Pelmeni (Colțunași cu carne)

Pelmeni (Colțunași cu carne)

Pelmeni sunt o mâncare tradițională rusească, foarte populară, gustoasă și se mănâncă în cantități industriale. Există variații ale acestei mâncări și în alte țări (în România se numesc colțunași, în Italia tortellini), sunt sigură că le veți aprecia și voi.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
500 g
   
Ouă
4 buc
   
Carne tocată amestec (vită/porc)
500 g
   
Ceapă albă
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Unt
200 g
   
Sare
1 lingura
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Smântână
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un lighean se pune făina, se bat ouăle, se adaugă 1 linguriță de sare.

Separat pregătiți un pahar de apă.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 1
Pas 2

În amestecul de ouă+făină+sare se adaugă câte puțină apă, până se face un aluat care să nu se lipească de mâini.

Se formează 2 bile de aluat și se lasă 10-15 min să se odihnească.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 2
Pas 3

În acest timp se pregătește umplutura - se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu o ceapă (dacă o cumpărați deja tocată, tăiați ceapa foarte mărunt), se adaugă 1 linguriță de sare, piperul, 2 ouă și se amestecă bine.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 3
Pas 4

Mai frământați o dată bilele de aluat, ca să se uniformizeze bine și să fie fără noduri - mai lăsați 10-15 min.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 4
Pas 5

Din fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul o foaie subțire de 1-1,5 mm grosime. Cu un păhărel, cu margine rotundă și mică se taie rondele de aluat din această foaie.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 5
Pas 6

În mijlocul fiecărei rondele de aluat se pune puțină carne - așa ca să putem lipi marginile.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 6
Pas 7

Se lipesc bine marginile opuse (ca la colțunași), ca să nu se dezlipească la fiert.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 7
Pas 8

Apoi se lipesc colțurile de la colțunaș, unul de altul - așa se formează pelemeni.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 8
Pas 9

Așa se formează toate pelemenile din tot aluatul. Se presară făină pe un platou/fund și se așază acolo, așa ca să nu se lipească una de alta.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 9
Pas 10

Apoi când s-au făcut toți pelemenii, se taie cele 2 cepe mărunt. Se călesc în ulei, până se rumenesc bine. Când s-a rumenit ceapa, adăugați untul, stingeți focul - el se va topi încet până fierbeți colțunașii.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 10
Pas 11

Într-o cratiță mai mare se pune apă, mai mult de jumătate de cratiță, 1 lingură de sare - se pune la fiert.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 11
Pas 12

Când începe să fiarbă apa, aruncați atent colțunașii acolo, atât cât să aibă unde să fiarbă - nu le puneți toți dacă vedeți că nu au în ce să fiarbă (același principiu ca la fierberea pastelor).

Când dau în clocot, faceți focul mic și lăsați 10 min să fiarbă - amestecând atent, periodic cu o lingură.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 12
Pas 13

Cu o sită, sau strecurătoare scoateți colțunașii din apă, lăsați să se scurgă bine.

După ce ați scos prima partidă de colțunași, la fel faceți cu următoarea (dacă nu au încăput toți la fiert din prima) - lăsați să fiarbă apa și iar puneți.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 13
Pas 14

Peste colțunașii scoși din apă se pune din belșug amestec de ulei cu ceapă prăjită și unt, se scutură bine - ca să nu se lipească între ei.

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 14
Pas 15

Se servesc fierbinți/calzi cu smântână, piper și sare după gust.

Poftă Bună!

Pelmeni (Colțunași cu carne) - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții bune)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) 08 Jan 2021, 23:34

Un pahar de apa cit este in ml.?  Si apa trebuie sa fie calda?

lena
Elena (lena) Cristina RE (Cristina Re) 09 Jan 2021, 10:00

Apa nu este neaparat sa fie calda, iar un pahar clasic are 250ml.

Cristina Re
Cristina RE (Cristina Re) Elena (lena) 09 Jan 2021, 11:59

Va multumesc pentru raspuns🙏🏻

Tudor Aurel
Tudor Aurel 28 Oct 2019, 10:06

La bunica in Crimeea, la Alusta se Punea si carne de oaie si le mincam  cu otet amestecat cu mustar si sau cu smintina. Mmmmm

Nota mea pentru rețetă:
LilianaCojocaru175
Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:17

Sunt si mai deliciosi cand se fac in echipa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Liliana Cojocaru (LilianaCojocaru175) 13 Jan 2019, 13:38

O da! Sanatate si pupici echipei, si la mine fetele cer sa ajute la coltunasi :)

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 27 Feb 2015, 15:36

Foarte buni,au iesit cam 40 de bucati potrivite.O gramada de coltunasi,sa mai punem ca sunt si grozav de buni.Sanatate tie si familiei tale Lena!Gargarița mea saluta gargaritele tale frumoase!!

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 05 Nov 2014, 01:39

Eu am facut cu carne de curcan si nu am pus unt in uleiul prajit cu ceapa in rest pas cu pas dupa reteta ta . Copii au infulecat o portie buuuna si au zis tare bune pelimenile. Mia placut aluatul tare mult ,la fiert nu sau dezlipit( numai 4 din ele sau dezlipit), de obicei cind faceam aproape jumate erau dezlipite. Pun si dovada

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Guera
Guera 13 Jan 2013, 22:52

Cu siguranta aceasta reteta o pot numi reteta copilariei mele! Va voi spune un mic detaliu pe care l-am vazut la bunicii mei de la tara din R. Moldova.  La smintina bunica le punea putin otet si vin rosu cuteva picaturi . Ciudat nu ?? :) dar extraordinar de bun!!!!! Culmea , caci aici in America am gasit ingredientul si se numeste Red Wine Vinegar. Va spun eu ca le da un gust aparte pelmenilor:)  .Si eu folosesc forma ;)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 17:17

Aceasta este forma,am postat inca un comentariu ca sa pot sa v-o arat. Cu ea ii fac foarte usor si repede.

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 17:16

Foarte buni pelimenii.II sfatui pe toti sa incerce. Noi ii servim nu cu smantana, ci cu otet dupa gust (cam o lingura la o farfurie). Ca sa-i fac mai usor folosesc o forma speciala de facut pelimenii, astfel am scapat de corvoada lipirii lor.

Poza mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 31 Jan 2011, 22:27

Leno4ka, multumesc de reteta! Sunt topita dupa pelimeni si a fost o adevarata placere sa le fac acasa. Pentru cine nu le cunoaste scurte precizari - sunt absolutamente delicioase, dar relativ greu de facut. Durata prepararii depinde de numarul de maini disponibile pentru lipit colturile. Noi in familie nu prajim ceapa si nici nu adaugam unt, deoarece cred ca e prea greu pentru digestie. Imediat cum au fiert pelimeni, noi le scoatem intr-o farfurie adanca, adaugam smantana si scuturam sa se acopere toate. Se mananca instantaneu. Sunt delicioase! Am facut pelimeni si cu piept de pui si sunt excelente! Mneam/mneam! 

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 22 Sep 2010, 22:25

Pff, o nebunie! Sunt ceva mai migalosi, dar merita efortul!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile