Dulceață de cireșe albe

Dulceață de cireșe albe

De fapt așa fac și dulceața de cireșe simplă, dar cu cireșele albe iese o culoare și gust mai fin - vă recomand metoda dacă vreți dulceață aromată, pentru că din păcate fierberea excesivă clasică transformă gustul și face ca toate dulcețurile să aibă un gust comun, de zahăr fiert colorat.

Metoda am descoperit-o când câteva zile la rând eram prea ocupată să fierb dulceața și s-o conservez - o lăsam să fiarbă puțin să nu fermenteze și iar o lăsam până a 2-a zi, și tot așa vreo 3 zile. La final când am gustat-o am zis "Oau!" - să vrei nu-ți iese așa bună :) - așa că de vreo 2 ani numai așa fac dulcețurile, de cireșe, vișine, căpșuni, zmeură, etc. Urmați pașii, fiți atenți la detaliile din pași și vă asigur că veți avea o dulceață deosebită, o plăcere - care merge și simplă cu ceai, cu clătite, pe pâine, etc.

Apropo de cireșe - dacă vedeți în piață cireșe roz sau albe, le cumpărați repede :) dacă vreți o dulceață mai deosebită. Dar la fel merge metoda și cu cireșele simple.

Ingrediente

Cireșe fără sâmburi
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Lămâie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Cireșele se spală și se curăță de sâmburi. După asta le cântăriți și la cantitatea de cireșe cântărită pregătiți cantitate egală de zahăr.

Nu recomand să faceți mai mult de 2kg de dulceață o dată, nu mai este același gust.

Dulceață de cireșe albe - Pas 1
Pas 2

Lămâia o tăiați în jumătate, prima o stoarceți bine de suc și turnați peste cireșele pregătite.

Dulceață de cireșe albe - Pas 2
Pas 3

Cealaltă jumătate de lămâie o tăiați bucățele mici și subțiri, cu tot cu coajă și o adăugați peste cireșe.

Dulceață de cireșe albe - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță sau ceaun puneți 200ml de apă, când începe să fiarbă adăugați 1 kg de zahăr (asta pentru 1 kg de cireșe, dacă aveți mai puține sau mai multe cireșe schimbați proporțiile respectiv)

Dulceață de cireșe albe - Pas 4
Pas 5

Veți observa la început că zahărul se topește mai greu dar pe parcurs ce începe să fiarbă va deveni un sirop destul de legat. Îl lăsați să fiarbă 10 minute la foc mediu spre mic.

Dulceață de cireșe albe - Pas 5
Pas 6

Peste 10 minute adăugați în sirop cireșele pregătite, amestecați și așteptați să înceapă să fiarbă.

Dulceață de cireșe albe - Pas 6
Pas 7

Le lăsați să fiarbă 5 minute, apoi stingeți focul și urmează acum pașii cei mai importanți:

- obligatoriu lăsați oala cu dulceață descoperită, sau acoperită doar cu o sită sau tifon - care o va lăsa să "respire"

- o lăsați să stea în oală aproximativ 24 de ore până la următoarea fierbere

Dulceață de cireșe albe - Pas 7
Pas 8

Peste 24 de ore de stat, fierbeți din nou dulceața timp de 10 minute, stingeți focul și mai lăsați 24 de ore în aceleași condiții.

Dulceață de cireșe albe - Pas 8
Pas 9

Cam așa arată dulceața înainte de a 3-a fierbere, deci:

- la a 3-a rundă, fierbeți dulceața încă 10 minute și o puneți așa fierbinte în borcane uscate și curate

Recapitulez - dulceața se fierbe în 3 runde a câte 24 de ore pauză între ele, adică 2 zile.

Dulceață de cireșe albe - Pas 9
Pas 10

Deși pare mai complicat, să știți că nu este - eu chiar îi spun metoda "comodă" de a face dulceață - ai fiert puțin și ai lăsat-o..:)

Dar vă garantez că veți avea o dulceață deosebită - aromată, legată, frumoasă și delicioasă - nici un chimicat nu va face așa o consistență și culoare.

La dulceața de cireșe simple, v-aș recomanda să folosiți numai sucul de lămâie - restul lămâii bucățele puneți numai dacă vă place gustul în dulceață.

Poftă Bună!

Dulceață de cireșe albe - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 59

anhelik
anhelik 09 Jun 2021, 22:35

Buna seara Lena,

anul acesta inca nu am gasit cirese albe, in schimb am gasit cirese negre dulci. M-am gandit sa fac dulceata cu siropul din zahar si apa, Ce sfat imi dai Lena?

Poza mea pentru rețetă:
CoafuriVandana480
Coafuri Vandana (CoafuriVandana480) 12 Jun 2019, 13:43

La fel fac și eu, doar ca o fierb o data pana se leagă.. Nu de 2-3 ori. Îmi poți spune de ce o fierbi și a doua zi? E vreun secret? 😊

lena
Elena (lena) Coafuri Vandana (CoafuriVandana480) 12 Jun 2019, 13:45

Daca fierb o data si mult dulceata se leaga bineinteles, dar isi pierde culoarea si aroma.

madalinar
madalinar 26 Jun 2017, 14:32

Buna Lena,am facut reteta de dulceata de ciresi albe ,a iesit foarte buna.As putea sa fac in acelasi mod si dulceata de visine?Ma gandesc ca visinele sunt mult mai apoase.Va intreb pentru ca am citit ca dumneavoastra in ultimii ani ati facut prin aceasta metoda si alte dulceturi.Multumesc! 

lena
Elena (lena) madalinar 26 Jun 2017, 15:39

Ar merge si visine daca nu au multa zeama/suc, dar vedeti va este pe site o reteta buna de dulceata de visine.

timotei
timotei 14 Jun 2016, 07:50

Asta alta tura de dulceata exact ca reteta ta. Ii mai dulce dar imi place mai mult.

Poza mea pentru rețetă:
timotei
timotei 13 Jun 2016, 21:59

Am facut dulceata aceasta din 5 kg de cirese, zahar am jumate de cantitate dar am fiert in 5 zile. Foarte gustos si frumos la aspect.

Poza mea pentru rețetă:
anhelik
anhelik 13 Jun 2015, 22:27

Culoarea este superba.

Poza mea pentru rețetă:
anhelik
anhelik 13 Jun 2015, 22:23

Rezultatul final.

Poza mea pentru rețetă:
anhelik
anhelik 13 Jun 2015, 22:19

Seara buna, in sfarsit an inchis capitolul dulceata de cirese pentru acest an Am facut si un pic de compot, caci m-am speriat ca voi avea o cantitate prea mare de dulceata, intr-adevar, mi-au iesit cateva borcane bune.  

Poza mea pentru rețetă:
TatianaD
Tatiana (TatianaD) 02 Feb 2012, 16:13

Este prima mea dulceata de cirese albe, si a iesit exceptionala! Am folosit-o si ca atare, pe masa, dar si in prajituri! Ciresele sunt tari, frumoase si apetisante! Merita sa o incercati, e o dulceata care va va placea sigur!!! In poza a iesit si borcanul (pe care scrie lalena.ro) si degetelul bebitului meu, care abia astepta inca o ciresica :-) Multumim Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
roxycorina19
roxy (roxycorina19) 21 Jun 2011, 16:00

Ce bine arata, pacat  ca sunt in strainatate (Portugalia) si  nu cred adik sunt sigura ca nu gasesc  cirese albe dar oricum arata superr si  cred ca este la fel  de gustoasa.Felicitari  si  multumesc pentru  reteta .O zi buna

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile