Pâine din făină integrală

Pâine din făină integrală

Știu multă lume care are nostalgia după pâinea de cândva, să fie consistentă, cu miez elastic și gustos - o pâine neagră adevărată ca pe vremuri. Ei, să vă spun că am găsit această rețetă în Cartea de rețete de la Herghelia, am și gustat-o când am fost acolo. Acum am făcut-o după rețetă, un pic am improvizat pt că nu a fost perfect corectă rețeta - și așa am ajuns la pâinea perfectă.

Așa o pâinică bună și dietetică nu prea găsești în comerț, așa că vă recomand cu încredere s-o faceți acasă.

Să nu vă deruteze că într-o poză vedeți 3 tăvi cu pâine, am refăcut rețeta pt că iese prea multă pâine din rețeta de bază. Deci, jos aveți ingredientele pentru 2 pâini medii, de mărimea tăvii de cozonac.

Ingrediente

Făină integrală de grâu
700 g
nu făină neagră - căutați făină de grâu, măciniș integral
Făină albă calitate superioară
150 g
   
Drojdie proaspătă
20 g
1 cub de drojdie
Apă
600 ml
apa să fie caldă, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți ingredientele pentru pâine.

Pâine din făină integrală - Pas 1
Pas 2

Între-un bol turnați 1 pahar din apa pregătită, cubul de drojdie și 2-3 linguri de făină albă.

Amestecați bine cu telul și lăsați 10-15 minute.

Pâine din făină integrală - Pas 2
Pas 3

Apoi turnați restul de apă și sarea, amestecați bine.

Pâine din făină integrală - Pas 3
Pas 4

Urmează făina albă.

Pâine din făină integrală - Pas 4
Pas 5

Și ultima făina integrală.

Pâine din făină integrală - Pas 5
Pas 6

Cu o lingură amestecați toate ingredientele până se prind între ele.

Pâine din făină integrală - Pas 6
Pas 7

Apoi treceți aluatul pe masa de lucru și îl frământați ușor cu mâinile până se uniformizează.

Pâine din făină integrală - Pas 7
Pas 8

Așa arată aluatul gata frământat, nelipicios și uniform.

Pâine din făină integrală - Pas 8
Pas 9

Îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească vreo oră - până își dublează volumul.

Pâine din făină integrală - Pas 9
Pas 10

Aici dospit frumos, îl scoateți din bol și îl mai frământați puțin pentru a uniformiza complet coca.

Pâine din făină integrală - Pas 10
Pas 11

Îl mai lăsați 10 min să se odihnească apoi îl lucrați.

Pâine din făină integrală - Pas 11
Pas 12

Împărțiți aluatul în 2 și formați 2 pâini. Le puneți în tăvile de cozonac unse cu puțin ulei sau așternute cu hârtie de copt - lăsați să crească bine.

Să nu vă deruteze aici 3 pâini - a fost o altă tură dintr-o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 pâini nu aveam poze la pasul 12-13.

Pâine din făină integrală - Pas 12
Pas 13

Apoi puneți pâinea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, să se coacă și rumenească bine. O scoateți din cuptor și lăsați 10 minute în tăvi, așa fierbinte cum este.

Pâine din făină integrală - Pas 13
Pas 14

După acest timp o răsturnați pe un fund și o acoperiți cu un prosop până se răcește complet. Ar fi perfect s-o lăsați 5-6 ore să se odihnească și să o puteți tăia frumos.

Eu de obicei o fac seara și o tai dimineața, așa sunt sigură că și-a luat timpul necesar pentru maturare și răcire.

Pâine din făină integrală - Pas 14
Pas 15

Aici aveți și secțiune, perfectă pentru orice - și pt sandwich-uri, mâncare sau așa simplă - Sofia o mănâncă așa goală fără nimic altceva.

Poftă Bună!

Pâine din făină integrală - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 pâini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 57

Alina Lucaciu
Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 12:06

180 -200 grade la cuptor cu ventilatie sau fara?

lena
Elena (lena) Alina Lucaciu 26 Apr 2021, 14:02

Simplu, fara ventilatie.

AndreeaDI
AndreeaDI 14 Sep 2020, 18:50

O reteta simpla, delicioasa, usor de urmat si realizat.  Rareori las recenzii, dar sunt super fericita ca v-am gasit. De mult cautam o reteta de paine faina integrala care sa ne placa si pe care s-o prepar repede, fara emotii ca iasa sau nu. Din prima a iesit, aromata si delicioasa, exact la ce te astepti de la o  paine integrala care tine chiar si o saptamana la loc uscat si racoros (nu frigider). Multumim D-a Lena, numai bine. Andreea 

Nota mea pentru rețetă:
Maria H
Maria H 25 May 2020, 21:47

E prima reteta de paine incercata. A iesit exact ca in reteta. Am adaugat doar putine seminte deasupra pentru aspect. Inainte de a baga tavile la cuptor, am lasat la dospit aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Am copt la 200 de grade pt 45 de minute. Multumesc!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 22:27

Am făcut azi această rețetă ,este fte gustoasă și puhavă !

O pot face și cu maia în loc de drojdie?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 29 Apr 2020, 23:21

Sigur!🤗

RRaluca
RRaluca 03 Oct 2018, 16:12

Minunata!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Tiby
Tiby 26 Jan 2018, 01:41

Mi-a placut reteta, salutari din Argentina, am facut doua, una in forma de cozonca si aceasta impletita in forma de colac. Ce am adaugat a fost seminte de dovleac, floarea soarelui si mac. O sa urc poza cu produsul final! Multumesc pentru ca faceti ca Romania sa fie mai aproape, se simte in aer, mirosul e incredibil. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Tiby 26 Jan 2018, 08:24

Cu mare drag, sa le savurati cu placere! 😉

Andrada 33
Andrada 33 15 Nov 2016, 13:12

Asta este painica mea,foarte bine a iesit si am imbunatatit-o cu fulgi de ovaz,tarate si seminte de in.Gustul nu il stiu inca ca e la racit dar sigur este foarte gustoasa.multumesc de reteta

Poza mea pentru rețetă:
DaianaRadulescu992
Daiana Radulescu (DaianaRadulescu992) 03 Aug 2016, 23:42

Minunata reteta, eu am improvizat putin pentru ca nu am avut suficienta faina integrala si am mai pus faina graham ca sa completez. Foarte buna! Ma speriasem ca nu crestea la inceput, dospitul a durat mai mult decat la painea alba preponderent. O minunatie, abia astept sa fac maiaua mentionata in alta reteta si sa trec la copt franzele. Multumiri, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Bruneta88
Bruneta88 15 May 2015, 11:10

Mie nu mi-a iesit si nu stiu de ce... a crescut inainte sa o pun in cuptor,dar cand am scos-o ...nu e pufoasa,e cleioasa chiar :(

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 10 Oct 2014, 12:32

Buna. Vazand comentariile, aproape ca mi-a fost frica sa ma apuc, dar....nu inteleg !!!. Nu am avut nici o problema la aluat. A fost totul ok. Ramanand insa cam alba deasupra, am dat drumul la grill si s-a cam prajit , dar a fost f.buna. Adevarat ca si la mine coaja a ramas cam tare, dar imediat am umezit-o si totul a fost in regula. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile