Pirojki cu cartofi
Rețeta este rusească după cum vă dați seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini plăcinte cu aluat de drojdie, obligatoriu să fie în forma pe care o vedeți în poză, dacă le modelați altfel deja își schimbă denumirea. Această rețetă am văzut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot să spun că mi-a plăcut poza de prezentare, dar o listă de 49 de pagini de forum numai de poze și laude m-au făcut să merg repede la bucătărie și să le încerc (mai ales că se fac repede și ingredientele sunt simple).
Ce să vă spun, deja de vreo jumătate de an, la orice ocazie le fac pentru că obligatoriu se topesc de pe farfurie și cei care de obicei spun că nu le plac cartofii, ceapa - nici nu înțeleg ce mănâncă, mai ales copiii:). Merg și serviți la masă, și la mic dejun și la un drum - se fac foarte repede, curat, și sunt absolut delicioase.
Merg și cu alte umpluturi sărate - vedeți la ultimul pas variantele pe care vi le propun, în rest puteți să improvizați.
Ingrediente
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
1 pahar
pahar de 250 ml, îl folosiți și pentru restul ingredientelor
●
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
●
Drojdie instant
11 g
de tipul dr.oetker verde - dacă nu aveți instant puneți simplă - o dizolvați cu câteva linguri de apă și adăugați la iaurt
●
Făină albă calitate superioară
3 pahare
●
Cartofi albi/galbeni
1 kg
pentru umplutură
●
Verdeață (mărar, pătrunjel)
2 linguri
plus puțin piper negru măcinat și sare după gust
●
Gălbenuș de ou
1 buc
pentru uns deasupra
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Mai întâi pregătiți umplutura, ca să fie rece când faceți pirojki.
Deci, cartofii se curăță, spală și se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Când încep să fiarbă, faceți focul mic și lăsați cam 30-35 de minute.
Pas 2
În acest timp căliți ceapa tăiată mai mărunt, în puțin ulei, până este ușor galbenă.
Pas 3
După ce au fiert cartofii, scurgeți toată apa din ei - adăugați ceapa, puțină sare, piper și pisați bine.
Pas 4
Adăugați verdeața tocată mărunt, amestecați și lăsați să se răcească bine - exact cât va fi gata aluatul.
Pas 5
Acum facem aluatul.
Într-un bol amestecați laptele bătut, uleiul, sarea, zahărul. Le treceți apoi într-o cratiță și le încălziți puțin pe aragaz - aveți grijă să nu fie fierbinte.
Pas 6
Făina se amestecă cu drojdia instant și se adaugă la ingredientele de mai sus.
Pas 7
Frământați aluatul - va ieși un aluat foarte plăcut și moale - uleiul din compoziție îl face foarte plăcut și deloc lipicios. Lăsați să se odihnească 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentară.
Pas 8
După acest timp îl mai frământați pe masa presărată cu puțină făină - mai lăsați 20-25 minute, să crească frumos.
Pas 9
Când vă apucați să faceți pirojki aluatul se taie bucățele mici, cam cât o nucă dacă le vreți mai mici, sau puțin mai mari - dacă vă plac și vreți pirojki mai măricuțe. Le faceți biluțe și le puneți una lângă alta.
Pas 10
Fiecare bilă de aluat se întinde cu mâinile sau cu făcălețul - să fie cam de 5mm grosime și rotunde.
Pas 11
Puneți 1 lingură de umplutură pe fiecare.
Pas 13
Colțurile le aduceți ușor spre mijloc și le lipiți puțin.
Pas 14
Întoarceți cu lipitura în jos și gata - aveți un pirojok exemplar :)
Pas 15
Le faceți pe toate și pe parcurs le puneți pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Pas 16
Lăsați 15 minute să crească puțin în tavă, apoi le ungeți cu un gălbenuș de ou și le dați la cuptor la 180-200 grade.
Pas 17
Sunt gata când sunt rumene și deasupra și dedesubt. Le scoateți și lăsați să se răcorească bine.
Pas 18
Sunt bune și calde și reci - chiar vă recomand cu încredere.
Despre umpluturi:
- cartofii se mai pot amesteca cu brânză de oi sărată, sau telemea;
- ciuperci călite cu ceapă, puțin piper și sare după gust;
- ceapă verde puțin călită și amestecată cu ouă fierte tăiate bucăți mici;
- varză proaspătă călită cu puțină ceapă, piper și sare;
- varză murată călită cu ceapă, piper+sare;
- amestec de cașcaval cu telemea;
- orice carne tocată, călită cu puțină ceapă, piper și sare.
- brânză de vaci;
etc.
Deci aveți loc de improvizație.
Poftă bună!
Cantitate:
20 buc
(depinde cât de mari le faceți)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
45 min
Data publicării:
Notă:
5 (36 voturi)