Sosul Olandez

Din păcate multe rețete de sosuri se uită din cauza rețetelor noi, mai rapide, mai inventive, etc. Datorită cursurilor de bucătari am învățat și câte ceva din bucătăria exemplară, clasică și una din descoperiri a fost partea cu sosuri. Din păcate în restaurante cultura sosurilor se înlocuiește total cu prafuri dizolvate în apă (să știți că f.rar mai găsiți un restaurant unde într-adevăr gustați sosurile normale, mai toate sunt prafuri potențiatoare de arome dizolvate în apă, este mai ieftin și mai repede...).

Așa că ușor-ușor voi încerca pe parcurs să învățăm și ceva din bucătăria clasică, mai ales sosurile - cele care transformă o mâncare banală într-una delicioasă și deosebită.

Sosul olandez este unul din cele mai populare sosuri, un pic mai mofturos în preparare (dar numai un pic), în schimb foarte cremos, moale, cu o aromă de unt puternică - ceva ca o maioneză mai fină caldă.

Dacă sunteți atenți la procesul de preparare și respectați pașii sigur nu veți avea probleme cu el, nu se va tăia și veți obține exact ce vroiați.

Ingrediente
Gălbenușuri de ou
4 buc
   
Unt
200 g
perfect este untul clarifiat, dar am făcut și cu unt topit, a fost f.bun și așa
Sare
0.25 lingurite
un vârf de cuțit
Suc de lămâie
2 linguri
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
un vârf de cuțit, opțional
Pași de urmat
Pas 1

Separati gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile le puneți într-un vas termorezistent pe care îl vom pune mai încolo pe baie de aburi.

Sosul Olandez - Pas 1
Pas 2

Adăugați puțină sare și bateți cu telul vreo 2 minute în ele.

Sosul Olandez - Pas 2
Pas 3

Topiți untul într-o cratiță mai mică.

Sosul Olandez - Pas 3
Pas 4

Ar fi bine mai înainte, să turnați untul într-un bol și să-l separați de zerul care se lasă la fund.

Sosul Olandez - Pas 4
Pas 5

Puneți bolul cu gălbenușuri pe o cratiță cu apă care fierbe încet, și atenție să nu atingeți apa cu fundul bolului în care sunt gălbenușurile.

Turnați câte puțin unt topit și amestecați continuu cu telul.

În proces, aveți grijă să nu fiarbă prea tare apa, dar dacă observați că gălbenușurile oricum încep să se facă omletă luați repede bolul de pe bain-marie.

Sosul Olandez - Pas 5
Pas 6

Când ați incorporat tot untul, luați bolul de pe baia de aburi, potriviți de sare, adăugați sucul de lămâie - amestecați bine totul.

Sosul Olandez - Pas 6
Pas 7

Opțional puteți adăuga și piper, sau piper alb măcinat.

Sosul Olandez - Pas 7
Pas 8

Sosul se servește imediat, mai greu când mai aveți și alte treburi.

Ca să nu se taie și să se păstreze cald până la servire - l-am pus în bolul în care îl voi servi și acesta l-am introdus înt-o farfurie cu apă caldă. Deasupra am acoperit cu o pungă de plastic.

Și gata, vă faceți peștele sau puiul (care se potrivesc perfect cu sosul) sau legumele.

Sosul Olandez - Pas 8
Pas 9

Și o poză mai reprezentativă, să vedeți structura frumoasă și cremoasă a sosului :)

Apropo, dacă se taie se drege cu un gălbenuș crud în care adăugați treptat compoziția tăiată.

Dacă se fac cocoloașe, că s-a fiert puțin gălbenușul (a fost prea fierbinte baia de aburi), îl treceți printr-o sită mai fină.

Sosul Olandez - Pas 9
Pas 10

L-am servit cu piept de pui la grătar, rețeta urmează :)

Soțul a fost în extaz, mi-a zis că așa mâncare fină și bună nu a mai mâncat - și credeți-mă că a mâncat destule :)

Sosul Olandez - Pas 10
Pas 11

Și sursa rețetei - doar că era aici dintr-un kil de unt și 8 gălbenușuri - eu am modificat puțin și adaptat după ce am făcut și la cursurile de bucătari.

Chiar vă recomand să-l încercați și să vedeți ce fin este!

Poftă Bună!

Sosul Olandez - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml (3-4 porții)
Timp de preparare:
5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min