Sosul Olandez

Sosul Olandez

Din păcate multe rețete de sosuri se uită din cauza rețetelor noi, mai rapide, mai inventive, etc. Datorită cursurilor de bucătari am învățat și câte ceva din bucătăria exemplară, clasică și una din descoperiri a fost partea cu sosuri. Din păcate în restaurante cultura sosurilor se înlocuiește total cu prafuri dizolvate în apă (să știți că f.rar mai găsiți un restaurant unde într-adevăr gustați sosurile normale, mai toate sunt prafuri potențiatoare de arome dizolvate în apă, este mai ieftin și mai repede...).

Așa că ușor-ușor voi încerca pe parcurs să învățăm și ceva din bucătăria clasică, mai ales sosurile - cele care transformă o mâncare banală într-una delicioasă și deosebită.

Sosul olandez este unul din cele mai populare sosuri, un pic mai mofturos în preparare (dar numai un pic), în schimb foarte cremos, moale, cu o aromă de unt puternică - ceva ca o maioneză mai fină caldă.

Dacă sunteți atenți la procesul de preparare și respectați pașii sigur nu veți avea probleme cu el, nu se va tăia și veți obține exact ce vroiați.

Ingrediente

Gălbenușuri de ou
4 buc
   
Unt
200 g
perfect este untul clarifiat, dar am făcut și cu unt topit, a fost f.bun și așa
Sare
0.25 lingurite
un vârf de cuțit
Suc de lămâie
2 linguri
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
un vârf de cuțit, opțional

Pași de urmat

Pas 1

Separati gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile le puneți într-un vas termorezistent pe care îl vom pune mai încolo pe baie de aburi.

Sosul Olandez - Pas 1
Pas 2

Adăugați puțină sare și bateți cu telul vreo 2 minute în ele.

Sosul Olandez - Pas 2
Pas 3

Topiți untul într-o cratiță mai mică.

Sosul Olandez - Pas 3
Pas 4

Ar fi bine mai înainte, să turnați untul într-un bol și să-l separați de zerul care se lasă la fund.

Sosul Olandez - Pas 4
Pas 5

Puneți bolul cu gălbenușuri pe o cratiță cu apă care fierbe încet, și atenție să nu atingeți apa cu fundul bolului în care sunt gălbenușurile.

Turnați câte puțin unt topit și amestecați continuu cu telul.

În proces, aveți grijă să nu fiarbă prea tare apa, dar dacă observați că gălbenușurile oricum încep să se facă omletă luați repede bolul de pe bain-marie.

Sosul Olandez - Pas 5
Pas 6

Când ați incorporat tot untul, luați bolul de pe baia de aburi, potriviți de sare, adăugați sucul de lămâie - amestecați bine totul.

Sosul Olandez - Pas 6
Pas 7

Opțional puteți adăuga și piper, sau piper alb măcinat.

Sosul Olandez - Pas 7
Pas 8

Sosul se servește imediat, mai greu când mai aveți și alte treburi.

Ca să nu se taie și să se păstreze cald până la servire - l-am pus în bolul în care îl voi servi și acesta l-am introdus înt-o farfurie cu apă caldă. Deasupra am acoperit cu o pungă de plastic.

Și gata, vă faceți peștele sau puiul (care se potrivesc perfect cu sosul) sau legumele.

Sosul Olandez - Pas 8
Pas 9

Și o poză mai reprezentativă, să vedeți structura frumoasă și cremoasă a sosului :)

Apropo, dacă se taie se drege cu un gălbenuș crud în care adăugați treptat compoziția tăiată.

Dacă se fac cocoloașe, că s-a fiert puțin gălbenușul (a fost prea fierbinte baia de aburi), îl treceți printr-o sită mai fină.

Sosul Olandez - Pas 9
Pas 10

L-am servit cu piept de pui la grătar, rețeta urmează :)

Soțul a fost în extaz, mi-a zis că așa mâncare fină și bună nu a mai mâncat - și credeți-mă că a mâncat destule :)

Sosul Olandez - Pas 10
Pas 11

Și sursa rețetei - doar că era aici dintr-un kil de unt și 8 gălbenușuri - eu am modificat puțin și adaptat după ce am făcut și la cursurile de bucătari.

Chiar vă recomand să-l încercați și să vedeți ce fin este!

Poftă Bună!

Sosul Olandez - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml (3-4 porții)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 03 Feb 2012, 22:41

Intr-adevar acest sos transforma orice fel de mancare. Il voi face din ce in ce mai des!

Poza mea pentru rețetă:
Draculina969
Draculina969 03 Mar 2013, 02:27

foarte faina reteta..

as avea o intrebare,ar merge ca inlocuitor al maionezei intr-o salata de vinete sau ciuperci?

untul are de 2 ori mai putine calorii decat uleiul...ar merge f bine la o dieta in cazul unei salate...

lena
Elena (lena) Draculina969 03 Mar 2013, 17:06

Cred ca merge, doar ca este putin mai lichid decat maioneza. Depinde de gusturi, bun sigur va fi :)

Draculina969
Draculina969 03 Mar 2013, 19:57

data viitoare asa voi face!

nu prea imi pun problema de lichiditate...inainte oricum puneam iaurt in maioneza(tot dupa retetele tale pt care sunt f recunoscatoare:*)

Imi place sa gatesc...o fac de cand aveam 15 ani...acum voi face 21:P

imi place sa inlocuiesc din ingrediente ca sa le fac mai dietetice:D

Inlocuind din ingrediente si numarand caloriile am slabit in ultimele 7 luni 19 kg(din care 1 luna pauza in decembrie)

tiki
tiki 13 May 2015, 10:00

Trebuie sa-l fac si eu si stiu ca se foloseste la oua taranesti (fierte in apa).Oua Benedikt parca le spune. Pacat ca nu se tine mai mult timp. Pupici

tiki
tiki 16 Feb 2016, 12:57

Buna.  Grea nastere. De anii de zile imi sta mintea la acest sos, dar tot citeam ca poate se taie si-mi era frica. Dar ,Doamne ce simplu si cat de bun. Mi-am facut si eu 2 oua Benedict, numai 1, nu am putut . (Mi-a mai ramas 1, si-l voi incalzi, ce sa fac...).Ce aroma, ce....finete. Si ptr. cele 2 oua 1/2 de cantitate a fost chiar f. destul. La 3 oua ajungea. Multumesc, si abia astept sa vina copiii sa-i dau gata.  Multumesc de minunatele retete. Pupici.

tiki
tiki 16 Feb 2016, 12:59

Aoleo poza. E putin schimbat aici jos si nu-s invatata. Offff. Scuze.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Geany C
Geany C 16 Jan 2017, 18:11

Foarte bun, fraged si suculent. S-a mancat tot la o masa. Multumesc Elena!

lena
Elena (lena) Geany C 16 Jan 2017, 19:21

Ooo, cu mare placere, sa va fie de bine!

Otilia D.
Otilia D. 21 Dec 2018, 23:33

Buna Elena.. de pe o zi pe alta se poate folosi sosul? Avem musafiri duminica la pranz, dar mancarea trebuie sa o pregatesc de sambata..

lena
Elena (lena) Otilia D. 22 Dec 2018, 08:37

Din pacate Sosul Olandez trebuie facut chiar inainte de servire ca sa fie perfect, sau tinut la cald 1-2 ore, am scris in pasi la final.

Liisa Tante
Liisa Tante 20 Aug 2024, 23:03

 Hi, I think my English translator didn't translate 2 ingredients correctly.

I as wondering what are Unt (200 g) and High (0.25 teaspoons), please.

Thank you

tiki
tiki Liisa Tante 21 Aug 2024, 10:47

Yes, is correct. Butter 200 and salt 0,25 teaspoons.