Cornuri cu gem

Este una dintre preferatele rețete de aluat cu drojdie. Cornurile sunt delicioase, pufoase și moi.

Voi mai da pe viitor variații cu acest tip de aluat. Este o rețetă dintr-o revistă rusească, foarte veche, nici nu știu cum se numea, dar sigur o am de vreo 10 ani.

Ingrediente
Ouă
2 buc
+1 ou pentru uns deasupra
Drojdie proaspătă
50 g
puteți înlocui cu 25g drojdie uscată și umezită cu 1-2 linguri de apă
Unt
100 g
sau margarină, dacă o folosiți
Zahăr
100 g
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță de sare
Lapte de vacă
200 ml
   
Făină albă calitate superioară
550 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Gem
200 g
alegeți un gem mai dens sau adăugați nuci pisate pentru a-l face mai gros și să nu curgă din cornuri
Pași de urmat
Pas 1

Topiți untul într-o cratiță, la foc mic.

Cornuri cu gem - Pas 1
Pas 2

După ce untul s-a topit, îl luați de pe foc, adăugați zahărul și amestecați bine.

Cornuri cu gem - Pas 2
Pas 3

În altă cratiță bateți ouăle, drojdia și sarea.

Cornuri cu gem - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine drojdia cu ouăle, să nu fie cocoloașe. Amestecați cu un tel sau lingură de lemn.

Cornuri cu gem - Pas 4
Pas 5

Adăugați untul și zahărul la amestecul de ouă și drojdie, amestecați bine.

Cornuri cu gem - Pas 5
Pas 6

La compoziția anterioară adăugați laptele și vanilia, omogenizați compoziția.

Cornuri cu gem - Pas 6
Pas 7

Adăugați făina și frământați un aluat moale, care să nu se lipească de mâini.

Cornuri cu gem - Pas 7
Pas 8

Acoperiți aluatul cu o folie și lăsați la cald aproximativ 30-60 min, până se ridică bine.

Cornuri cu gem - Pas 8
Pas 9

Împărțiți aluatul în 6. Formați bile.

Cornuri cu gem - Pas 9
Pas 10

Fiecare bilă se întinde în formă de cerc și se taie cu cuțitul sau cu un tăietor reliefat de aluat în 6-8 bucăți.

Cornuri cu gem - Pas 10
Pas 11

La marginea fiecărei fâșii de aluat se pune umplutura pentru cornuri, puteți pune gem (să nu fie lichid) sau orice umplutură preferată. Rulați cornurile.

Cornuri cu gem - Pas 11
Pas 12

Cornurile se aranjează în tava de cuptor și se lasă să crească aprox. 30 min.

Cornuri cu gem - Pas 12
Pas 13

După ce au crescut se ung cu ou, folosiți o pensulă.

Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 20 de minute.

Cornuri cu gem - Pas 13
Pas 14

Sau le lăsați până se rumenesc.

Cornuri cu gem - Pas 14
Pas 15

Se pot glazura deasupra cu zahăr astfel:

Imediat ce sunt fierbinți, ungeți cornurile cu o compoziție de zahăr preparată astfel: 3 linguri de zahăr se dizolvă cu 1 linguriță de apă. Zaharul trebuie să fie umed, dar să nu se dizolve.

Cu o pensulă se ung cornurile fierbinți cu zahărul umed. Când se vor răci și usca, cornurile vor fi glazurate cu zahăr.

Cornuri cu gem - Pas 15
Pas 16

Aici cornurile simple, fără zahăr - la fel de bune și frumoase :)

Poftă Bună!

Cornuri cu gem - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (Sunt aproximativ 30 de cornuri medii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min