Tiramisu - Rețetă Clasică
Ce pot să spun despre Tiramisu, unul dintre cele mai delicioase deserturi din lume? Cred că denumirea este suficientă ca să provoace poftă la mulți dintre voi, rețeta de tiramisu foarte accesibilă și simplă - deci puneți mâna și alintați-vă familia cu un Tiramisu italian! :)
Mai nou am adăugat pe site și rețeta de tiramisu mai rapidă, adaptată și cu Video, așa îl gătesc de ceva timp și ne place și mai mult. Este fără albușuri crude și mult, mult mai ușoară!
Da, puteți face și Tort Tiramisu, cu siguranță de mare succes.
Ingrediente
●
Cremă de brânză mascarpone
500 g
●
Biscuiți savoiardi (pișcoturi)
450 g
●
Zahăr
125 g
pentru cremă
●
Lapte de vacă
125 ml
sau vin Marsala/Lacrima lui Ovidiu
●
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
200 ml
●
Zahăr
3 linguri
pentru sirop
●
Lichior de cafea/ciocolată
2 linguri
optional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pregătiți toate ingredientele pentru prăjitură.
Pas 2
Fierbeți o cafea tare, cu 2 linguri de cafea, 3 linguri de zahăr și aproximativ 400 ml apă. Lăsați să se răcească bine.
Pas 3
Într-un castronel (bun de pus pe baie de aburi sau pe foc) puneți gălbenușurile separate de albușuri și 125 g de zahăr.
Pas 4
Cu mixerul bateți gălbenușurile cu zahăr, până se fac o spumă albă.
Pas 5
Apoi atent încorporați laptele, amestecați continuu și turnați câte puțin lapte în gălbenușuri.
În rețeta originală italiană se folosește vin Marsala, se poate înlocui cu vinul Lacrima lui Ovidiu.
Eu am înlocuit vinul cu lapte, pentru că alăptez bebe-ul. Dacă faceți desertul pentru copii, mai bine puneți și voi lapte.
Pas 6
Puneți castronul pe baie de aburi, amestecând continuu până nu începe să fiarbă și se îngroașă ca un aluat de clătite. Procesul durează cam mult, așa că să aveți răbdare - sau faceți ca mine - am pus compoziția într-un ceaun (sau cratiță cu fundul gros) și la foc mic, amestecând permanent cu telul am avut același rezultat dar în timp mai scurt.
Pas 7
Aproximativ așa arată compoziția de gălbenușuri când este gata. O scoateți de pe baia de aburi și mergem mai departe...
Pas 8
Într-un bol puneți Mascarpone, și cu o lingură îl omogenizați puțin.
Pas 9
Peste mascarpone adăugați câte puțin cremă de gălbenușuri, amestecând continuu cu telul sau mixerul la viteză mică.
Pas 10
Amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Pas 11
Bateți smântâna dulce până se face frișcă. Sau folosiți frișcă deja bătută, sau albușurile bătute spumă tare (cele care au rămas de la gălbenușurile folosite la cremă)
Adăugați în crema de mascarpone, amestecați bine - aceasta va fi crema folosită pentru prepararea prăjiturii.
Pas 12
Treceți cafeaua rece prin sită, adăugați lichior (după preferință), amestecați bine. Dacă vă place mai mult sau mai puțin dulce, reglați singuri cantitatea de zahăr când preparați cafeaua.
Pas 13
Începem montarea prăjiturii.
Într-o tavă cu borduri înalte aranjăm primul strat de pișcoturi înmuiate în cafea (doar le cufundați în cafea pentru 1 secundă, altfel se înmoaie prea tare).
Pas 14
Peste stratul de pișcoturi turnați jumătatea de cremă de mascarpone și nivelați.
Pas 15
Aranjați al 2-lea strat de pișcoturi și turnați restul de cremă. Nivelați bine compoziția.
Pas 16
Peste suprafața prăjiturii cerneți printr-o sită cacao pudră, acoperiți cu o folie alimentară tava cu prăjitura și o puneți la rece minim 4 ore.
Pas 17
Când s-a răcit bine prăjitura, o porționați și savurați cu toată familia :)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(10-12 porții)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (19 voturi)