Ciorbă de perișoare

O ciorbă gustoasă, sățioasă și deosebită de ciorbele clasice. Această rețetă de ciorbă de perișoare am învățat s-o fac aici în România, poate sunt unele improvizări, dar nu sunt multe. Perfect ar fi să gătiți ciorba cu supă de carne/oase, dar dacă nu aveți timp s-o fierbeți se poate înlocui cu apă. Dar bineînțeles gustul va fi diferit, testați ambele variante de ciorbă cu perișoare să vedeți că este chiar așa.

Ingrediente
Ceapă albă
2 buc
+ 1 ceapă în supa de oase
Morcovi
1 buc
+ 1 morcov în supa de oase
Ardei gras
1 buc
+ 1 ardei în supa de oase
Rădăcină de țelină
1 buc
jumătate în supa de oase, și cealaltă cubulețe în ciorbă de perișoare
Rădăcină pătrunjel (albitură)
200 g
pentru supa de oase
Roșii cubulețe din conservă
3 linguri
Carne tocată vită
500 g
sau carne de pui, porc
Orez
3 linguri
Îl fierbeți în apă și îl lăsați să se răcorească.
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Cimbru uscat
1 lingurita
   
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Ouă
1 buc
   
Borș acru
0.5 l
   
Oase cu carne (vită/porc)
500 g
pentru supa de bază
Sare, piper
2 linguri
potriviți după gust perișoarele și ciorba
Pași de urmat
Pas 1

Spălați, curățați legumele - ceapă, morcov, ardei, țelină, păstârnac.

Puneți la fiert supa de oase - într-o cratiță puneți oasele, jumătate de țelină, păstârnac, morcov, ceapă, ardei - toate întregi. Când începe să fiarbă, luați spuma, faceți focul mic și lăsați 2-3 ore.

Ciorbă de perișoare - Pas 1
Pas 2

Tăiați subțire 1 ceapă, ardeii și îi puneți într-o cratiță de 5 l.

Ciorbă de perișoare - Pas 2
Pas 3

Adăugați țelina tăiată mărunt.

Ciorbă de perișoare - Pas 3
Pas 4

La fel faceți și cu morcovul. Eu am improvizat puțin și am pus și o bucată de praz.

Ciorbă de perișoare - Pas 4
Pas 5

Într-o tigaie căliți o ceapă tăiată cubulețe, adăugați roșiile mărunțite și mai lăsați 2-3 min pe foc.

Ciorbă de perișoare - Pas 5
Pas 6

Adăugați compoziția de ceapă cu roșii în cratiță, turnați 2-3 l de apă (sau ca ciorba de perișoare să iasă și mai delicioasă ar fi foarte bine să turnați supa de oase) și puneți la fiert.

Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 30 min.

Ciorbă de perișoare - Pas 6
Pas 7

Într-o farfurie amestecați carnea tocată cu orezul fiert, ou, sare și piper negru. Puteți adăuga și verdeață preferată. Amestecați bine (cel mai bine se amestecă cu mâinile:)

 

Ciorbă de perișoare - Pas 7
Pas 8

Formați din acest amestec biluțe mici, de mărime medie și le așezați pe o farfurie sau fund stropit cu apă.

Ciorbă de perișoare - Pas 8
Pas 9

După ce au fiert legumele 30 min, puneți atent perișoarele, lăsați focul mare până încep să fiarbă, apoi îl dați încet și lăsați 10-15 minute pe foc.

După acest timp potriviți de borș acru și sare..

Ciorbă de perișoare - Pas 9
Pas 10

Tăiați pătrunjelul marunt.

Ciorbă de perișoare - Pas 10
Pas 11

După acele 10-15 min, puneți pătrunjelul și cimbrul în ciorbă și stingeți focul în 2-3 minute.

Lăsați 20-30 de min, înainte de servire, cratița cu ciorbă acoperită cu capac, ca să se pătrundă toate aromele.

Ciorba de perișoare este gata!

Poftă Bună!

Ciorbă de perișoare - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 l (6-7 porții)
Timp de preparare:
50 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 50 min