Ciorbă cu tăiței și fasole

Ciorbă din categoria "ai grijă să nu înghiți și lingura" - una din cele mai bune și preferata tuturor din familie. Am descoperit combinația când eram în liceu, în gazdă la o doamnă foarte gospodină - de la ea am învățat foarte multe, inclusiv și această ciorbă. O puteți face cu orice carne vă place - dar de preferat cu pui, rață, gâscă, etc.

Să zicem așa - este o ciorbă gospodărească, gustul este perfect - și să știți că fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar și Sofia a mâncat-o cu mare poftă - și tăițeii și fasolele, fugeau.....

Ingrediente
Pui întreg
1 buc
puteți folosi și numai o parte din el - depinde cât de mare aveți oala
Ardei gras
1 buc
eu am folosit congelat
Ceapă albă
3 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Fasole fiartă
1 pahar
puteți lua și fasole din conservă
Pastă de tomate
2 linguri
   
Pătrunjel verde
1 legatura
   
Borș acru
1 pahar
potriviți de acreală care vă place - dar nu exagerați
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Sare
1 lingura
   
Tăiței de casă
200 g
sau 1 ou + 1 pahar de făină - să-i faceți repede cât fierbe ciorba.
Pași de urmat
Pas 1

Carnea se spală, se pune la fiert în apă cât s-o acopere bine. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin, ardeii tăiați și 1 ceapă. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet până este gata carnea.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 1
Pas 2

Dacă nu aveți fasole la conservă - în timp ce fierbe carnea fierbeți și fasolea. La mine a fost fasole albă mare, uscată - am înmuiat-o peste noapte și am fiert-o până s-a făcut moale.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 2
Pas 3

Curațați și spălați legumele - cartofii îi tăiați cubulețe, morcovii rondele.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 3
Pas 4

După ce a fiert carnea, adăugați morcovii și cartofii - amestecați, lăsați să fiarbă, faceți focul mic și mai lăsați să fiarbă până sunt gata legumele - la mine de obicei durează 25-30 de minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 4
Pas 5

În acest timp puneți la călit o ceapă tăiată mărunt cu puțin ulei.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 5
Pas 6

Când se rumenește ușor ceapa, adăugați 2 linguri de pastă de roșii, amestecați și stingeți focul.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 6
Pas 7

Când au fiert legumele din ciorbă, adăugați fasolele fierte și prăjeala de roșii cu ceapă. Potriviți de sare, acriți cum vă place cu borș. Lăsați să fiarbă toate 5 min.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați verdeața (la mine este congelată) și 1 ceapă crudă tăiată mărunt.

 

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine, stingeți focul și lăsați să se pătrundă 15-20 de minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 9
Pas 10

Dacă nu aveți tăițeii deja pregătiți îi faceți repede cât fierbe ciorba.

Faceți aluat de tăiței dintr-un ou și 1 pahar de făină. Lăsați să se odihnească puțin, apoi îl mai frământați o dată și peste 5-10 minute îl puteți întinde într-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulați și tăiați, să vă iasă tăițeii frumoși.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 10
Pas 11

Fierbeți tăițeii în apă cu sare 2-3 minute.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 11
Pas 12

Îi scurgeți de apă, clătiți cu puțină apă rece și îi puneți într-o farfurie, amestecați cu 1-2 linguri de ulei rafinat - să nu se lipească.

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 12
Pas 13

Când serviți ciorba adăugați în fiecare farfurie câteva linguri de tăiței. Merge perfect cu puțină smântână, dar nu este obligatoriu.

Poftă Bună!

Ciorbă cu tăiței și fasole - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l ()
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min