Pirojki cu mere

Pirojki cu mere

Este o variantă de coptură (de origine rusească - tradițională) pentru micul dejun, copii și nu numai - foarte asemănătoare la textură și gust cu niște cornuri cu gem. La rețetă am folosit "Aluatul fals dospit de la Dr.Oetker", pe care l-am descoperit datorită Natalei.

Un aluat foarte bun, înlocuitorul aluatului cu drojdie clasic - este pufos și moale, ingredientul principal fiind brânza de vaci (cremă). Recomand să încercați rețeta neapărat!

Ingrediente

Cremă de brânză de vaci (quark)
500 g
   
Ouă
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
1 pahar
   
Zahăr
2 pahare
   
Praf de copt
3 buc
adică 3 plicuri
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
700 g
   
Mere ionatan
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

De obicei pentru această rețetă de aluat, cumpăr cremă de brânză sau brânză de vaci mai lichidă.

Pirojki cu mere - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mai mare, începem să facem aluatul - se pune brânza prima.

Pirojki cu mere - Pas 2
Pas 3

Adăugăm ouăle, amestecăm bine.

Pirojki cu mere - Pas 3
Pas 4

Apoi se toarnă uleiul, la fel amestecați bine.

Pirojki cu mere - Pas 4
Pas 5

Adăugați un pahar de zahăr și mixați.

Pirojki cu mere - Pas 5
Pas 6

Urmează plicurile cu praf de copt și esența de vanilie. Amestecați bine.

Pirojki cu mere - Pas 6
Pas 7

În final adăugați făina, și frământați un aluat moale. Nu se lipește de mâini pentru că are mult ulei, așa că nu îl frământați mult.

Pirojki cu mere - Pas 7
Pas 8

Aluatul se lasă 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu folie alimentară. În acest timp pregătim merele.

Pirojki cu mere - Pas 8
Pas 9

Merele se curăță de coajă și cotor, se taie cubulețe. Se pun cu un pahar de zahăr într-un ceaun sau tigaie, cu o jumătate de pahar de apă. Lăsați la foc mediu să se înmoaie bine și să se evapore tot lichidul.

Pirojki cu mere - Pas 9
Pas 10

După ce a scăzut tot lichidul, stingeți focul și lăsați să se răcească.

Pirojki cu mere - Pas 10
Pas 11

După 2 ore, împărțim aluatul în 4 și îl frământați ușor.

Pirojki cu mere - Pas 11
Pas 12

Fiecare parte de aluat o întindeți cu făcălețul, cam de 5-6 mm grosime. Cu un pahar sau cană cu gura mare tăiați rondele din el.

Pirojki cu mere - Pas 12
Pas 13

Puneți câte puțină umplutură de mere pe fiecare bucățică de aluat.

Pirojki-urile se formează astfel - se apropie marginile opuse ale rondului de aluat, și se lipesc bine (ca la colțunași).

Pirojki cu mere - Pas 13
Pas 14

Se pun pe tavă de cuptor, unsă cu ulei, cu marginea în jos - se modelează ca să nu se vadă colțurile.

Se ung cu gălbenuș de ou și se lasă la cuptor până se rumenesc.

Pirojki cu mere - Pas 14
Pas 15

Se scot din cuptor, și se lasă să se răcorească ușor. Sunt bune și aromate, atât calde cât și reci.

Poftă Bună!

Pirojki cu mere - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (30 buc)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

diet0food
diet0food 15 Feb 2019, 21:30

scuze daca intrebarea e cam stupida, dar oare pot sa folosesc aluatul de la pirojki cu cartofi ..aici la cel cu mere? nu imi place branza de vaci ..multumesc

lena
Elena (lena) diet0food 16 Feb 2019, 07:02

Da, ar merge 😉

piersic
piersic 12 Dec 2016, 19:07

Incintati si cei mici si cei mari

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
luc1a
luc1a 05 Nov 2016, 13:25

Dementiale!!!! Le.am gatit de foarte multe ori si de fiecare data au fost insuficiente. in poza sunt ultimele scoase. Deja s.au epuizat celelalte!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:00

draga Lena! Iti multumesc muuuult pentru reteta aceasta delicioasa si sanatoasa ( caci baietelul meu nu prea iubeste brinza de vaci asa a papat bine pirojki) toata familia a ramas incintata si sunt  nevoita sa repet azi iar receta!! te felicit pentru abilitatea ta si grija pe care o ai fata de familia ta si de noi desigur

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
valericagirl
valericagirl 20 Oct 2015, 09:45

Foarte gustosi mi-au iesit , i-am facut cu visine. multumesc mult pe reteta sunt la fel cum ii facea bunica mea!

Poza mea pentru rețetă:
BlueArinne
BlueArinne 17 Mar 2012, 12:06

Multumesc Lena! Am gasit reteta zilele trecute, am incercat-o si mi-a iesit din prima! Uraaaa! Dar data viitoare o sa injumatatesc cantitatile pentru ca mi-au iesit cam 35 buc, impartite la 4 pers....ies cam multe adaugate la nivelul actual al burtilor :)))

Poza mea pentru rețetă:
andreas
andreas 28 Nov 2010, 16:11

azi le-am facut pentru prima data aceste prajiturele nu mi-au iesit asa frumoase ca ale tale dar ,foarte foarte gustoase...fetita mea a zis ca sunt de nota 14 ,si a dat comanda sa ii fac si de craciun

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 10:36

Ce frumoase si rumene sunt!!!!!! Eu fac o reteta asemanatoare cu acelasi aluat de mere si branza si folosesc mereu urda de oi sau ricota. Mi se pare ca se leaga mai bine cu merele decat  crema de branza care este si mai scumpa.

Nota mea pentru rețetă:
olga
olga 26 Mar 2009, 13:32

Gustos gustos gustos gustos!!! Perfecte pentru micul dejun sau desertul de dupa pranz.

Nota mea pentru rețetă:
naciualina
alina naciu (naciualina) 23 Mar 2009, 16:33

trebuie incercate,dar dupa cum arata sigur sunt bune.dar branza de vaci cum e aceea nu am vazut pe la noi

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile