Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
500 g
●
Carne tocată amestec (vită/porc)
500 g
●
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
●
Piper negru
0.5 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un lighean se pune făina, se bat ouăle, se adaugă 1 linguriță de sare.
Separat pregătiți un pahar de apă.
Pas 2
În amestecul de ouă+făină+sare se adaugă câte puțină apă, până se face un aluat care să nu se lipească de mâini.
Se formează 2 bile de aluat și se lasă 10-15 min să se odihnească.
Pas 3
În acest timp se pregătește umplutura - se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu o ceapă (dacă o cumpărați deja tocată, tăiați ceapa foarte mărunt), se adaugă 1 linguriță de sare, piperul, 2 ouă și se amestecă bine.
Pas 4
Mai frământați o dată bilele de aluat, ca să se uniformizeze bine și să fie fără noduri - mai lăsați 10-15 min.
Pas 5
Din fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul o foaie subțire de 1-1,5 mm grosime. Cu un păhărel, cu margine rotundă și mică se taie rondele de aluat din această foaie.
Pas 6
În mijlocul fiecărei rondele de aluat se pune puțină carne - așa ca să putem lipi marginile.
Pas 7
Se lipesc bine marginile opuse (ca la colțunași), ca să nu se dezlipească la fiert.
Pas 8
Apoi se lipesc colțurile de la colțunaș, unul de altul - așa se formează pelemeni.
Pas 9
Așa se formează toate pelemenile din tot aluatul. Se presară făină pe un platou/fund și se așază acolo, așa ca să nu se lipească una de alta.
Pas 10
Apoi când s-au făcut toți pelemenii, se taie cele 2 cepe mărunt. Se călesc în ulei, până se rumenesc bine. Când s-a rumenit ceapa, adăugați untul, stingeți focul - el se va topi încet până fierbeți colțunașii.
Pas 11
Într-o cratiță mai mare se pune apă, mai mult de jumătate de cratiță, 1 lingură de sare - se pune la fiert.
Pas 12
Când începe să fiarbă apa, aruncați atent colțunașii acolo, atât cât să aibă unde să fiarbă - nu le puneți toți dacă vedeți că nu au în ce să fiarbă (același principiu ca la fierberea pastelor).
Când dau în clocot, faceți focul mic și lăsați 10 min să fiarbă - amestecând atent, periodic cu o lingură.
Pas 13
Cu o sită, sau strecurătoare scoateți colțunașii din apă, lăsați să se scurgă bine.
După ce ați scos prima partidă de colțunași, la fel faceți cu următoarea (dacă nu au încăput toți la fiert din prima) - lăsați să fiarbă apa și iar puneți.
Pas 14
Peste colțunașii scoși din apă se pune din belșug amestec de ulei cu ceapă prăjită și unt, se scutură bine - ca să nu se lipească între ei.
Pas 15
Se servesc fierbinți/calzi cu smântână, piper și sare după gust.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(6-7 porții bune)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (10 voturi)