Cozonac de post Tupperware

Cozonac de post Tupperware

M-am trezit azi destul de dimineață ca să reușesc să vă arăt această rețetă, vă dați seama că am avut și de ce.... Este una genială, după mine - ingredientele sunt minime, grăsimi puține dar cozonacul mi-a ieșit pufos și aromat că nu prea aș mai face din ăla clasic.

Rețeta este din cartea de rețete Tupperware și presupune grăbirea procesului de dospire într-un vas special - și cum eu am descoperit că vasul meu este de fapt la altcineva, a trebuit să am răbdare cu dospitul, deci am folosit un bol simplu. La fel, rețeta presupune că nu trebuie să băgați mâna în aluat, eu nu am rezistat și l-am mototolit vreo 2-3 minute ca să-l simt în mâini :)

Deci, cozonacul l-am pregătit anume pentru azi, să-l gustați la Atelierul 2, alte detalii despre rezervare și meniu aveți aici.

Poze și o mică descriere la ce am făcut la Atelierul 1 aveți aici.

Ingrediente

Fanta
250 ml
   
Zahăr
6 linguri
3 pentru aluat și 3 pentru umplutură
Ulei de floarea-soarelui
5 linguri
   
Drojdie proaspătă
50 g
eu am pus Budafok la 50g, puteți să încercați și Pakmaya de 25g
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Arome
2 linguri
eu am pus esență de portocale și vanilie
Nuci măcinate
100 g
   
Mac
2 linguri
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Miere
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Fanta se aduce la punctul de fierbere.

Cozonac de post Tupperware - Pas 1
Pas 2

O luați de pe foc și turnați într-un bol, perfect este cel de la Tupperware bineînțeles.

Adăugați aromele și 3 linguri de zahăr, amestecați bine până se dizolvă zahărul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează 5 linguri de ulei, sarea și aici aș recomanda să lăsați puțin amestecul să se răcorească, altfel opăriți drojdiile și nu vă crește aluatul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 3
Pas 4

Urmează drojdia, amestecați bine până se dizolvă.

Cozonac de post Tupperware - Pas 4
Pas 5

Și făina - se adună aluatul cu o spatulă și ar cam trebui să terminați aici dacă faceți cu vasul Tupperware. Puneți capacul pe vas și lăsați să sară de 3 ori, adunând puțin aluatul cu paleta.

Cozonac de post Tupperware - Pas 5
Pas 6

Eu am fost mai "gospodină" și am băgat puțin mâna în el, l-am mai nivelat 3-5 minute pe masă apoi l-am lăsat la dospit sub prosop.

Cozonac de post Tupperware - Pas 6
Pas 7

Se lasă la crescut, l-am mai frământat după ce a crescut prima dată (puneți niște ulei pe mâini și se lucrează foarte bine aluatul) - și l-am mai lăsat o tură să crească.

Cozonac de post Tupperware - Pas 7
Pas 8

Am împărțit aluatul în 2 bile, le-am lăsat la odihnit 5 minute.

Cozonac de post Tupperware - Pas 8
Pas 9

În acest timp am pregătit umplutura - am măcinat puțin nucile și macul, am adăugat cacao.

Cozonac de post Tupperware - Pas 9
Pas 10

Apoi 3 linguri de zahăr - amestecați.

Cozonac de post Tupperware - Pas 10
Pas 11

Și 2 linguri de miere pentru a lega compoziția - toate amestecate și vă iese o umplutură de nota 10.

Cozonac de post Tupperware - Pas 11
Pas 12

Se întinde prima bilă de aluat, se pune umplutura și se rulează.

Cozonac de post Tupperware - Pas 12
Pas 13

La fel faceți și cu a 2-a bilă, ambele rulouri se împletesc formând cozonacul.

Cozonac de post Tupperware - Pas 13
Pas 14

Se pune aluatul la dospit în tava așternută cu hârtie de copt sau tava de silicon.

Cozonac de post Tupperware - Pas 14
Pas 15

Îl lăsați până crește cam de 2 ori și îl puneți la cuptor, la 180 de grade pentru 45 de minute. Dacă se rumenește prea repede puneți o folie de aluminiu deasupra.

Cozonac de post Tupperware - Pas 15
Pas 16

Se lasă la răcorit, pus puțin pe o parte și ușor scos din tavă.

Cozonac de post Tupperware - Pas 16
Pas 17

Este perfect să-l tăiați când s-a răcit complet, după 3-5 ore, dar la o poftă merge și cald :)

Poftă Bună!

PS. Am promis că dacă pun rețete din rețetarul Tupperware voi pune și date de contact la reprezentantul cu care colaborez, deci: Toate produsele în care și cu care s-a gătit Tupperware - pentru detalii și comenzi un mail la [email protected], 0723590128 - Elena

Cozonac de post Tupperware - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 cozonac mai mare)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ralucuta
raluca (Ralucuta) 28 Nov 2011, 12:54

super!! abia astept sa l incerc vineri..:)

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 28 Nov 2011, 13:54

La cun arata, merita sa incerc sa-l fac. Sa vedem cand.

rody
rody 28 Nov 2011, 18:11

Arata de nu se poate! Esti minunata Lena  

nuta cocutza
nuta cocutza 28 Nov 2011, 19:00

Salut Elena! Cozonacul arata de nota 10 ! Poti te rog sa ma lamuresti ce este "Fanta"? este bautura aia colorata carbogazoasa? Sau eu incurc ceva...

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 28 Nov 2011, 20:18

M-am hotarat sa prepar cozonacul sambata. Daca-mi iese la fel de bun cum mi-a iesit reteta Flan cu banane sunt un om fericit.

elenush
elenush 29 Nov 2011, 10:07

am inceput sa salivez vazind cum arata,sigur incerc reteta sfirsitul asta de saptamina

Nota mea pentru rețetă:
liubca
scaun liuba (liubca) 29 Nov 2011, 16:41

Multumesc Lena pentru reteta,dar daca nu avem vasul Tupperware ,cum procedam la pasul 5?

Tu acolo mentionezi,ca punem capacul si lasam sa sara de vreo 3 ori.Nu inteleg.Mersi.

lena
Elena (lena) scaun liuba (liubca) 29 Nov 2011, 16:41

Liubca citeste atent reteta te rog.