Prăjitură cu miere și nuci
Aveam acum opțiunea să merg să mai fac treabă prin casă sau să lucrez puțin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emoționat atât de mult, mi-a dat "aripi" să postez o nouă rețetă, una foarte reușită pe care o pregătisem din week-end.
Eram în frământări ce să gătesc dulce, aveam poftă dar nu știam ce vreau - și pac... am văzut această rețetă care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste așteptări, chiar să caut mult și să inventez și să lucrez la rețetă nu aveam așa o bunătate.
Autorul o numește baclava "bakinskaia", dar am zis să fie prăjitură nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aromă de unt și foarte, foarte fragedă și pufoasă. Se face repede și ingredientele sunt simple și la îndemână, chiar vă recomand s-o faceți, este una din cele mai reușite postate în ultimul timp pe site.
Ingrediente
●
Drojdie uscată
1 lingurita
●
Zahăr
200 g
plus 2 lingurițe pentru aluat
●
Făină albă calitate superioară
350 g
●
Ouă
1 buc
+ 1 gălbenuș crud pentru uns prăjitura
●
Unt
80 g
topit și răcit
●
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Lapte cald se amestecă cu 2 lingurițe de zahăr și 1 linguriță de drojdie uscată, lăsat 10 minute la loc cald.
Pas 2
Într-un bol mai mare puneți făina, oul, sarea.
Pas 3
Adăugați compoziția de lapte cu drojdie.
Pas 4
Amestecați cu o lingură și pe parcurs mai adăugați untul topit și puțin răcorit.
Pas 5
Se va forma un aluat foarte plăcut și nelipicios, îl mai frământați pe masă - cam 5 minute, să se uniformizeze.
Pas 6
Lăsați aluatul în bol, îl acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 1 oră.
Pas 7
În acest timp pregătim umplutura:
Nucile se mărunțesc, dar nu chiar făină - să fie bucățele mai mici. Se amestecă cu 200g de zahăr.
Pas 8
Adăugați mierea și amestecați - mai eficient ar fi mai întâi cu lingura apoi puneți la treabă degetele :)
Pas 9
Va fi o compoziție puțin lipicioasă dar ca niște firimituri.
Pas 10
Aluatul odihnit îl împărțiți în 6 părți egale și formați bile. Le lăsați 10 minute pe masă.
Pas 11
Fiecare bilă se întinde pe parcurs într-o foaie subțire, cam de 2 mm grosime.
Pas 12
Eu am pus prăjitura în tavă rotundă de tort (unsă cu puțin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam așa diametru are.
Deci am pus prima foaie de aluat și umplutura de nuci (ochiometric împărțiți umplutura în 5 părți, și am pus câte 1 parte de nuci pe fiecare foaie).
Pas 13
Urmează a 2-a foaie și iar umplutura. Și tot așa - va ies 6 foi de aluat și 5 straturi de nuci.
Fiecare foaie o presați ușor cu degetele după ce o așezați peste umplutura cu nuci.
Pas 14
Ultima foaie se unge cu gălbenuș de ou (pentru cosmetizare :) Lăsați prăjitura 10 minute să se odihnească.
Pas 15
Tava se pune la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - până se rumenește bine, mai intens.
Pas 16
O scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească bine.
Pas 17
Apoi o porționați și savurați... Este excelentă cu gust intens de nuci, unt și foarte fragedă.
Poftă bună!
Cantitate:
15 buc
(10-12 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (13 voturi)