Este mâncarea preferată a copilăriei mele, care se făcea de obicei în perioada de iarnă. Această ciorbă de varză acră se gătește mai mult în zona de nord a Moldovei, fiind foarte gustoasă, puțin acrișoară, cu multă carne și bucăți mari de varză. Vă recomand să o încercați, sunt sigură că o să vă placă!
Vă atenționez că singurul inconvenient al acestei ciorbe de varză este faptul că trebuie să fiarbă cca 5 ore la foc mic. Așa că dacă vreți să o faceți, vă planificați timpul necesar, dar vă asigur că acesta se recompensează prin savoarea deosebită a ciorbei.
Deci, primul pas - Spălați bine oasele cu carne, le puneți într-o cratiță de 5 l și turnați apă ca să le acopere bine. Puneți cratița pe foc.
Între timp, spălați varza cu apă rece și tăiați-o bucăți medii/mari, cum vă place - dar nici într-un caz mărunt.
Curațați și spălați ceapa.
Când începe să fiarbă carnea, scoateți atent cu o lingură spuma.
Apoi adăugați varza, 1 ceapă tăiată bucățele medii, bulionul de roșii, frunza de dafin. Dacă vedeți că apa nu acoperă toată suprafața, adăugați încă puțină apă clocotită.
Lăsați să fiarbă, faceți focul mic, puneți un capac și lăsați 3-4 ore. Supravegheați să nu fiarbă tare, dacă este necesar mai micșorați focul.
După 4 ore de fierbere lentă, curățați, spălați și tăiați rondele morcovii și îi adăugați în ciorba de varză.
Lăsați să mai fiarbă 1 oră.
Înainte de a stinge focul, tăiați mărunt 1 ceapă și o puneți în ciorbă, opriți focul imediat. Lăsați ciorba să se pătrundă și să se răcorească o jumătate de oră înainte de servire.
Sunt sigură că o să vă placă această ciorbă de varză murată, deosebit de gustoasă - compensează în totalitate timpul de preparare.
Se savurează cu praz sau ceapă proaspătă, ca la țară:)
Poftă bună!!!!!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.