Este o variantă de coptură (de origine rusească - tradițională) pentru micul dejun, copii și nu numai - foarte asemănătoare la textură și gust cu niște cornuri cu gem. La rețetă am folosit "Aluatul fals dospit de la Dr.Oetker", pe care l-am descoperit datorită Natalei.
Un aluat foarte bun, înlocuitorul aluatului cu drojdie clasic - este pufos și moale, ingredientul principal fiind brânza de vaci (cremă). Recomand să încercați rețeta neapărat!
De obicei pentru această rețetă de aluat, cumpăr cremă de brânză sau brânză de vaci mai lichidă.
Într-un bol mai mare, începem să facem aluatul - se pune brânza prima.
Adăugăm ouăle, amestecăm bine.
Apoi se toarnă uleiul, la fel amestecați bine.
Adăugați un pahar de zahăr și mixați.
Urmează plicurile cu praf de copt și esența de vanilie. Amestecați bine.
În final adăugați făina, și frământați un aluat moale. Nu se lipește de mâini pentru că are mult ulei, așa că nu îl frământați mult.
Aluatul se lasă 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentară. În acest timp pregătim merele.
Merele se curăță de coajă și cotor, se taie cubulețe. Se pun cu un pahar de zahăr într-un ceaun sau tigaie, cu o jumătate de pahar de apă. Lăsați la foc mediu să se înmoaie bine și să se evapore tot lichidul.
După ce a scăzut tot lichidul, stingeți focul și lăsați să se răcească.
După 2 ore, împărțim aluatul în 4 și îl frământați ușor.
Fiecare parte de aluat o întindeți cu făcălețul, cam de 5-6 mm grosime. Cu un pahar sau cană cu gura mare tăiați rondele din el.
Puneți câte puțină umplutură de mere pe fiecare bucățică de aluat.
Pirojki-urile se formează astfel - se apropie marginile opuse ale rondului de aluat, și se lipesc bine (ca la colțunași).
Se pun pe tavă de cuptor, unsă cu ulei, cu marginea în jos - se modelează ca să nu se vadă colțurile.
Se ung cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor până se rumenesc.
Se scot din cuptor, și se lasă să se răcorească ușor. Sunt bune și aromate, atât calde cât și reci.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.