Ciorbă din categoria "ai grijă să nu înghiți și lingura" - una din cele mai bune și preferata tuturor din familie. Am descoperit combinația când eram în liceu, în gazdă la o doamnă foarte gospodină - de la ea am învățat foarte multe, inclusiv și această ciorbă. O puteți face cu orice carne vă place - dar de preferat cu pui, rață, gâscă, etc.
Să zicem așa - este o ciorbă gospodărească, gustul este perfect - și să știți că fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar și Sofia a mâncat-o cu mare poftă - și tăițeii și fasolele, fugeau.....
Carnea se spală, se pune la fiert în apă cât s-o acopere bine. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin, ardeii tăiați și 1 ceapă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet până este gata carnea.
Dacă nu aveți fasole la conservă - în timp ce fierbe carnea fierbeți și fasolea. La mine a fost fasole albă mare, uscată - am înmuiat-o peste noapte și am fiert-o până s-a făcut moale.
Curațați și spălați legumele - cartofii îi tăiați cubulețe, morcovii rondele.
După ce a fiert carnea, adăugați morcovii și cartofii - amestecați, lăsați să fiarbă, faceți focul mic și mai lăsați să fiarbă până sunt gata legumele - la mine de obicei durează 25-30 de minute.
În acest timp puneți la călit o ceapă tăiată mărunt cu puțin ulei.
Când se rumenește ușor ceapa, adăugați 2 linguri de pastă de roșii, amestecați și stingeți focul.
Când au fiert legumele din ciorbă, adăugați fasolele fierte și prăjeala de roșii cu ceapă. Potriviți de sare, acriți cum vă place cu borș. Lăsați să fiarbă toate 5 min.
Apoi adăugați verdeața (la mine este congelată) și 1 ceapă crudă tăiată mărunt.
Amestecați bine, stingeți focul și lăsați să se pătrundă 15-20 de minute.
Dacă nu aveți tăițeii deja pregătiți îi faceți repede cât fierbe ciorba.
Faceți aluat de tăiței dintr-un ou și 1 pahar de făină. Lăsați să se odihnească puțin, apoi îl mai frământați o dată și peste 5-10 minute îl puteți întinde într-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulați și tăiați, să vă iasă tăițeii frumoși.
Fierbeți tăițeii în apă cu sare 2-3 minute.
Îi scurgeți de apă, clătiți cu puțină apă rece și îi puneți într-o farfurie, amestecați cu 1-2 linguri de ulei rafinat - să nu se lipească.
Când serviți ciorba adăugați în fiecare farfurie câteva linguri de tăiței. Merge perfect cu puțină smântână, dar nu este obligatoriu.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.