Frigărui de porc(cu dedicație specială:)

Frigărui de porc(cu dedicație specială:)

Da știu, s-a terminat sezonul de frigărui, de ieșire la un grătar - dar eu am mai prins un grătar special, mai cu dedicație. Am avut anul acesta un concediu cu specific de toamnă, chiar ceva nostalgic - mi-am amintit de cum era toamna acasă, la părinți - cu scursul vinului și strânsul roadei.....

Și toată această plăcere ne-a oferit-o fratele meu, am fost în postura de musafiri activi :) Am scurs vin, am băut must și bineînțeles cum fără niște frigărui de porc pentru care este știut în tot orașul lor. Toți pacienții și cunoștințele îl știu ca un bucătar și vânător excelent - frigărui, vin, vânat, murături nu prea se găsesc mai bune.... Eu am avut ocazia să prind din procesul grătarului, să fac poze la toți pașii și tradiția de grătărit - ce să mai zic, așa o relaxare nu am avut demult.

Mulțumesc mult la toată familia lor, în special cumnatei și nașei mele pentru toate rețetele pe care mi le-a oferit (pe multe din ele le aveți pe site) și permanent găsesc ceva nou și interesant să gătesc și să mă inspir.

Ingrediente

Carne de porc
2 kg
alegeți obligatoriu ceafa, dacă nu aveți încercați și pulpă din spate, dar să fie din sursă sigură, să nu fie tare carnea
Ceapă albă
4 buc
   
Sare, piper
1 lingura
   
Frunză de dafin
4 buc
   
Maioneză
200 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se taie bucăți medii, deasupra se pune ceapa tăiată rondele, piperul, sarea și frunza de dafin.

Se amestecă totul bine și se pune peste noapte în beci sau în frigider.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 1
Pas 2

A 2-a zi înainte de a începe grătarul, cam cu 1 oră - se adaugă maioneza și se amestecă încă o dată toată compoziția.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 2
Pas 3

Și începem cu focul - pentru un grătar autentic și natural se folosește lemn din pomii fructiferi. Deci faceți un foc normal, ajutându-vă cu hârtie sau crenguțe mici. Când se face mai intens puteți adăuga bucăți mai mari de lemn și aveți răbdare să se facă jaraticul.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 3
Pas 4

În focul mare dezinfectați plasa de grătar - nu trebuie spălată, doar ținută vreo 10 minute în foc și gata, o aveți sterilizată :)

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 4
Pas 5

Aranjați carnea între cele 2 plase de grătar și o puneți pe foc - aveți grijă să nu fie focul nici prea tare dar nici foarte încet.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 5
Pas 6

Și acum fiindcă mai durează procesul de preparare a cărnii - se bea câte un pahar de vin proaspăt făcut - mai bio nu există - și ceva aperitiv rapid :)

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 6
Pas 7

Printre paharele de vin nu uitați să mai întoarceți carnea și să mai stingeți focul cu puțin vin dacă se face flacără - într-o sticlă de plastic se toarnă vin amestecat cu puțină apă, se face o gaură în dop și cu acest "instrument" improvizat stropiți jaraticul când este nevoie.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 7
Pas 8

Și un pahar de vin la paparazzi, să fie mai cu inspirație :)

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 8
Pas 9

Și aici grătarul aproape gata, încă 1-2 minute și poate fi luat de pe foc.

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 9
Pas 10

Obligatoriu la grătar pe masă trebuie să fie mâncăruri de legume - - salată de varză, adjika de vreo 3 feluri, vinete, etc. Și să aveți poftă........

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 10
Pas 11

După masă, ca să treacă mai bine procesul digestiv, un pic de exerciții de scurs vin

Dap, asta l-am băut must, urmează să vedem dacă s-a făcut vin bun, că spor a avut :)

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 11
Pas 12

Și fratele meu - doctor stimat de pacienți, gospodar, vânător, frate grijuliu, soț și tată de nota 10 - mulțumim mult de primirea oferită!!!

Frigărui de porc(cu dedicație specială:) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (depinde de mărimea grătarului)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 360 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Biluta
Marina (Biluta) 07 Mar 2015, 12:45

Cea Mai Buna reteta de frigarui (carnea marinata in maioneza) a la Moldova... Mi-Ai facut pofta((( 😋

Nota mea pentru rețetă:
claudia72
claudia72 14 Dec 2013, 13:23

foarte bun

Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 15 Nov 2011, 18:29

Frigaruile sunt foarte bune facute afara la gratar si stinse cu un vin bun.

Nota mea pentru rețetă:
Karen
Karen 14 Nov 2011, 12:14

Foarte frumoasa intalnirea in familie,se vede ca esti asa mandra de cei dragi :) .Gratarul ,,paleste,, in fata starii pe care ai transmis-o mai ales celor plecati de acasa si cu mult dor....

O mica intrebare :maioneza e de casa sau cumparata?e o diferenta mare pt mine....Eu de obicei foloseam doar mustar si condimente,o sa incerc si cu maioneza .Toate cele bune si zile superbe!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Karen 15 Nov 2011, 18:08

Karen, multumesc mult de apreciere si comentariu :)

Maioneza este cumparata dar din aia locala si mai fara E-uri - foarte asemanatoare cu cea de casa.

Lilicica
Lilia (Lilicica) 13 Nov 2011, 20:24

Lena, mi-ai amintit de clipele petrecute acasa, in familie, cu vorba buna, miros de foc, de carne, de vin rece si oameni dragi..

Si revin cu picioarele pe pamant( pamantul Bucurestiului) :D si te intreb: Adjika e cumparata? Faci de casa? 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lilia (Lilicica) 13 Nov 2011, 20:41

Uite vezi ca ti-a scapat o reteta, chiar destul de noua pe site - uite aici Adjika mea, si la nasa am mancat adjika de vinete si una cruda, deja am scapat sezonul acum, urmeaza la anul retetele urmatoare

Cand mai treceti pe la noi iti las un borcan sa-l gusti, sau la un ceai ti-l aduc

lena
Elena (lena) 12 Nov 2011, 18:31

Andreea, pentru bufet iti sugerez sa faci ceva rulade de carne, le gasesti la Mancaruri si vezi sectiunea de Aperitive pentru alte aperitive mai simple si rapide. Sun bune placintele, pirojki-urile, platourile de legume. Prjaituri la fel gasesti multe, mai rapida si de efect este de obicei Krem a la Krem, simplu si rapid este Tortul Musuroi - le place de obicei la toti.

In rest totul depinde de timpul pe care il ai si produsele disponibile, plus preferintele prietenilor. Mult spor la treaba si o planificare cat mai detaliata pentru reusita mesei si linistea ta

andreea20
andreea20 12 Nov 2011, 17:08

Buna Lena, urmaresc cu mult drag retetele tale si chiar am incercat cateva de-a lungul timpului :)

Insa, acum am mare nevoie de ajutorul tau .... sapt viit este ziua si cum in fiecare an am incercat sa fac o mica petrecere intre prietenii si anu acesta vreau sa fac la fel... insa sunt cam in pana de idei cu meniul....as vrea sa fac un bufet suedez, cu mai multe gustari reci, poate si un pui la rotisor, prajituri, tort.... la bufetul suedez nu gasesc o varietate care sa multumeasca...pana acum m-am gandit la tartine cu somon si crema de branza...te org daca imi mai poti da cateva idei .... multumesc

Nota mea pentru rețetă:
Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 11 Nov 2011, 17:58

Sorin   mi-a lasat gura apa

lena
Elena (lena) 11 Nov 2011, 15:36

Multumesc mult Arrtemis pentru comentariu si apreciere!

Arrtemiss
Arrtemiss 11 Nov 2011, 15:30

Dumnezeule Lena , lesin de pofta 

retete tale sunt minunate si mereu o sursa de inspiratie pentru mine si un motiv de bucurie pentru familia mea

Arată toate comentariile