Tocană de dovlecei, cu smântână

Tocană de dovlecei, cu smântână

O bunătate de mâncare, este foarte bună și caldă și rece - am învățat s-o fac în Ucraina, când mergeam vara la bunica în vacanță. Cu siguranță o să vă placă, este puțin asemănătoare cu tocana de ardei la preparat.

Ingrediente

Dovlecei
5 buc
5 dovlecei de mărime medie
Ceapă albă
2 buc
   
Roșii
2 buc
   
Smântână
150 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingura
sărați după gust

Pași de urmat

Pas 1

Dovleceii se spală, se taie cubulețe de mărime medie.

Dacă sunt dovlecei mai bătrâni, îi curățați de coajă și semințe, și apoi ce rămâne folosiți în tocăniță.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 1
Pas 2

Se pun într-o tigaie adâncă cu puțin ulei, să se călească bine la foc mediu până se înmoaie și se rumenesc.

Se amestecă periodic.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 2
Pas 3

Ceapa se taie mărunt și se călește cu puțin ulei.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 3
Pas 4

Când ceapa se rumenește ușor, se adaugă roșiile tăiate cubulețe. Se amestecă bine și se lasă să se înmoaie bine roșiile.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 4
Pas 5

Când sunt gata dovleceii, se pune ceapa cu roșiile prăjite peste ei și se amestecă bine.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 5
Pas 6

Se adaugă smântâna, sarea și iar se amestecă. Se lasă să fiarbă bine 5 min, după care se stinge focul și se lasă să se răcorească puțin.

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 6
Pas 7

Cum am mai zis, este bună și caldă și rece, cu o garnitură de cartofi, orez, carne, etc.

Poftă Bună!

Tocană de dovlecei, cu smântână - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

avlontez
avlontez 19 May 2009, 15:33

vai ! chiar asa simpla e reteta?  gata, facem si noi maine.

Rodica83
Rodica (Rodica83) 26 May 2009, 11:47

Am incercat! DELICIOS!!! Si ieftin, si mult si foarte gustos :)  Lena, merci ptr sugestie . De azi cred ca site-ul tau va fi ghid pentru pregatirea meselor :)

avlontez
avlontez 07 Jun 2009, 13:32

Am facut si a iesit foarte bun. De fapt a facut sotul nu eu.   Noi am papat cu cartofi noi la cuptor, a fost o masa vegetariana. Bravo pentru retetele simple si  la indemana oricui.

Nota mea pentru rețetă:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 03 Dec 2009, 17:42

arata super!! sigur a-m sa incerc si mancarica asta..... trebuie sa fie delicioasa... mai ales cu o garnitura de orez !!!

lacra06
lacra06 08 Aug 2011, 14:04

incercata si reusita .....bun bun bun ..

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 10 Oct 2013, 09:34

Buna. Am avut 3 dovlecei in frigider si nu stiam ce sa fac cu ei. Am modificat proportia si am facut aceasta reteta. Ce sa va spun era sa o mananc pe toata,dar am zis sa mai las ca apoi regret ca nu mai am. Simplu de facut si cu ingrediente putine,ce mai....o bunatate. Astazi mai vreau sa fac o Tarta cu mere si smantana,planificata de mult si mi se tot strica din mere ca nu prea le  mananc asa simple.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
sveta100
sveta100 18 Jun 2014, 22:24

Buna, foarte buna!! Nu am mai reusit sa fac poze. Eu faceam asa tocana dar fara smantana, dar aceasta ii da un gust si un miros aparte.

tiki
tiki 19 Jun 2014, 14:46

Buna. Schimb putin zicand: Nu e ptr.ce se pregateste ci ptr. ce se nimereste. Am cumparat acum 2 zile 5 dovlecei sa-i pun la borcan ca duminica l-am desfacut pe ultimul care s-a tinut f.bine. Ieri fiindu-mi pofta de salata de dovlecei,am consumat 2, iar astazi din ceilalti 3 am facut aceasta tocanita. Borcanele pot sa mai astepte. Hahaha. F.buna. Parca mai buna ca anul trecut. Oare daca as pune smantana de gatit nu ar arata mai bine ca la mine cand adaug smantana se taie si nu-mi place cum arata. Poate o sa incerc data viitoare. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElenaTatiana
ElenaTatiana 12 Jul 2018, 19:34

Pt tiki: Daca puneti smantana cu mai putin de 20% grasime in mancarea fierbinte se taie.Am patit!

tiki
tiki ElenaTatiana 12 Jul 2018, 22:43

Ooo, de  4 ani de cand am scris acel comentariu am invatat a folosesc  numai  smantana pentru frisca si e ok.