Gem de prune

Gem de prune

Cel mai popular și delicios gem, este preferatul familiei noastre și păcat să nu profitați de acest sezon de prune aromate și naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura și culoarea potrivită - vedeți în rețetă detaliile. Puteți face și o combinație de prune cu mere, este și mai aromat, mai gustos.

Ingrediente

Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumării), dar nu am găsit în piață și am făcut din ce am găsit
Zahăr
1 kg
   
Esență de vanilie
1 buc
opțional, sau scorțișoară

Pași de urmat

Pas 1

Prunele se spală, se curăță de sâmburi și se taie sferturi.

Gem de prune - Pas 1
Pas 2

Într-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apă și 1 kg de zahăr. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați să fiarbă 10 minute amestecând periodic.

Gem de prune - Pas 2
Pas 3

După acest timp adăugați prunele, lăsați până încep să fiarbă și faceți focul mic.

Gem de prune - Pas 3
Pas 4

Amestecați periodic gemul - veți observa că pe parcurs cum fierbe își schimbă culoarea, aroma și textura. Aici este un roz deschis.

Gem de prune - Pas 4
Pas 5

Aici deja un maroniu deschis.

Gem de prune - Pas 5
Pas 6

Un maroniu mai închis.

Gem de prune - Pas 6
Pas 7

Și... culoarea potrivită - un fel de maro mai pronunțat, dar nici negru (își pierde din aromă dacă fierbeți prea mult). Adăugați vanilia și amestecați - este opțional dar foarte delicios și aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul prunelor.

Gem de prune - Pas 7
Pas 8

Borcanele pentru dulceață se spală bine și se usucă - ori în cuptor (metoda rapidă) ori pe un prosop pe masă (metoda mai de durată).

Se umple cu dulceață și se capsează bine.

Gem de prune - Pas 8
Pas 9

Și aici borcanele mele - din 2 kg atât mi-a ieșit. Le lăsați să se răcorească și depozitați în loc răcoros, cămară.

Gem de prune - Pas 9
Pas 10

Cred că nu trebuie să vă spun cum și la ce să-l folosiți.

Poftă Bună!

Gem de prune - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 25 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 19:24

Gemul de prune este alegerea mea numarul unu la clatite.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 26 Sep 2017, 23:46

Buna. Acest gem, mi s-a parut o joaca ca timp, fata de magiun. Si tare bun e.Ce bun va fi la iarna cu clatite. Yamy,yamy,

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ekaterinka
Ekaterinka 11 Sep 2017, 10:13

si daca ii pun mai putin zhar va tine iarna?

Len si m-ar ajuta mult,sper sa nu te superi sa zici ce atata pretentii,dar  daca ai specifica si numarul de borcane care iti iese la final-la gemuri,muraturi.ca eu anul asta e prima data cand fac si cumpar borcane pe masura ce le prepar, am ramas la bulionul de rosii cu o casoleta pina de bulion ca eu am zis ca o sa incapa in 10 borcanele din alea mai mici

 multumesc mult petru raspunsurile prompte

lena
Elena (lena) Ekaterinka 11 Sep 2017, 11:13

Vor tine, daca le fierbi bine, ca doar magiunul fara zahar tine :)

Eu de obicei fac cantitati mici de gemuri, dintr-un kg sau 2 si imi ies pana in 10 borcane de 300 ml.

Prefer sa fac multe si diferite, cat mai interesante combinatii. Incerc si eu sa micsorez macar cantitativ consumul de zahar 😉

Hanelore
Hanelore 03 Aug 2016, 13:15

Este al doilea an in care fac acest gem :) suuuper. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
Lucia13
Lucia13 12 Sep 2015, 09:38

Felicitari Lena pentru reteta, am facut triplu cantitate conf retetei tale si sunt foarte multumita de rezultate, este pentru prima oara cand fac dulceata de prune si a iesit perfect, iti multumesc 😀😘😘

Nota mea pentru rețetă:
nina1956
nina1956 18 Aug 2015, 19:21

Sunt in curs de preparare,mi se pare cam subtire dar am facut de opt ori cantitatea.Oare timpul de preparare e mai mare?Cand termin iti dau nota desi inclin sa-ti dau 10 de pe acum.Mersi Lena!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) nina1956 23 Aug 2015, 19:31

Da, sa stiti ca de obicei cand se mareste cantitatea de ingrediente la gem trebuie marit si timpul de preparare, de luat un vas mai mare sa se evapore apa mai repede.

Eu prefer sa fac cantitati un pic mai mici, am observat ca iese mai calitativ gemul sau dulceata. Fierbe mai repede si nu-si pierde din aroma si gust.

Grigore.mihai
Grigore.mihai 30 Jul 2015, 01:34

Acum am terminat si eu reteta, am facut de 4 ori cantitatile din reteta, mult gem de prune, sper ca mi-a iesit bine. Multumesc pt reteta.

Nota mea pentru rețetă:
amalia16
Amalia (amalia16) 02 Jan 2012, 13:10

Cel mai bun gem, e preferatul meu, merge excelent cu margarina dimineata la un ceai sau desigur la clatite.

Poza mea pentru rețetă:
Mitachi.Maria
Mitachi.Maria 03 Oct 2011, 11:45

mersi mult cum gasim prune incercam receta

Nota mea pentru rețetă:
anushka
Anisoara (anushka) 03 Oct 2011, 09:54

Lena,D-ne,parca citesti gindurile...De cind caut aceasta reteta,ador dulceata de pruneMultumesc mult

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile