Zacuscă de vinete cu mere și miere

Zacuscă de vinete cu mere și miere

Știu că sună ciudat, așa am reacționat și eu când am auzit de combinație - dar m-am tot frământat și după multe laude a respectivei am zis s-o încerc. Și am fost "răsplătită" pe deplin - nu am mâncat niciodată așa o zacuscă reușită și delicioasă, și mă bucur mult că mai am o rețetă de nota 11+ pe site-ul cu rețete.

Cu siguranță o voi repeta și anii următori, de fapt ăsta-i și motivul că o pun pe site, să o găsesc și la anul aici.

Despre gust nu știu ce să zic - după mine, mai bună nu am mâncat niciodată - aromată, parfumată, ușor dulce, etc., etc. Chiar v-o recomand și ăsta-i unul din motive de ce o postez neapărat acum la 12 noaptea pe site (că mâine ziua am treabă și păcat să rămâneți fără rețetă:)

Ingrediente

Ceapă albă
1 kg
   
Mere
1 kg
   
Morcovi
1 kg
   
Rădăcină de țelină
1 kg
   
Gogoșar proaspăt
1 kg
   
Ardei capia
1 kg
sau ardei gras
Roșii
2 kg
   
Vinete
2 kg
   
Miere
2 lingurite
   
Sare
2 linguri
puneți după gust
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Fiindcă zacusca se prepară nu chiar simplu și banal, v-aș recomanda să o faceți în 2 zile - adică în 2 pași.

În prima zi pregătiți legumele (coaceți, curățați, spălați) și a 2-a zi faceți zacusca.

Mai întâi coaceți vinetele, ardeii și gogoșarii (opțional puteți să coaceți doar vinete, celelalte 2 le puneți crude, dar vă recomand să le coaceți totuși:)

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 1
Pas 2

Le curățați și pregătiți pentru zacuscă.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 2
Pas 3

Roșiile puteți să folosiți din cele la conservă din comerț sau de la piață proaspete, dar cu puțină treabă la ele - eu le-am opărit, decojit și dat prin robot.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 3
Pas 4

Ceapa se curăță și se dă prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe așa și merge). La fel și merele, decojite, la robot sau date prin răzătoare.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 4
Pas 5

Țelina și morcovul se curăță, se spală și se trec prin robot, să se mărunțească bine.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 5
Pas 6

Acum începem să le călim pe toate - separat, apoi le combinăm în ordinea care v-o spun mai jos.

Într-o tigaie mai adâncă și mai mare puneți la călit ceapa cu mere și ulei.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 6
Pas 7

Într-un ceaun mai mare (pentru că în el veți combina toate ingredientele) puneți la călit morcovii cu țelina și cu ulei.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 7
Pas 8

După ce s-a înmuiat bine ceapa, o adăugați la compoziția de morcovi și țelină (și acestea să fie călite bine).

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 8
Pas 9

Și fiindcă a "murit" bateria la aparatul foto aici, vă spun ce am făcut cu ardeii, gogoșarii și vinetele - nu pot să vă arăt toți pașii.

Deci toate acestea le-am dat prin robot și le-am călit cu puțin ulei până s-au înfierbântat bine, apoi le-am adăugat la compoziția de mai sus.

În caz că nu aveți ardeii și gogoșarii coapți, le dați simplu prin robot și căliți bine până se înmoaie.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 9
Pas 10

Roșiile le-am fiert așa simplu, să fie fierbinți când le adaug în zacuscă și le-am pus și pe ele în ceaun.

Amestecați bine toată compoziția pe parcurs ce puneți legumele.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 10
Pas 11

Și lăsați să fiarbă la foc încet, amestecând periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveți grijă la amestecat că mai aruncă picături fierbinți.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 11
Pas 12

Cât fierbe zacusca pregătiți borcanele - le spălați și puneți la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscați din timp la soare sau pe un prosop.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 12
Pas 13

După ce a fiert bine zacusca observați că se ridică uleiul deasupra, semn că este gata - atunci adăugați mierea și potriviți de sare.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 13
Pas 14

Umpleți borcanele cu zacuscă fierbinte și le capsati strâns, ermetic.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 14
Pas 15

După ce ați umplut toate borcanele le puneți pe o tavă de cuptor și lăsați pentru 30-40 de minute la 150 grade - să sterilizați borcanele și conținutul.

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 15
Pas 16

Apoi borcanele le lăsați să se răcească complet, lipiți etichete și puneți într-un loc răcoros și ferit de amatorii de zacuscă:)

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 16
Pas 17

Și aici să vă fac poftă, pe pâine neagră de casă - a fugit repede pe gât și nu o singură felie :)

Poftă Bună!

Zacuscă de vinete cu mere și miere - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 7 kg (19-20 borcane de 320ml)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

arissa
arissa 12 Sep 2011, 11:46

Felicitari,arata de nota 20! Borcanele le lasi la racit tot in cuptor?

Jojo-Jo
Jojo-Jo 14 Sep 2011, 11:46

da am facut zacusca de vinete e buna!

Jojo-Jo
Jojo-Jo 14 Sep 2011, 11:49

frunza de vita de vie se mai pastreaza bine , introducandu-le rulate cate una in sticle de plastic uscate . Cand ai nevoie , iarna tai sticla si le folosesti( incap in jur de 80-100 buc.in functie de marimea frunzei)

Pau Buli
Paula Buliga (Pau Buli) 23 Sep 2011, 00:30

Am facut asa o portie. Chiar imi place gustul! Prima mea zacusca de vinete :D una speciala chiar.... Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
mihaflt
mihaflt 24 Sep 2011, 18:40

Super buna zacusca. Felicitari.

tatinela
tatinela 08 Aug 2013, 12:41

Buna Lena,eu am inceput sa fac prima parte din zacuska...vroiam sa te intreb,dovlecei se pot adauga sau vor strica gustul?

lena
Elena (lena) tatinela 08 Aug 2013, 13:02

Mai bine nu trebuie, s-ar putea sa nu fie la fel. Pregatesc sa pun pe site o zacusca foarte buna de dovlecei, asa ca lasa-i putin la o parte :)

tatinela
tatinela 08 Aug 2013, 21:15

ok,atunci astept,ii am naturali din gradina de la mine si n-as vrea sa pierd asa bunatate!

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) 07 Oct 2016, 19:14

Te rog frumos să-mi spui la ce se referă kilogramele de la secțiunea de ingrediente: legumele întregi, necurățate, sau coapte și curățate/stoarse? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) Ona Frantz (OnaFrantz381) 07 Oct 2016, 19:55

Sunt crude toate aici.

OnaFrantz381
Ona Frantz (OnaFrantz381) Elena (lena) 07 Oct 2016, 20:23

Mulțumesc frumos. Gata, e prima pe listă. Rețeta dumitale de adjika am făcut-o și-am refăcut-o, ne bucurăm de ea și noi, și prietenii noștri. Next: zacusca. :)

ioananic
ioananic 05 Oct 2017, 16:31

Draga Lena, foaie de dafin sau boabe de piper nu trebuie? Chiar acum imi fierbe zacusca. Multumesc.

lena
Elena (lena) ioananic 05 Oct 2017, 16:41

Dupa gust, daca vreti mai parfumata zacusca, dar mai cu grija la dafin - face zacusca amara!

ioananic
ioananic Elena (lena) 05 Oct 2017, 16:47

Bine, multumesc.