Grisine cu semințe și făină integrală

Grisine cu semințe și făină integrală

Buuuun, ne-am sărbătorit frumos, acum haideți să ne facem frumoase și sănătoase :)

Vă propun o rețetă și de post și dietetică - problema oricărui regim este faptul că avem tendința să ronțăim ceva, așa că am stat în week-end și am improvizat, calculat, scris (din păcate cam greu se găsesc pe net rețete de acest fel) și în final au ieșit aceste grisine delicioase. Au fost așa de bune că nu mi-a venit să cred, crocante, aromate, sărățele, gustoase rău - Sofia le ronțăia continuu - vă dați seama că inima mamei "creștea" ca o pâine :)

Recomand cu încredere și chiar insist să le încercați - plus la vitamine și fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care ține la o alimentație sănătoasă și mai este și gurmand.

Ingrediente

Apă
300 ml
   
Zahăr de trestie
1 lingurita
puteți pune și zahăr simplu
Drojdie proaspătă
42 g
un cub de drojdie de la dr.Oetker
Făină albă calitate superioară
0.5 pahare
paharul meu are 300ml
Semințe de dovleac
3 linguri
   
Semințe de floarea-soarelui
2 linguri
   
Semințe de susan
1 lingura
+ 0.5 pahare de semințe de susan pentru a presăra deasupra pe grisine, puteți folosi și mac
Semințe de in
2 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Sare
1 lingurita
plus de presărat deasupra
Făină integrală de grâu
550 g
puteți să înlocuiți aici o parte din făină și cu 50-100g de făină de secară
Albuș de ou
1 buc
îl folosim pentru a unge deasupra grisinele - în varianta de post folosiți puțin ulei sau un ceai negru mai tare

Pași de urmat

Pas 1

Încălziți apa și dizolvați în ea zahărul și drojdia.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 1
Pas 2

Adăugați jumătate pahar de făină albă, amestecați bine și lăsați 20-30 de minute să se activeze drojdia.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 2
Pas 3

În acest timp măsurați semințele, le amestecați și le dați prin aparatul de măcinat cafea.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 3
Pas 4

După ce a făcut spumă drojdia adăugați în compoziție semințele - amestecați.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 4
Pas 5

Apoi turnați 3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare și amestecați din nou.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 5
Pas 6

Și în final merge făina integrală de grâu - amestecați cu o lingură bine până se încorporează toată făina, și apoi ușor cu mâinile ca să adunați aluatul. Nu îl frământați activ, pentru că poate să fie puțin mai lipicios.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 6
Pas 7

Presărați puțină făină pe masă, scoateți aluatul din bol și ușor îl frământați până devine uniform.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 7
Pas 8

Îl puneți în bol înapoi, acoperiți cu prosop și lăsați să crească bine - 30-40 de minute.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 8
Pas 9

După acest timp scoateți aluatul pe masă și îl tăiați în multe bucățele mici.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 9
Pas 10

Întindeți rulouri cât mai subțiri din aceste bucățele și le tăiați la ce lungime vreți să fie grisinele.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 10
Pas 11

Le aranjați într-o tavă așternută cu hârtie de copt, cu mici distanțe între ele.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 11
Pas 12

Amestecați semințele de susan cu puțină sare, cu această compoziție vom presăra grisinele deasupra.

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 12
Pas 13

Se ung cu puțin albuș sau ulei și se presară cu susan/sare/mac.

 

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 13
Pas 14

Le coaceți la cuptor la foc mediu, până se rumenesc frumos.

În așa fel le faceți pe toate, la mine au fost cam 5 tăvi de grisine - se fac repede - până se rumenesc unele voi reușiți să pregătiți următoarea tavă.

Dacă vreți mai puține grisine micșorați cantitățile proporțional, dar vă garantez că o să vă pară rău :)

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 14
Pas 15

Lăsați puțin să se răcorească apoi savurați cu plăcere :)

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 15
Pas 16

Ups, cineva nu mai avea răbdare până fac eu pozele - erau și distractive și gustoase :)

Poftă Bună!

Grisine cu semințe și făină integrală - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Anna Aniuta
Anna Aniuta 18 Sep 2015, 22:56

Multumesc!

lena
Elena (lena) 17 Sep 2015, 11:36

Da, sigur, se pune jumatate din cantitatea de drojdie proaspata.

Cornelia1
Cornelia 1 (Cornelia1) 16 Sep 2015, 07:20

Si eu o fac des,numai ca pun 200ml apa minerala si 100 ml vin alb ,ies mai fragede .

Nota mea pentru rețetă:
Cornelia1
Cornelia 1 (Cornelia1) 07 Jan 2014, 15:35

 Foarte bune .si eu le-am facut azi ,cu faina de secara . Sunt o minunatie 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 Feb 2012, 07:45

Le-am facut si eu! Tot respectul si admiratia pentru rabdarea de a face betigase..eu nu am avut timpul si dispozitia necesara asa ca le-am taiat cu rotita zimtata si cu forme....aluatul e bun, se lucreaza usor..nu le-am dat cu albus, le-am lasat simple....totusi ce nu mi-a placut e faptul ca se simte pregnant gustul de drojdie..cred totusi ca e cam mult 42 de g..data viitoare pun doar 25 de g..cit e pt o jum de kg de faina....inca o reteta simpla si sanatoasa...multumiri!

Poza mea pentru rețetă:
Teo Teo
Teo Teo 30 Mar 2011, 23:48

Lena, le-am incercat si pe ele,,,grisinele,,, sunt asa de bune!!! si baietelul meu de numai 1 anisor si trei luni,,,se servea singurel si rontaia ca un soricel! Urmeaza saratelele,,,o sa le fac curand, par a fi foarte, foarte bune si ele!

Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 Mar 2011, 10:52

Arata bine grisinele. Sunt sigura ca sunt si gustoase si pacatoase :D Adica ai tendinta sa mananci in continuu din ele. Eu incerc sa ma dezvat de gustari haotice si rontaieli intre mese, dar le voi pregati intr-o zi, pentru gustarile dintre mesele principale ( sper sa pot manca rational, nu pe toate o data :D ) 

Nota mea pentru rețetă:
nusica
nusica 09 Mar 2011, 15:59

Da,o idee minunata,suntem stresati si am rontai mereu cate ceva.Lena,as vrea sa te intreb,exista mere invelite in foietaj ,dar de post?multumim si pentru bunatati si pentru grija fata de sanatatea si siluetele noastre.

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 09 Mar 2011, 14:11

Arata f.bine si mult mai sanatoase grisinele facute in casa! O idee f.buna sa le preparam noi!

Inventiva ca deobicei! Felicitari!

Cred ca ti le-a rontait Sofia pe toate

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 09 Mar 2011, 11:01

Si noi rontaim mereu grasine cumparate, chiar nu m-am gandit sa incerc sa le fac in casa. Multumesc pentru sugestie si reteta!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile