Tort de cremă de zahăr ars

Tort de cremă de zahăr ars

O super rețetă, de când a postat-o Nina în Categoria Rețetele Voastre am făcut-o de vreo 5-6 ori - de fiecare dată cu mare succes. Mi-a cerut cineva s-o traducă pe varianta în rusă a site-ului - www.bylena.ru și mi-am dat seama că nu am poze la ea, deci, ar fi bine s-o repet pentru a o încadra și în toate rețetele site-ului în română, dacă cumva v-a scăpat din vedere :)

Chiar vă recomand să încercați, este foarte simplu și repede de preparat, amatorii de Cremă de zahăr ars veți aprecia blatul însiropat cu caramel :)

Și apropo, dimensiunile și grosimea tortului depind de cratița în care faceți tortul - eu am avut o tavă de 28cm diametru și tortul nu a fost foarte înalt.

Ingrediente

Ouă
12 buc
8 pentru cremă și 4 pentru blat
Lapte
1 l
   
Zahăr
18 linguri
   
Făină albă
4 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Esență de vanilie
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță sau tavă rotundă adâncă topiți la foc mic 6 linguri de zahăr. Când s-a caramelizat bine îl luați de pe foc și întindeți cu o lingură și pe pereți - să acopere cât mai bine suprafața tăvii.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 1
Pas 2

Într-un bol bateți 8 ouă, 8 linguri de zahăr și esența de vanilie.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 2
Pas 3

Turnați laptele și mixați bine cu un tel.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 3
Pas 4

Turnați acest amestec în tava cu caramel.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 4
Pas 5

Și repede facem aluatul pentru blat:

- separați albușurile de gălbenușuri;

- bateți albușurile spumă tare, adăugați apoi câte puțin zahărul;

- și apoi câte unul adăugați gălbenușurile - mixați bine după fiecare.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și praful de copt, mixați - și gata aluatul.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 6
Pas 7

Ușor cu o lingură puneți câte puțin aluat peste compoziția de lapte. Veți avea senzația că nu iese prea bine, dar la final o să reușiți să-l uniformizați ușor ca să fie acoperită toată tava.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 7
Pas 8

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 150 grade și lăsați aproximativ 30-40 de minute, până se rumenește bine blatul.

Scoateți din cuptor și lăsați 20-30 de minute să se răcorească și "prindă".

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 8
Pas 9

Întoarceți atent și dintr-o mișcare tava pe o farfurie. Lăsați să se răcorească bine apoi puneți la frigider pentru 1-2 ore minim.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 9
Pas 10

Puteți să-l ornați cum vă place - frișcă, ciocolată, etc. Eu nu mă complic - este atât de bun și fin că merge și așa :)

Feliați și savurați :)

Poftă Bună!

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

DanielaCristinaStadnic170
Daniela Cristina Stadnic (DanielaCristinaStadnic170) 26 Jun 2019, 11:09

Al meu nu e foarte aratos dar e foarte gustos si usor de facut.

Imi plac retetele tale foarte mult, bine explicate si cu ingrediente accesibile🙂🌝

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 21 Sep 2015, 18:57

Buna. F. dezamagita. De ce? Ca in forma (cratit) era asa mare, mai sa dea afara si s-a micit enorm. Dar bun. Si eu totdeauna de frica sa nu fie copt....l-am cam "bronzat". Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 18 Sep 2015, 12:27

Are 28cm tava, si nu tare inalta la nargini, cred ca vreo 6cm inaltime. Te pup si spor la treaba!

Teodorana
Teodorana 02 Mar 2014, 01:15

Buna Lena, am zis sa fac tortul pentru a merge cu el intr o vizita. L- am facut intr-o tava cu inel detasabil si mi-a curs la final tot caramelul. Apoi cand am inotrs- o un sfert a ajuns cu blatul deasupra...o catastrofa :((. Data viit daca il fac in cratita il voi putea intoarce? Sa fie mai estetic ...Multumesc Teo

lena
Elena (lena) Teodorana 03 Mar 2014, 10:53

Da, tortul este foarte fin, cu cratita il vei putea rasturna dar oricum va fi destul de fraged, sa nu curga pe drum sau sa se desfaca.

nika85
nika85 17 Nov 2013, 21:16

ms mult Lena, mi-a iesit de data asta :D E chiar f bun. A fost nevoie sa-l tin mai mult la cuptor. Imi place site-ul tau, am facut mai multe retete si toate au iesit super. As fi vrut vreo reteta din prepelite daca ma poti ajuta, ms mult!

nika85
nika85 17 Nov 2013, 12:01

mie nu-mi iese:(  nu pot sa-mi dau seama de ce, dar nu se prinde. poate e nevoie de putina jelatina in amestecul cu lapte? care o fi motivul de nu se prinde? acum incerc a2-a oara, l-am pus la cuptor are deja o ora, il las mai mult de data asta poate imi iese ceva. Lena e in regula daca atunci cand il scoti, la atingere, se simte inca lichid dedesubt sau trebuie sa fie prins bine?

lena
Elena (lena) nika85 17 Nov 2013, 13:34

Nika, de obicei se prinde repede, nici chiar o ora nu trebuia sa stea la cuptor. Gelatina nu poti pune pt ca isi pierde calitatile la coacere. Poate pui mai putin lapte, incearca cu 700ml, nu 1 litru.

Si nu-l rasturna imediat dupa coacere.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 25 Feb 2013, 23:12

Deoarece anul asta mi-am tinut ziua (9 ianuarie) in mai multe editii (gasca de prieteni, colegi, rude, etc) am facut, cu mare placere, cate un tort pt fiecare editie . De aceea te tot bombardez cu poze cu torturi, Lena. Deci, avem aici o adaptare a tortului crema de zahar ars, facut cu mere intregi, similara cu reteta lui Corina79, dar cu gramajele tale, de aici, intr-o tava mare. Merele le-am lasat 30 min in tava cu zaharul caramelizat in cuptor, sa se faca aproape integral, apoi am facut ca tine, lichidul, si blatul. A iesit ce vedeti in poza, nu prea aspectuos (BTW, scuzati fundalul  ), dar aici se vede cat de cat bine si sectiunea. Delicios de-a dreptul, combinatia cu mere e extraordinara, merita incercata, fetelor. Pupici, Lena; PS:  tortul asta simplu, fara mere eu il fac cand e graba mare, e cel mai rapid si simplu, si totodata bun si apreciat.

Poza mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 24 Jun 2012, 07:39

 He he !!! Este un tort excelent pentru vara !!! Se face simplu, cu putine ingrediente, si foarte repede!  Dar doar cand il mancati descoperiti ca are un "secret": blatul este insiropat in zeama pe care o lasa crema clasica de zahar ars. Deci cui ii plac blaturile insiropate - recomand sa-l faceti.

O intrebare totusi am: cum imbunatatim aspectul estetic?! Cand am rasturnat tortul, s-a cam pierdut din forma, s-a crapat crema de zahar ars. Cu ce se poate orna tortul/ acoperi eventualele defectiuni dupa rasturnare ? Nu as vrea nici sa "stric" gustul bun al tortului cu ingrediente nepotrivite  Multumim Lena !!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Tatiana (TatianaD) 24 Jun 2012, 08:20

Tatiana, ma bucur mult ca v-a placut tortul :)

Se poate orna cel mai bine cu frisca, este la fel de fina ca si crema si se potrivesc la consistenta si gust. In plus acopera si micile defectiuni.

madalina21
madalina21 05 Jun 2012, 22:59

arata divin!!! stiu sigur ca este si bun!

sara33
sara33 04 Jun 2012, 12:09

buna lena!simplu si bun!alte explicatii nu exista!bravo si la mai multe retete!(pt prezentare,deasupra ai pus cranberries?sau cirese confite?)pupici

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) sara33 04 Jun 2012, 13:50

Multumesc Sara :)

Am pus merisoare uscate.

Arată toate comentariile