vinete este preferata și în fruntea tuturor.

La noi acasă această rețetă de zacuscă se mai numește Tocană de vinete, și mult timp nu prea înțelegeam aici în România termenul de zacuscă.

Am avut câteva încercări nereușite să o cumpăr, am și preparat diverse variante, dar "regina" tuturor, zacusca de vinete încă era în testare. Anul trecut am avut timp să fac toate etapele (am și adunat sfaturi pe parcurs de la diverse gospodine), să mă joc cu ingredientele, cu conservarea, și a trecut testul peste iarnă - niciun borcan nu a explodat, nu și-a schimbat gustul, și asta fără aspirină!

Această variantă eu zic că este cea mai exemplară, perfectă, deși un pic mai complicată și mai lungă, dar dacă vă organizați corect o să vă bucurați de proces și de rezultate. Înainte să vă apucați efectiv de mixarea finală a ingredientelor să faceți următoarele, chiar partajate în diverse zile libere:

- Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche sau cuptor), le curățați, le scurgeți bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați.

- La fel și ardeii cu gogoșarii - copți, presărați sare, lăsați sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1-2 zile.

- Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg de roșii și le folosiți în zacuscă.

După ce ați făcut cele de sus, vă apucați de rețetă, și vă garantez că o să aveți zacuscă de vinete de nota 20! Gustoasă, aromată, densă, perfectă chiar și pentru cei mai mofturoși amatori de zacuscă :)

Ingrediente

Vinete coapte, curățate și scurse bine
3 kg
ca să fie mai gustoase (cu miros ușor de fum) le faceți pe tablă sau grătar - dar merg bine și făcute în cuptor
Ardei și gogoșari copți și curățați
2 kg
proporția de ardei/gogoșari poate să fie variabilă - de preferat la fel să-i faceți pe tablă sau grătar
Ceapă albă
2 kg
   
Bulion de roșii
3 l
   
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
   
Sare
3 linguri
după gust

Pași de urmat

Pas 1

Prima etapă:

- coaceți vinetele, le curățați, scurgeți bine printr-o sită.

Eu le-am congelat și am făcut zacuscă în altă zi.

Zacuscă de vinete - Pas 1
Pas 2

Etapa a 2-a:

- coaceți și curățați ardeii și gogoșarii (imediat după copt îi presărați cu sare, acoperiți cu capac și lăsați vreo 30 de minute, apoi îi veți curăța mult mai ușor).

Eu la fel, i-am făcut într-o altă zi, am congelat și am făcut zacuscă mai încolo.

Zacuscă de vinete - Pas 2
Pas 3

Etapa a 3-a este să faceți bulionul, sau pasați 3-4 kg de roșii.

Apoi va fi efectiv procesul de preparare:

- aici vedeți în poză toate ingredientele gata preparate și de utilizat la zacuscă.

Zacuscă de vinete - Pas 3
Pas 4

Ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașină de tocat carne.

Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se călească amestecând periodic.

Zacuscă de vinete - Pas 4
Pas 5

Apoi, cam după 15 minute, adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună.

Zacuscă de vinete - Pas 5
Pas 6

În acest timp, vinetele le dați prin robot sau mașină de tocat carne, la fel și ardeii.

Zacuscă de vinete - Pas 6
Pas 7

Apoi într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se călească vreo 15 minute împreună.

Zacuscă de vinete - Pas 7
Pas 8

Apoi turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Zacuscă de vinete - Pas 8
Pas 9

Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreo 2-3 ore la fiert, amestecând periodic.

Zacuscă de vinete - Pas 9
Pas 10

Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să vă frigeți la mână, mai ales când amestecați.

Zacuscă de vinete - Pas 10
Pas 11

Observați că pe parcurs cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea - este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

Este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafață și zacusca este densă.

Zacuscă de vinete - Pas 11
Pas 12

Apoi o turnați așa fierbinte în borcanele curate și uscate din timp (eu le pun la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade).

Aveți grijă să nu le umpleți prea tare, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului.

Zacuscă de vinete - Pas 12
Pas 13

Le înfiletați bine cu capace de metal curate și bune (să nu fie ruginite).

Zacuscă de vinete - Pas 13
Pas 14

Și le puneți așa fierbinți în cuptor fierbinte preîncălzit la 150 de grade.

Eu le las cam 30-40 de minute să fiu sigură că stau peste iarnă fără aspirină.

Au stat perfect, așa că fără grijă folosiți metoda cuptorului pentru sterilizare.

Zacuscă de vinete - Pas 14
Pas 15

Opriți cuptorul după acest timp, deschideți ușa și lăsați așa să se răcească borcanele complet, eventual peste noapte.

Și gata, le depozitați, de preferat la loc răcoros și uscat.

Deși poate să pară procesul mai complicat, să știți că nu este - dar zacusca mai bună decât asta nu am mâncat, este perfectă din toate punctele de vedere.

Poftă Bună!

Zacuscă de vinete - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 kg (15 borcane de 350g)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: expert
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (17 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 122

Maya
Maya 05 Nov 2021, 17:36

Buna seara! La ora aceasta de seara fac a doua transa de zacusca. Am reteta de 40 de ani si nu am dat gres niciuodata. Cantitatile difera fata de a dumneavoastra.                      10 kg ardei capia, 5 kg de vinete , 2 kg de ceapa, 2 l de suc de rosii de casa , 2 l de ulei, piper, foi de dafin. Se caleste ceapa, se pun ardeii copti dati prin masina si se fierb 40'. Se adauga vinetele si dupa vreo 15' sucul de rosii. Se pune sare si la final putina miere. Se toarna in borcane asa fierbinte si se pun borcanele la cald, eu le-am acoperit cu paturi si se lasa pana se racesc. Pofta buna!

lycica
lycica 31 Aug 2020, 09:21

Prima dată fac zacuscă. Am respectat pașii și cantitățile exact, ca la farmacie. Gustul - fenomenal și procesul de gătire - o plăcere, când e descris atât de detaliat. Mulțumim pentru tot efortul!

Nota mea pentru rețetă:
SimonaPrisaca541
Simona Prisaca (SimonaPrisaca541) 25 Oct 2019, 13:52

Daca pun ghebe in loc de vinete e in regula??? 

lena
Elena (lena) Simona Prisaca (SimonaPrisaca541) 25 Oct 2019, 13:53

Sigur, puteti incerca.

Sin Elena
Sin Elena 12 Oct 2017, 16:26

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anna Aniuta
Anna Aniuta 28 Apr 2016, 15:07

Lena, esti superba! Zacusca mai buna chiar nu tin minte sa mai fi gustat! Eu stau in Emirate si cam ducem dorul bunatatilor noastre. Am zis hai sa fac si eu zacusca. A fost bomba! Am avut in mai multe zile invitati romani, moldoveni si ukraineni. Pai nu se puteau satura! Le-a placut la toti. Dupa care am servit si o prietena sirianca, si a fost impresionata. Mi-a si zis sa fac business aici cu zacusca ca ma fac milionara! :)😂

Poza mea pentru rețetă:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 24 Apr 2016, 16:04

Am facut jumatate de portie profitand de faptul ca aici , in Spania,a scazut mult pretul la vinete si ardei  .Din momentul in care am pus vinetele si ardeii a fost imposibil sa mai fac altceva. Mestecam pe rand, eu si sotul meu, ca sa nu se lipeasca. A iesit ffff buna. Am lasat-o doar doua ore la fiert si am sarit pasul cu sterilizatul pentru ca am de gand sa o tin in frigider deoarece se va  termina repede . Daca nu voi avea posibilitatea sa coc vinetele si ardeii in alta parte, locuri amenajate in aer liber, nu voi mai face. A intrat mirosul in toata casa , inclusiv in ale vecinilor. Reteta este super ca de obicei ! Nota 10. Multumesc inca o data Lena!

 
Nota mea pentru rețetă:
oana777
oana777 28 Oct 2015, 05:06

Am o intrebare cu privire la valabilitate. Am gasit "ascunse" in camara 5 borcanele cu zacusca facuta in decembrie 2012. Am desfacut un borcan, arata normal si nu are nici vreun miros urat. Oare o mai fi bune? Cam cat tine zacusca de casa? Multumesc anticipat :)

P.S. Reteta e super! Felicitari!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) oana777 29 Oct 2015, 13:35

Hmm, eu nu as recomanda sa o tineti mai mult de 2 ani, mai ales in conditii de bloc, nu la rece. Dulceturile mai merg tinute mult, dar legumele parca nu as avea curaj.

Stiintific nu stiu exact, asa ca vedeti :)

tatianaS
tatianaS 06 Oct 2015, 10:21

Este foarte gustoasa. Am făcut-o si anul trecut ,acum am pregatit legumele ma apuc de treaba. Doamne ajută.

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 16 Sep 2015, 08:51

Buna. In nici un an nu am postat. Am si eu scrisa pas cu pas, dar....Atata spun. Anul acesta 39 de borcanase. Cred ca e cea mai muncita conserva, dar si ....buna.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
alinusch85
alinusch85 06 Sep 2012, 16:47

Am facut si eu azi zacusca dupa reteta asta.FFFFFFoarte buna,...ca la bunica!!!!hhhmmmmmmm.Recunosc ca mi-a c-am fost frica de sterilizat,tot m-am uitat sa nu pocneasca borcanele in cuptor,deoarece este prima data cand fac ceva ce se pune la borcan(muraturi,dulceata....etc).Multumesc ptr ajutor!!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile