Zacuscă de vinete cu mere și miere
Știu că sună ciudat, așa am reacționat și eu când am auzit de combinație - dar m-am tot frământat și după multe laude a respectivei am zis s-o încerc. Și am fost "răsplătită" pe deplin - nu am mâncat niciodată așa o zacuscă reușită și delicioasă, și mă bucur mult că mai am o rețetă de nota 11+ pe site-ul cu rețete.
Cu siguranță o voi repeta și anii următori, de fapt ăsta-i și motivul că o pun pe site, să o găsesc și la anul aici.
Despre gust nu știu ce să zic - după mine, mai bună nu am mâncat niciodată - aromată, parfumată, ușor dulce, etc., etc. Chiar v-o recomand și ăsta-i unul din motive de ce o postez neapărat acum la 12 noaptea pe site (că mâine ziua am treabă și păcat să rămâneți fără rețetă:)
Ingrediente
●
Rădăcină de țelină
1 kg
●
Ardei capia
1 kg
sau ardei gras
●
Sare
2 linguri
puneți după gust
●
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Fiindcă zacusca se prepară nu chiar simplu și banal, v-aș recomanda să o faceți în 2 zile - adică în 2 pași.
În prima zi pregătiți legumele (coaceți, curățați, spălați) și a 2-a zi faceți zacusca.
Mai întâi coaceți vinetele, ardeii și gogoșarii (opțional puteți să coaceți doar vinete, celelalte 2 le puneți crude, dar vă recomand să le coaceți totuși:)
Pas 2
Le curățați și pregătiți pentru zacuscă.
Pas 3
Roșiile puteți să folosiți din cele la conservă din comerț sau de la piață proaspete, dar cu puțină treabă la ele - eu le-am opărit, decojit și dat prin robot.
Pas 4
Ceapa se curăță și se dă prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe așa și merge). La fel și merele, decojite, la robot sau date prin răzătoare.
Pas 5
Țelina și morcovul se curăță, se spală și se trec prin robot, să se mărunțească bine.
Pas 6
Acum începem să le călim pe toate - separat, apoi le combinăm în ordinea care v-o spun mai jos.
Într-o tigaie mai adâncă și mai mare puneți la călit ceapa cu mere și ulei.
Pas 7
Într-un ceaun mai mare (pentru că în el veți combina toate ingredientele) puneți la călit morcovii cu țelina și cu ulei.
Pas 8
După ce s-a înmuiat bine ceapa, o adăugați la compoziția de morcovi și țelină (și acestea să fie călite bine).
Pas 9
Și fiindcă a "murit" bateria la aparatul foto aici, vă spun ce am făcut cu ardeii, gogoșarii și vinetele - nu pot să vă arăt toți pașii.
Deci toate acestea le-am dat prin robot și le-am călit cu puțin ulei până s-au înfierbântat bine, apoi le-am adăugat la compoziția de mai sus.
În caz că nu aveți ardeii și gogoșarii coapți, le dați simplu prin robot și căliți bine până se înmoaie.
Pas 10
Roșiile le-am fiert așa simplu, să fie fierbinți când le adaug în zacuscă și le-am pus și pe ele în ceaun.
Amestecați bine toată compoziția pe parcurs ce puneți legumele.
Pas 11
Și lăsați să fiarbă la foc încet, amestecând periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveți grijă la amestecat că mai aruncă picături fierbinți.
Pas 12
Cât fierbe zacusca pregătiți borcanele - le spălați și puneți la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscați din timp la soare sau pe un prosop.
Pas 13
După ce a fiert bine zacusca observați că se ridică uleiul deasupra, semn că este gata - atunci adăugați mierea și potriviți de sare.
Pas 14
Umpleți borcanele cu zacuscă fierbinte și le capsati strâns, ermetic.
Pas 15
După ce ați umplut toate borcanele le puneți pe o tavă de cuptor și lăsați pentru 30-40 de minute la 150 grade - să sterilizați borcanele și conținutul.
Pas 16
Apoi borcanele le lăsați să se răcească complet, lipiți etichete și puneți într-un loc răcoros și ferit de amatorii de zacuscă:)
Pas 17
Și aici să vă fac poftă, pe pâine neagră de casă - a fugit repede pe gât și nu o singură felie :)
Poftă Bună!
Cantitate:
7 kg
(19-20 borcane de 320ml)
Timp de preparare:
240 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)