Pirojki cu mere

Este o variantă de coptură (de origine rusească - tradițională) pentru micul dejun, copii și nu numai - foarte asemănătoare la textură și gust cu niște cornuri cu gem. La rețetă am folosit "Aluatul fals dospit de la Dr.Oetker", pe care l-am descoperit datorită Natalei.

Un aluat foarte bun, înlocuitorul aluatului cu drojdie clasic - este pufos și moale, ingredientul principal fiind brânza de vaci (cremă). Recomand să încercați rețeta neapărat!

Ingrediente
Cremă de brânză de vaci (quark)
500 g
   
Ouă
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
   
Zahăr
2 pahare
   
Praf de copt
3 buc
adică 3 plicuri
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
700 g
   
Mere ionatan
1 kg
   
Pași de urmat
Pas 1

De obicei pentru această rețetă de aluat, cumpăr cremă de brânză sau brânză de vaci mai lichidă.

Pirojki cu mere - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mai mare, începem să facem aluatul - se pune brânza prima.

Pirojki cu mere - Pas 2
Pas 3

Adăugăm ouăle, amestecăm bine.

Pirojki cu mere - Pas 3
Pas 4

Apoi se toarnă uleiul, la fel amestecați bine.

Pirojki cu mere - Pas 4
Pas 5

Adăugați un pahar de zahăr și mixați.

Pirojki cu mere - Pas 5
Pas 6

Urmează plicurile cu praf de copt și esența de vanilie. Amestecați bine.

Pirojki cu mere - Pas 6
Pas 7

În final adăugați făina, și frământați un aluat moale. Nu se lipește de mâini pentru că are mult ulei, așa că nu îl frământați mult.

Pirojki cu mere - Pas 7
Pas 8

Aluatul se lasă 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentară. În acest timp pregătim merele.

Pirojki cu mere - Pas 8
Pas 9

Merele se curăță de coajă și cotor, se taie cubulețe. Se pun cu un pahar de zahăr într-un ceaun sau tigaie, cu o jumătate de pahar de apă. Lăsați la foc mediu să se înmoaie bine și să se evapore tot lichidul.

Pirojki cu mere - Pas 9
Pas 10

După ce a scăzut tot lichidul, stingeți focul și lăsați să se răcească.

Pirojki cu mere - Pas 10
Pas 11

După 2 ore, împărțim aluatul în 4 și îl frământați ușor.

Pirojki cu mere - Pas 11
Pas 12

Fiecare parte de aluat o întindeți cu făcălețul, cam de 5-6 mm grosime. Cu un pahar sau cană cu gura mare tăiați rondele din el.

Pirojki cu mere - Pas 12
Pas 13

Puneți câte puțină umplutură de mere pe fiecare bucățică de aluat.

Pirojki-urile se formează astfel - se apropie marginile opuse ale rondului de aluat, și se lipesc bine (ca la colțunași).

Pirojki cu mere - Pas 13
Pas 14

Se pun pe tavă de cuptor, unsă cu ulei, cu marginea în jos - se modelează ca să nu se vadă colțurile.

Se ung cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor până se rumenesc.

Pirojki cu mere - Pas 14
Pas 15

Se scot din cuptor, și se lasă să se răcorească ușor. Sunt bune și aromate, atât calde cât și reci.

Poftă Bună!

Pirojki cu mere - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (30 buc)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Sursă: blogul Nataliei