Grisine cu semințe și făină integrală
Buuuun, ne-am sărbătorit frumos, acum haideți să ne facem frumoase și sănătoase :)
Vă propun o rețetă și de post și dietetică - problema oricărui regim este faptul că avem tendința să ronțăim ceva, așa că am stat în week-end și am improvizat, calculat, scris (din păcate cam greu se găsesc pe net rețete de acest fel) și în final au ieșit aceste grisine delicioase. Au fost așa de bune că nu mi-a venit să cred, crocante, aromate, sărățele, gustoase rău - Sofia le ronțăia continuu - vă dați seama că inima mamei "creștea" ca o pâine :)
Recomand cu încredere și chiar insist să le încercați - plus la vitamine și fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care ține la o alimentație sănătoasă și mai este și gurmand.
Ingrediente
●
Zahăr de trestie
1 lingurita
puteți pune și zahăr simplu
●
Drojdie proaspătă
42 g
un cub de drojdie de la dr.Oetker
●
Făină albă calitate superioară
0.5 pahare
paharul meu are 300ml
●
Semințe de dovleac
3 linguri
●
Semințe de floarea-soarelui
2 linguri
●
Semințe de susan
1 lingura
+ 0.5 pahare de semințe de susan pentru a presăra deasupra pe grisine, puteți folosi și mac
●
Semințe de in
2 linguri
●
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
●
Sare
1 lingurita
plus de presărat deasupra
●
Făină integrală de grâu
550 g
puteți să înlocuiți aici o parte din făină și cu 50-100g de făină de secară
●
Albuș de ou
1 buc
îl folosim pentru a unge deasupra grisinele - în varianta de post folosiți puțin ulei sau un ceai negru mai tare
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Încălziți apa și dizolvați în ea zahărul și drojdia.
Pas 2
Adăugați jumătate pahar de făină albă, amestecați bine și lăsați 20-30 de minute să se activeze drojdia.
Pas 3
În acest timp măsurați semințele, le amestecați și le dați prin aparatul de măcinat cafea.
Pas 4
După ce a făcut spumă drojdia adăugați în compoziție semințele - amestecați.
Pas 5
Apoi turnați 3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare și amestecați din nou.
Pas 6
Și în final merge făina integrală de grâu - amestecați cu o lingură bine până se încorporează toată făina, și apoi ușor cu mâinile ca să adunați aluatul. Nu îl frământați activ, pentru că poate să fie puțin mai lipicios.
Pas 7
Presărați puțină făină pe masă, scoateți aluatul din bol și ușor îl frământați până devine uniform.
Pas 8
Îl puneți în bol înapoi, acoperiți cu prosop și lăsați să crească bine - 30-40 de minute.
Pas 9
După acest timp scoateți aluatul pe masă și îl tăiați în multe bucățele mici.
Pas 10
Întindeți rulouri cât mai subțiri din aceste bucățele și le tăiați la ce lungime vreți să fie grisinele.
Pas 11
Le aranjați într-o tavă așternută cu hârtie de copt, cu mici distanțe între ele.
Pas 12
Amestecați semințele de susan cu puțină sare, cu această compoziție vom presăra grisinele deasupra.
Pas 13
Se ung cu puțin albuș sau ulei și se presară cu susan/sare/mac.
Pas 14
Le coaceți la cuptor la foc mediu, până se rumenesc frumos.
În așa fel le faceți pe toate, la mine au fost cam 5 tăvi de grisine - se fac repede - până se rumenesc unele voi reușiți să pregătiți următoarea tavă.
Dacă vreți mai puține grisine micșorați cantitățile proporțional, dar vă garantez că o să vă pară rău :)
Pas 15
Lăsați puțin să se răcorească apoi savurați cu plăcere :)
Pas 16
Ups, cineva nu mai avea răbdare până fac eu pozele - erau și distractive și gustoase :)
Poftă Bună!
Cantitate:
700 g
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (7 voturi)