Tobă de pui
Da, da - nu este greșeală în titlu, într-adevăr este o tobă delicioasă făcută din pui. Eu sunt din acele persoane care nu prea are încredere în unele mezeluri care se găsesc în magazine, printre acestea este și toba - niciodată nu am avut curajul să iau, pentru că prea sunt multe cerințe pentru a face o tobă sănătoasă și bună. Mănânc tobă tradițională doar dacă o facem acasă, când sunt la țară (la noi acasă i se spune Saltison) din ingrediente sigure și proaspete.
Și tot așa mulți ani de sărbători căutam o rețetă de tobă cât mai simplă să o pot face așa în condiții de oraș. Abia luna trecută am dat peste una care imediat am și făcut-o - un rezultat extraordinar, foarte bună, consistentă și aromată.
Important este să alegeți un recipient de suc cu formă rotundă, vedeți în pozele de mai jos, pentru a da forma rotundă tobei.
Ingrediente
●
Pui întreg
1.5 kg
un pui griller mai cu carne
●
Piper negru(boabe)
5 buc
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Carnea se spală bine, eu am scos și pielea de pe zonele mai grase - am lăsat doar pe aripi.
Pas 2
Într-o cratiță medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper și sarea.
Pas 3
Cratița în care am pus carnea are aproximativ 3 litri. Mai luați o altă cratiță mai mare de 5 litri, sau așa le alegeți ca să încapă una în alta. În cea mai mare puneți apă pe jumătate, în cea mai mică să fie carnea.
Pas 4
Puneți cratița mică în cea mai mare care are apă în ea. Aveți grijă să fie apa sub cratița mică, dar să nu iasă pe margini.
Acum aprindeți focul, lăsați să înceapă să fiarbă bine apa din cratița mare, apoi faceți focul mic, mic, puneți un capac pe toată construcția și lăsați așa 3 ore. Carnea va lăsa sucul propriu și așa se va coace f. bine și încet - fără a deteriora proprietățile gelatinei.
Pas 5
În acest timp mai întoarceți de vreo 2 ori bucățile de carne. După 3 ore cam așa va arăta compoziția din cratiță.
Dacă în acest timp mai scade mult apa în cratița mare, mai adăugați câte puțină apă fierbinte.
Pas 6
Scoateți cratița mică din apă, bucățile de carne le luați pe o farfurie să se răcorească bine.
Pas 7
În acest timp pregătiți zeama de tobă.
Aici recomandările cu usturoiul, după mine perfect este să le pisați bine, amestecați cu zeama și apoi strecurați-o pe toată. Dacă vreți tobă mai picantă, puneți direct usturoiul mărunțit în carne - vedeți mai jos.
Zeama o potriviți de sare, gustați, perfect este să fie un pic mai sărată decât trebuie - după gelifiere i se mai ia din sare și ar putea să nu aibă un gust pronunțat.
Pas 8
Carnea se alege de pe oase și se rupe bucățele medii.
Eu am pus pentru prima dată usturoi direct în carne și a fost foarte picantă cu aromă puternică de usturoi, dimineața pe pâine mâncată, riscam să nu prea fiu agreată din cauza mirosului puternic de usturoi :)
Deci depinde de voi, sau puneți usturoi în zeamă și strecurați, va avea doar un miros ușor de usturoi. Sau puneți pisat sau tăiat f. marunt direct în carne și atunci va fi mai picantă toba.
Pas 9
Puneți carnea într-o cutie de la suc natural (vedeți forma perfectă a cutiei pe poze - sucul Tymbark are aceste cutii), tăiată la "gât" și spălată bine. Turnați zeama așa ca să acopere bine carnea și mai agitați puțin cutia ca să ajungă până la fund.
Pas 10
Acoperiți cutia cu o folie și puneți la frigider pentru câteva ore - perfect este s-o puneți seara până dimineața - să se prindă bine.
Pas 11
După acest timp tăiați cutia cu un foarfece și scoateți toba gata. Observați că datorită formei cutiei toba este perfect dimensionată.
Pas 12
O feliați după cum vă place, se taie foarte frumos și uniform - se prinde beton gelatina :)
Pas 13
Se păstrează la frigider învelită în hârtie de copt.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 buc
(o tobă cam de 10-15 cm)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
180 min
Data publicării:
Notă:
5 (12 voturi)