Ciorbă de varză murată (Borș scăzut)

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut)

Este mâncarea preferată a copilăriei mele, care se făcea de obicei în perioada de iarnă. Această ciorbă de varză acră se gătește mai mult în zona de nord a Moldovei, fiind foarte gustoasă, puțin acrișoară, cu multă carne și bucăți mari de varză. Vă recomand să o încercați, sunt sigură că o să vă placă!

Ingrediente

Varză murată (întreagă)
2 kg
adică varză medie murată
Oase cu carne (vită/porc)
1.5 kg
   
Ceapă albă
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Pastă de tomate
2 linguri
eu de obicei folosesc bulion de roșii făcut acasă

Pași de urmat

Pas 1

Vă atenționez că singurul inconvenient al acestei ciorbe de varză este faptul că trebuie să fiarbă cca 5 ore la foc mic. Așa că dacă vreți să o faceți, vă planificați timpul necesar, dar vă asigur că acesta se recompensează prin savoarea deosebită a ciorbei.

Deci, primul pas - Spălați bine oasele cu carne, le puneți într-o cratiță de 5 l și turnați apă ca să le acopere bine. Puneți cratița pe foc.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 1
Pas 2

Între timp, spălați varza cu apă rece și tăiați-o bucăți medii/mari, cum vă place - dar nici într-un caz mărunt.

Curațați și spălați ceapa.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă carnea, scoateți atent cu o lingură spuma.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați varza, 1 ceapă tăiată bucățele medii, bulionul de roșii, frunza de dafin. Dacă vedeți că apa nu acoperă toată suprafața, adăugați încă puțină apă clocotită.

Lăsați să fiarbă, faceți focul mic, puneți un capac și lăsați 3-4 ore. Supravegheați să nu fiarbă tare, dacă este necesar mai micșorați focul.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 4
Pas 5

După 4 ore de fierbere lentă, curățați, spălați și tăiați rondele morcovii și îi adăugați în ciorba de varză.

Lăsați să mai fiarbă 1 oră.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 5
Pas 6

Înainte de a stinge focul, tăiați mărunt 1 ceapă și o puneți în ciorbă, opriți focul imediat. Lăsați ciorba să se pătrundă și să se răcorească o jumătate de oră înainte de servire.

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 6
Pas 7

Sunt sigură că o să vă placă această ciorbă de varză murată, deosebit de gustoasă - compensează în totalitate timpul de preparare.

Se savurează cu praz sau ceapă proaspătă, ca la țară:)

Poftă bună!!!!!

Ciorbă de varză murată (Borș scăzut) - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (8-9 porții)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

AureliaCirstea314
Aurelia Cirstea (AureliaCirstea314) 03 Feb 2018, 11:12

Daca o fierb in oala sub presiune, la foc mic, e o problema?

lena
Elena (lena) Aurelia Cirstea (AureliaCirstea314) 03 Feb 2018, 11:25

Incercati, nu stiu.

CorinaMorariu412
Corina Morariu (CorinaMorariu412) Elena (lena) 20 Mar 2021, 08:33

nu scade în oala sub presiune

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 06 Mar 2014, 16:03

Of, Lena, mai am si aici o intrebare esentiala. Nu-mi pot sa sufar carnea de vita, singura carne pe care o suport in supa/ciorba este de pui. Se poate face ciorba asta cu pui in loc de vita/porc? Cam cit s-ar fierbe? Pastrind toate celelalte etape cu legumele. Multumesc mult de tot.

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 09 Mar 2014, 17:18

Anume la aceasta ciorba trebuie niste carne mai grasa, mama acasa o face cu rata/gasca - de pui nu stiu cum ar fi dar sigur n-o strici tare.

Nina.M
Nina.M 20 Jan 2014, 20:55

La noi la centru  (R.Moldova) tot cam asa se face, insa nu se fierbe carnea deloc, se pune carnea apoi toate ingredientele morcov, ceapa, frunza de dafin, apoi vaza si in loc de apa se pune suc de rosii, si daca doresti mai rosu sa fie adaugi si tomate. E foarte grustos, e mincarea preferata a tatalui meu.

amalia80
amalia80 22 Nov 2010, 18:50

Am facut astazi ciorbita asta si chiar daca am muncit ceva rezultatul a fost pe masura. O singura mentiune -  stiind ca sucul de rosii/ bulionul incetineste procesul fierberii l-am pus spre final. A iesti super buna cu ceapa aceea la final! Puenti cu incredere si cepa cruda de la final, cred ca e "cireasa de pe tort."

Emma
Emma 07 Oct 2010, 08:30

Am incercat trucul cu ceapa si mi-a placut foarte mult aroma pe care i-a dat-o ciorbei. Nu mai fac nicio ciorba fara sa pun la sfarsit, pe langa verdeata, ceapa taiata marunt. Multumesc pentru idee!

MariaP
MariaP 29 Sep 2010, 16:36

E tare buna! Da, fierbi ceva la ea, dar merita. Eu pun si putin bors cand este aproape gata si putin patrunjel verde tocat foarte marunt. Daca o faci cu afumatura, iese si mai gustoasa...

Nota mea pentru rețetă:
Emma
Emma 21 Sep 2010, 16:34

Lena, am o nedumerire. Am vazut ca pui ceapa la sfarsit si opresti focul. In acest caz, ceapa nu se mai fierbe si ramane tare. E buna asa in ciorba?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Emma 21 Sep 2010, 16:36

Da, pun ceapa cruda atunci cand opresc focul, este un truc invatat de la bunica. Pun la fel cum as pune verdeata pentru aroma. Nu se simte in ciorba, el intre timp se opareste si nu este deloc crud.

amalia80
amalia80 02 Sep 2010, 11:16

N-am mancat niciodata, insa la iarna prepar si eu. Pare o reteta gustoasa.

Nota mea pentru rețetă:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 21:28

Felicitari, Lenutza ! Aveti o pagina Internet excelenta ! Si fotografiile sunt superbe ! O sugestie: de ce n-ati incerca sa faceti si o varianta a paginii Internet in engleza sau franceza ? cu cele mai populare retete traditionale din Moldova de Est.  Cu o traducere scurta, succinta si exacta. Va fi un succes pe Internet !  Sunt sigur ! Caci avem o bucatarie originala si savuroasa ! Apoi alt pas: ce-ar fi sa editati si o carte cu fotografiile acestea extraordinare cu retetele noastre de la bunici si parinti. Si iarasi cu o traducere simultana in engleza si franceza pe aceeasi pagina a cartii. Mult curaj  si noroc !

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 21:44

Multumesc de sugestie Francisc, acum lucrez  la varianta in engleza a site-ului si la carte - va anunt imediat ce le termin

Galia
Galia 03 Sep 2009, 12:02

Ah, ce-as mai manca o ciorba din asta, facea bunica pe foc de lemne....tare buna mai este

Ei bine, iese gustoasa si pe aragaz asa ca: Hai! La treaba!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile