Frigărui de porc(cu dedicație specială:)
Da știu, s-a terminat sezonul de frigărui, de ieșire la un grătar - dar eu am mai prins un grătar special, mai cu dedicație. Am avut anul acesta un concediu cu specific de toamnă, chiar ceva nostalgic - mi-am amintit de cum era toamna acasă, la părinți - cu scursul vinului și strânsul roadei.....
Și toată această plăcere ne-a oferit-o fratele meu, am fost în postura de musafiri activi :) Am scurs vin, am băut must și bineînțeles cum fără niște frigărui de porc pentru care este știut în tot orașul lor. Toți pacienții și cunoștințele îl știu ca un bucătar și vânător excelent - frigărui, vin, vânat, murături nu prea se găsesc mai bune.... Eu am avut ocazia să prind din procesul grătarului, să fac poze la toți pașii și tradiția de grătărit - ce să mai zic, așa o relaxare nu am avut demult.
Mulțumesc mult la toată familia lor, în special cumnatei și nașei mele pentru toate rețetele pe care mi le-a oferit (pe multe din ele le aveți pe site) și permanent găsesc ceva nou și interesant să gătesc și să mă inspir.
Ingrediente
●
Carne de porc
2 kg
alegeți obligatoriu ceafa, dacă nu aveți încercați și pulpă din spate, dar să fie din sursă sigură, să nu fie tare carnea
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Carnea se taie bucăți medii, deasupra se pune ceapa tăiată rondele, piperul, sarea și frunza de dafin.
Se amestecă totul bine și se pune peste noapte în beci sau în frigider.
Pas 2
A 2-a zi înainte de a începe grătarul, cam cu 1 oră - se adaugă maioneza și se amestecă încă o dată toată compoziția.
Pas 3
Și începem cu focul - pentru un grătar autentic și natural se folosește lemn din pomii fructiferi. Deci faceți un foc normal, ajutându-vă cu hârtie sau crenguțe mici. Când se face mai intens puteți adăuga bucăți mai mari de lemn și aveți răbdare să se facă jaraticul.
Pas 4
În focul mare dezinfectați plasa de grătar - nu trebuie spălată, doar ținută vreo 10 minute în foc și gata, o aveți sterilizată :)
Pas 5
Aranjați carnea între cele 2 plase de grătar și o puneți pe foc - aveți grijă să nu fie focul nici prea tare dar nici foarte încet.
Pas 6
Și acum fiindcă mai durează procesul de preparare a cărnii - se bea câte un pahar de vin proaspăt făcut - mai bio nu există - și ceva aperitiv rapid :)
Pas 7
Printre paharele de vin nu uitați să mai întoarceți carnea și să mai stingeți focul cu puțin vin dacă se face flacără - într-o sticlă de plastic se toarnă vin amestecat cu puțină apă, se face o gaură în dop și cu acest "instrument" improvizat stropiți jaraticul când este nevoie.
Pas 8
Și un pahar de vin la paparazzi, să fie mai cu inspirație :)
Pas 9
Și aici grătarul aproape gata, încă 1-2 minute și poate fi luat de pe foc.
Pas 10
Obligatoriu la grătar pe masă trebuie să fie mâncăruri de legume - - salată de varză, adjika de vreo 3 feluri, vinete, etc. Și să aveți poftă........
Pas 11
După masă, ca să treacă mai bine procesul digestiv, un pic de exerciții de scurs vin
Dap, asta l-am băut must, urmează să vedem dacă s-a făcut vin bun, că spor a avut :)
Pas 12
Și fratele meu - doctor stimat de pacienți, gospodar, vânător, frate grijuliu, soț și tată de nota 10 - mulțumim mult de primirea oferită!!!
Cantitate:
2 kg
(depinde de mărimea grătarului)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
360 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)