Tiramisu - Rețetă Clasică

Tiramisu - Rețetă Clasică

Ce pot să spun despre Tiramisu, unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred că denumirea este suficientă ca să provoace poftă la mulți dintre voi, rețeta de tiramisu foarte accesibilă și simplă - deci puneți mâna și alintați-vă familia cu un Tiramisu italian! :)

Mai nou am adăugat pe site și rețeta de tiramisu mai rapidă, adaptată și cu Video, așa îl gătesc de ceva timp și ne place și mai mult. Este fără albușuri crude și mult, mult mai ușoară!

Da, puteți face și Tort Tiramisu, cu siguranță de mare succes.

Ingrediente

Cremă de brânză mascarpone
500 g
   
Biscuiți savoiardi (pișcoturi)
450 g
   
Ouă
4 buc
   
Zahăr
125 g
pentru cremă
Lapte de vacă
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
200 ml
   
Zahăr
3 linguri
pentru sirop
Cafea
2 linguri
   
Lichior de cafea/ciocolată
2 linguri
optional
Cacao pudră
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți toate ingredientele pentru prăjitură.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 1
Pas 2

Fierbeți o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahăr și aproximativ 400 ml apă. Lăsați să se răcească bine.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 2
Pas 3

Într-un castronel (bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneți gălbenușurile separate de albușuri și 125 g de zahăr.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 3
Pas 4

Cu mixerul bateți gălbenușurile cu zahăr, până se fac o spumă albă.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 4
Pas 5

Apoi atent încorporați laptele, amestecați continuu și turnați câte puțin lapte în gălbenușuri.

În rețeta originală italiană se folosește vin Marsala, se poate înlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.

Eu am înlocuit vinul cu lapte, pentru că alăptez bebe-ul. Dacă faceți desertul pentru copii, mai bine puneți și voi lapte.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 5
Pas 6

Puneți castronul pe baie de aburi, amestecând continuu până nu începe să fiarbă și se îngroașă ca un aluat de clătite. Procesul durează cam mult, așa că să aveți răbdare - sau faceți ca mine - am pus compoziția într-un ceaun (sau cratiță cu fundul gros) și la foc mic, amestecând permanent cu telul am avut același rezultat dar în timp mai scurt.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 6
Pas 7

Aproximativ așa arată compoziția de gălbenușuri când este gata. O scoateți de pe baia de aburi și mergem mai departe...

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 7
Pas 8

Într-un bol puneți Mascarpone, și cu o lingură îl omogenizați puțin.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 8
Pas 9

Peste mascarpone adăugați câte puțin cremă de gălbenușuri, amestecând continuu cu telul sau mixerul la viteză mică.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 9
Pas 10

Amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 10
Pas 11

Bateți smântâna dulce până se face frișcă. Sau folosiți frișcă deja bătută, sau albușurile bătute spumă tare (cele care au rămas de la gălbenușurile folosite la cremă)

Adăugați în crema de mascarpone, amestecați bine - aceasta va fi crema folosită pentru prepararea prăjiturii.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 11
Pas 12

Treceți cafeaua rece prin sită, adăugați lichior (după preferință), amestecați bine. Dacă vă place mai mult sau mai puțin dulce, reglați singuri cantitatea de zahăr când preparați cafeaua.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 12
Pas 13

Începem montarea prăjiturii.

Într-o tavă cu borduri înalte aranjăm primul strat de pișcoturi înmuiate în cafea (doar le cufundați în cafea pentru 1 secundă, altfel se înmoaie prea tare).

 

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 13
Pas 14

Peste stratul de pișcoturi turnați jumătatea de cremă de mascarpone și nivelați.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 14
Pas 15

Aranjați al 2-lea strat de pișcoturi și turnați restul de cremă. Nivelați bine compoziția.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 15
Pas 16

Peste suprafața prăjiturii cerneți printr-o sită cacao pudră, acoperiți cu o folie alimentară tava cu prăjitura și o puneți la rece minim 4 ore.

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 16
Pas 17

Când s-a răcit bine prăjitura, o porționați și savurați cu toată familia :)

Poftă Bună!

Tiramisu - Rețetă Clasică - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (19 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 92

ElisabetaMaxim610
Elisabeta Maxim (ElisabetaMaxim610) 22 Apr 2025, 18:14

Reteta asta e preferata mea. Sotul cere tiramisu de 2-3 ori pe an si am ajuns sa-l facem la toate aniversarile. Cea mai buna reteta. ♥️

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lee
Lee 31 Dec 2024, 14:42

Delicioasă rețeta!

Un An Nou spectaculos!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 19:31

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Stefy3
Stefy3 07 Oct 2017, 18:12

Demult aveam in plan sa fac tiramisu,aseara l-am preparat si azi la pranz ne-am desfatat:)Felicitari,Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Maya2508
Angela (Maya2508) 29 Jan 2017, 00:02

E torta preferată a familiei!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 11 Nov 2014, 02:48

Tortul numai este demult numa poza mia mai ramas

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 01 Jun 2012, 16:16

Draga Lena ti-am ascultat sfatul si mi-am alintat familia weekend-ul trecut cu ...un tiramisu ;) .Dar nu orice tiramisu,ci unul super delicios ...am mancat de la mic la mare :))) pana n-am mai putut.multumesc

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Geea
Geea 27 Mar 2012, 21:56

Nu mi-a iesit la fel de frumos ca al tau, dar a fost foarte bun . Fetitei mele i-a placut foarte mult. O sa-l mai repet. Cred ca am inmuiat piscoturile prea mult .

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 01 Mar 2012, 14:41

E, m-am srtaduit si eu, sper sa fie ceva de el 

Poza mea pentru rețetă:
lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 30 Jan 2012, 01:13

Nu arata asa de aspectuos ca al tau, dar oricum, este reteta prefera a lui Alex. Crema este incredibila!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile