Cartofi lionezi

Cartofi lionezi

Foarte buni, chiar extraordinar de buni - rețeta am văzut-o la restaurantul unde am făcut practică și imediat când am venit acasă am și aplicat-o. Se prepară banal de simplu, dar un mic detaliu și deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)

Vă recomand cu încredere să-i faceți acum, când cartofii din piață sunt la valoare nutritivă și calitate maximă.

Ingrediente

Cartofi
1 kg
reglați cantitatea de cartofi după preferință și necesitate, eu am pus în pozele care le vedeți vreo 2 kg
Ceapă albă
3 buc
la fel puteți să puneți mai multă sau mai puțină după preferințe
Vin alb demisec
100 ml
sau 50ml de coniac/brandy
Piper
0.5 lingurite
   
Sare
1 lingura
după gust
Boia de ardei roșu dulce
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe medii.

Cartofi lionezi - Pas 1
Pas 2

Puneți cartofii într-o tavă de cuptor adâncă.

Presați puțină sare, piper și boia de ardei. Adăugați 100 ml de ulei și amestecați toată treaba bine, așa ca fiecare cartof să fie acoperit cu puțin ulei și mirodenii.

Cartofi lionezi - Pas 2
Pas 3

Puneți o folie de aluminiu peste cartofi și dați tava la cuptor preîncălzit, la 200 de grade - cam pentru 1 oră.

Cartofi lionezi - Pas 3
Pas 4

În acest timp pregătim ceapa - se curăță, se spală și se taie julienne.

Puneți într-o tigaie adâncă puțin ulei, ceapa și lăsați să se călească bine.

Cartofi lionezi - Pas 4
Pas 5

Când ceapa se rumenește ușor adăugați vinul sau coniacul - amestecați.

Cartofi lionezi - Pas 5
Pas 6

Lăsați să se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecați periodic, adăugați puțină sare și piper - opriți focul.

Cartofi lionezi - Pas 6
Pas 7

Cartofii se mai scot cam din jumătate de oră și se amestecă cu o paletă. Când s-au pătruns și sunt moi (verificați dacă intră ușor cuțitul în ei), scoateți folia de pe ei și mai lăsați 15 minute la cuptor.

Cartofi lionezi - Pas 7
Pas 8

Când sunt gata cartofii, îi scoateți din cuptor, adăugați ceapa peste ei și amestecați ușor cu paleta.

Cartofi lionezi - Pas 8
Pas 9

Mai lăsați să se pătrundă la cuptor, la foc mic cam 15 minute.

Cartofi lionezi - Pas 9
Pas 10

Puteți să-i serviți simpli cu o salată.

Cartofi lionezi - Pas 10
Pas 11

Sau cu ceva mai serios - vreo bucată de carne/pește.

Poftă Bună!

Cartofi lionezi - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 24 Jan 2019, 12:38

Am facuto pentru prima oara asa ca tine,gustoasa ,o so mai repet,multumim pentru retete 

Nota mea pentru rețetă:
IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 Nov 2018, 07:38

Daca nu am vin alb, pot sa pun vin rosu?

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 25 Nov 2018, 07:39

Nu, nu, mai bine deloc nu puneti vin. Vinul rosu le va colora ciudat :)

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 25 Nov 2018, 07:41

Multumesc😘

Stefy3
Stefy3 30 Oct 2017, 16:05

Cartofii au iesit deliciosi,un pranz minunat!

Multumim,Lena:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 06 Apr 2013, 21:43

s-au primit atit de gustoshi ca nici n-am reushit sa le fac o poza!
i-am servit cu o salata din : morcovi, ceapa, gogoshari, bostanei , vinete , roshii shi usturoi. totul taiat rotele ,presat cu putzina sare shi ulei shi dat la cuptor pt 45 - 60 min la 200 grade, dupa care se scoate shi se stropeshte cu otzet. e mai gustoasa servita abia caldutza sau kiar rece. 

Nota mea pentru rețetă:
tantica
tantica 30 Mar 2013, 20:45

sa stii ca am facut de 2 ori sunt foarte buni

Ludmila G-M
Ludmila G-M 01 Apr 2012, 17:55

Nu doar ca arata foarte delicios, dar asa si sint!!! I-am gatit si chiar sint foarte gustosi. Mersi mult pt reteta!!

Nota mea pentru rețetă:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 27 Feb 2012, 20:20

O cina perfecta pentru prima zi de post ! Extrem de delicioasa si aromata, merita incercata ! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 02 Feb 2012, 16:57

Eu am pus mai puțină ceapă  pentru că nu prea îmi place. Au ieșit perfect! Am simțit acea aromă a cartofilor la cuptor!

Poza mea pentru rețetă:
Lavi
Lavi 20 Sep 2011, 15:26

am facut si eu reteta aceasta, este delicioasa!

Nota mea pentru rețetă:
sirius
Violeta (sirius) 14 Sep 2011, 08:33

arata delicios!dar daca nu am nici vin nici altceva....merge?

Arată toate comentariile