Tobă de pui

Tobă de pui

Da, da - nu este greșeală în titlu, într-adevăr este o tobă delicioasă făcută din pui. Eu sunt din acele persoane care nu prea are încredere în unele mezeluri care se găsesc în magazine, printre acestea este și toba - niciodată nu am avut curajul să iau, pentru că prea sunt multe cerințe pentru a face o tobă sănătoasă și bună. Mănânc tobă tradițională doar dacă o facem acasă, când sunt la țară (la noi acasă i se spune Saltison) din ingrediente sigure și proaspete.

Și tot așa mulți ani de sărbători căutam o rețetă de tobă cât mai simplă să o pot face așa în condiții de oraș. Abia luna trecută am dat peste una care imediat am și făcut-o - un rezultat extraordinar, foarte bună, consistentă și aromată.

Important este să alegeți un recipient de suc cu formă rotundă, vedeți în pozele de mai jos, pentru a da forma rotundă tobei.

Ingrediente

Pui întreg
1.5 kg
un pui griller mai cu carne
Gelatină
35 g
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Piper negru(boabe)
5 buc
   
Usturoi
5 buc
5 căței
Sare
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Carnea se spală bine, eu am scos și pielea de pe zonele mai grase - am lăsat doar pe aripi.

Tobă de pui - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță medie se pune carnea de pui, gelatina, frunza de dafin, boabele de piper și sarea.

Tobă de pui - Pas 2
Pas 3

Cratița în care am pus carnea are aproximativ 3 litri. Mai luați o altă cratiță mai mare de 5 litri, sau așa le alegeți ca să încapă una în alta. În cea mai mare puneți apă pe jumătate, în cea mai mică să fie carnea.

Tobă de pui - Pas 3
Pas 4

Puneți cratița mică în cea mai mare care are apă în ea. Aveți grijă să fie apa sub cratița mică, dar să nu iasă pe margini.

Acum aprindeți focul, lăsați să înceapă să fiarbă bine apa din cratița mare, apoi faceți focul mic, mic, puneți un capac pe toată construcția și lăsați așa 3 ore. Carnea va lăsa sucul propriu și așa se va coace f. bine și încet - fără a deteriora proprietățile gelatinei.

Tobă de pui - Pas 4
Pas 5

În acest timp mai întoarceți de vreo 2 ori bucățile de carne. După 3 ore cam așa va arăta compoziția din cratiță.

Dacă în acest timp mai scade mult apa în cratița mare, mai adăugați câte puțină apă fierbinte.

Tobă de pui - Pas 5
Pas 6

Scoateți cratița mică din apă, bucățile de carne le luați pe o farfurie să se răcorească bine.

Tobă de pui - Pas 6
Pas 7

În acest timp pregătiți zeama de tobă.

Aici recomandările cu usturoiul, după mine perfect este să le pisați bine, amestecați cu zeama și apoi strecurați-o pe toată. Dacă vreți tobă mai picantă, puneți direct usturoiul mărunțit în carne - vedeți mai jos.

Zeama o potriviți de sare, gustați, perfect este să fie un pic mai sărată decât trebuie - după gelifiere i se mai ia din sare și ar putea să nu aibă un gust pronunțat.

Tobă de pui - Pas 7
Pas 8

Carnea se alege de pe oase și se rupe bucățele medii.

Eu am pus pentru prima dată usturoi direct în carne și a fost foarte picantă cu aromă puternică de usturoi, dimineața pe pâine mâncată, riscam să nu prea fiu agreată din cauza mirosului puternic de usturoi :)

Deci depinde de voi, sau puneți usturoi în zeamă și strecurați, va avea doar un miros ușor de usturoi. Sau puneți pisat sau tăiat f. marunt direct în carne și atunci va fi mai picantă toba.

Tobă de pui - Pas 8
Pas 9

Puneți carnea într-o cutie de la suc natural (vedeți forma perfectă a cutiei pe poze - sucul Tymbark are aceste cutii), tăiată la "gât" și spălată bine. Turnați zeama așa ca să acopere bine carnea și mai agitați puțin cutia ca să ajungă până la fund.

Tobă de pui - Pas 9
Pas 10

Acoperiți cutia cu o folie și puneți la frigider pentru câteva ore - perfect este s-o puneți seara până dimineața - să se prindă bine.

Tobă de pui - Pas 10
Pas 11

După acest timp tăiați cutia cu un foarfece și scoateți toba gata. Observați că datorită formei cutiei toba este perfect dimensionată.

Tobă de pui - Pas 11
Pas 12

O feliați după cum vă place, se taie foarte frumos și uniform - se prinde beton gelatina :)

Tobă de pui - Pas 12
Pas 13

Se păstrează la frigider învelită în hârtie de copt.

Poftă Bună!

Tobă de pui - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 buc (o tobă cam de 10-15 cm)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 65

CristinaaCristina762
Cristinaa Cristina (CristinaaCristina762) 12 Sep 2016, 16:25

Zeama de la care trebuie sa o preparam.pt toba e zeama care ramane de la.carmea fiarta nu?

ButucElena922
Butuc Elena (ButucElena922) Cristinaa Cristina (CristinaaCristina762) 12 Sep 2016, 16:53

Da, ea este.

MashaL
MashaL 17 Nov 2015, 10:34

Un deliciu dar daca sincer are gustul de racituri md facute din pui, numai ca metodele de a le prepara sunt diferite. Eu am facut intr-un recipient  de la  apa ca in acel moment nu aveam de la suc. Voi incerca si reteta de la toba 2 ca la ingrediente sunt mai multe mirodenii. Multumesc Lena ca impartasesti cu noi astfel de retete

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vyorelya
vyorelya 10 Jul 2015, 06:51

salut lena! vreau sa fac numaidecit reteta aceasta dar pot sa te intreb daca pot sp fac cu gaina de casa? si daca da, sa pun mai bine apa? multumesc de raspuns

lena
Elena (lena) vyorelya 13 Jul 2015, 20:12

Nu trebuie mai multa apa, tot asa, si o gaina de casa se face in 3 ore :) Va fi chiar mai gustoasa!

Cornelia BB
Cornelia BB 05 Jul 2014, 07:06

Mi-a esit exact cum mi-am dorit , bineînțeles respectând toți Pașii de mai sus . 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 21 Jun 2014, 15:13

Eeee,.. De mult am "ochit" aceasta reteta si m-am tot gandit la ea, dar nefiind adepta gelatinei am tot amanat-o. Aseara insa am facut din 900 gr.carne pui, (numai pulpe la care le-am dat jos pielea) ,calculand totul la aceasta cantitate. Am pus-o intr-o sticla de 1 l, dreapta complet si jos la fund si a iesit f. bine, aspectuoasa, eu adaugand si putina boia de la Toba 2. Am tot gustat cand fierbea, din zeama, ptr. sare,usturoi si mi s-a parut chiar prea mult, dar n-a fost asa, a fost cam light si am mai sarat-o la masa,si imbunatatita cu putina ceapa rosie cu otet (asa mancam noi piftia). Deci f. buna si interesanta chestia cu sticla. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:04

sau asa :)

Poza mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:02

Si sectiunea tobei si pastramei de pui...

Poza mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 15:00

Daca pastrama de pui nu mi-a iesit chiar de nota 10, toba de pui mi-a iesit...de nota 20 :)O s-o fac tot timpul pentru sarbatorile de iarna, este minunata.Am pus foile de gelatina cantarite si mi-a iesit..super, o s-o recomand tuturor cu incredere.Bravo Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Natali
Natali 17 Dec 2010, 11:27

Geniala reteta, e musai de incercat!

Nota mea pentru rețetă:
adrianamo
adrianamo 17 Dec 2010, 10:59

Ca sa ma lamuresc..in oala mica ,in care pui carnea si gelatina nu pui deloc apa? Lasa puiul suficienta zeama ptr a umfla si lichefia gelatina si ptr a cuprinde carnea pusa in cutie?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) adrianamo 17 Dec 2010, 11:00

Da, exact, lasa chiar destula zeama - si eu nu credeam dar a fost totul foarte bine.

Arată toate comentariile