Ardei umpluți

Ardei umpluți

Rețetă clasică de ardei umpluți, poate cu mici personalizări, dar eu cred că sunt reușite. Foarte simplu de preparat, chiar și pentru începători.

Ingrediente

Ceapă albă
2 buc
sau praz
Morcovi
2 buc
   
Pastă de tomate
3 linguri
   
Orez
200 g
   
Carne tocată de porc
1 kg
sau carne de vită, sau amestec
Ardei gras
1 kg
   
Foi de viță de vie
30 buc
am pus mai mult, pentru că de obicei se mai rup
Costiță afumată de porc
500 g
   
Mărar verde
5 buc
o legătură
Roșii cubulețe din conservă de 300g
300 g
sau cel mai bine bulion de casă
Sare
1 lingura
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Cimbru uscat
0.5 lingurite
dacă vă place

Pași de urmat

Pas 1

Curățați, spălați și tăiați mărunt ceapa.

Ardei umpluți - Pas 1
Pas 2

Apoi curățați, spălați și dați prin răzătoare morcovii. Într-o tigaie turnați puțin ulei și puneți la călit ceapa și morcovii(se pun împreună).

Ardei umpluți - Pas 2
Pas 3

Când se înmoaie ușor legumele(nu trebuie să fie rumene, doar să lăsa ușor) se adaugă pasta de tomate(sau câteva linguri de bulion de casă). Amestecați bine, mai lăsați 2 min și stingeți focul.

Ardei umpluți - Pas 3
Pas 4

Peste legume puneți orezul spălat.

Ardei umpluți - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați carnea tocată, piper, sare, cimbru, alte mirodenii preferate și amestecați bine ca să fie o compoziție omogenă.

Ardei umpluți - Pas 5
Pas 6

Pregătiți ardeii: spălați și curățați atent de cotor(iarna eu folosesc ardei congelați). Spălați foile de viță de vie și le opăriți cu apă fiartă(iarna cumpăr foi de viță de vie în saramură și le spăl bine).

Ardei umpluți - Pas 6
Pas 7

Umpleți ardeii cu compoziția de orez, carne și legume - le aranjați atent într-o cărată de fontă sau ceaun. Printre ardei puneți bucățele de costiță afumată și sărmăluțe făcute din foile de vie.

Ardei umpluți - Pas 7
Pas 8

După ce ați umplut toți ardeii, umpleți spațiile goale între ei și stratul superior tot din sărmăluțe - se vor fierbe mai bine, nu va ieși umplutura din ardei. Dacă nu vreți să vă complicați cu sărmălele de viță de vie, puteți să nu puneți.

Ardei umpluți - Pas 8
Pas 9

Peste sărmăle turnați roșii cubulețe, aranjați firele de mărar verde(sau uscat).

Ardei umpluți - Pas 9
Pas 10

Turnați apă clocotită, atât cât să acopere sărmălele și puneți la fiert 1 oră la foc mediu și 1 oră la foc foarte mic(se coc și sunt mult mai bune).

Ardei umpluți - Pas 10
Pas 11

După ce s-au copt bine, le lăsați puțin să se răcorească, le serviți calde cu smântână și bucățele mici de costiță.

Poftă Bună!

Ardei umpluți - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții sănătoase)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 15 Oct 2017, 14:20

Ardei umpluti si sos dulce. Un pranz delicios pt o zi de duminica.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Pashutza25
Pashutza25 13 Jul 2016, 12:50

Niciodata nu am pus atita carne in ardeii umpluti dar de acum incolo doar asa ii voi face.o bunatate tot sa maninci si sa maninci.mersi de retete

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Elenushk
Elenushk 23 Dec 2015, 23:31

Oare se poate folosi si orez din ala plic (prefiert)? Nu va fi mult 1ora pt el?Mersi!

lena
Elena (lena) Elenushk 24 Dec 2015, 05:58

Se poate folosi, nu va fi mult 1ora.

tiki
tiki 14 Nov 2013, 18:29

Buna seara. Eu fac f.des ardei umpluti, dar nu exact asa. Acuma am respectat reteta si am fost f.incantata de rezultat. In viitor tot asa voi face. Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
motanika
motanika 14 Nov 2012, 13:41

si varianta ku sarmalute  (inainte de fierbere)

Poza mea pentru rețetă:
motanika
motanika 14 Nov 2012, 13:39

mmm o minkarika foarte gustoasa !!

Poza mea pentru rețetă:
Geea
Geea 01 Apr 2012, 19:07

Ardeii umpluti sunt preperatii mei. Eu mai umplu si dovlecei , ceapa , vinete si rosii. Astazi am facut doar cu ardei. ceapa si stevie. Ii servim cu iaurt gras.

Poza mea pentru rețetă:
Cori
Cori 10 Jan 2012, 18:04

Foarte buni ardeii umpluti, nu am incercat asa si cu sarmalute, dar este o idee buna, 2 in 1

Poza mea pentru rețetă:
leoaica
leoaica 17 May 2011, 16:15

baietelului meu ii plac enorm ardeii umpluti. de data aceasta i-am pregatit dupa reteta ta, in combinatie cu sarmalute din foaie de vita. au iesit deliciosi.

felicitari, Lena! 

Nota mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 14 Sep 2010, 08:55

reteta asta o fac in VAS ROMAN si iese delicioasa..............mai combin asa: ardei, rosii, dovlecei,toate umplute si  sarmalute in foi de vita

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile