Pâine din făină integrală
Știu multă lume care are nostalgia după pâinea de cândva, să fie consistentă, cu miez elastic și gustos - o pâine neagră adevărată ca pe vremuri. Ei, să vă spun că am găsit această rețetă în Cartea de rețete de la Herghelia, am și gustat-o când am fost acolo. Acum am făcut-o după rețetă, un pic am improvizat pt că nu a fost perfect corectă rețeta - și așa am ajuns la pâinea perfectă.
Așa o pâinică bună și dietetică nu prea găsești în comerț, așa că vă recomand cu încredere s-o faceți acasă.
Să nu vă deruteze că într-o poză vedeți 3 tăvi cu pâine, am refăcut rețeta pt că iese prea multă pâine din rețeta de bază. Deci, jos aveți ingredientele pentru 2 pâini medii, de mărimea tăvii de cozonac.
Ingrediente
●
Făină integrală de grâu
700 g
nu făină neagră - căutați făină de grâu, măciniș integral
●
Făină albă calitate superioară
150 g
●
Drojdie proaspătă
20 g
1 cub de drojdie
●
Apă
600 ml
apa să fie caldă, la temperatura camerei
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pregătiți ingredientele pentru pâine.
Pas 2
Între-un bol turnați 1 pahar din apa pregătită, cubul de drojdie și 2-3 linguri de făină albă.
Amestecați bine cu telul și lăsați 10-15 minute.
Pas 3
Apoi turnați restul de apă și sarea, amestecați bine.
Pas 5
Și ultima făina integrală.
Pas 6
Cu o lingură amestecați toate ingredientele până se prind între ele.
Pas 7
Apoi treceți aluatul pe masa de lucru și îl frământați ușor cu mâinile până se uniformizează.
Pas 8
Așa arată aluatul gata frământat, nelipicios și uniform.
Pas 9
Îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească vreo oră - până își dublează volumul.
Pas 10
Aici dospit frumos, îl scoateți din bol și îl mai frământați puțin pentru a uniformiza complet coca.
Pas 11
Îl mai lăsați 10 min să se odihnească apoi îl lucrați.
Pas 12
Împărțiți aluatul în 2 și formați 2 pâini. Le puneți în tăvile de cozonac unse cu puțin ulei sau așternute cu hârtie de copt - lăsați să crească bine.
Să nu vă deruteze aici 3 pâini - a fost o altă tură dintr-o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 pâini nu aveam poze la pasul 12-13.
Pas 13
Apoi puneți pâinea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, să se coacă și rumenească bine. O scoateți din cuptor și lăsați 10 minute în tăvi, așa fierbinte cum este.
Pas 14
După acest timp o răsturnați pe un fund și o acoperiți cu un prosop până se răcește complet. Ar fi perfect s-o lăsați 5-6 ore să se odihnească și să o puteți tăia frumos.
Eu de obicei o fac seara și o tai dimineața, așa sunt sigură că și-a luat timpul necesar pentru maturare și răcire.
Pas 15
Aici aveți și secțiune, perfectă pentru orice - și pt sandwich-uri, mâncare sau așa simplă - Sofia o mănâncă așa goală fără nimic altceva.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 buc
(2 pâini)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (14 voturi)