Rasolnik-ul este o supă tradițională rusească, deosebit de gustoasă, chiar și acum când o scriu pe site mi s-a făcut poftă..... Foarte importantă în rețetă este baza supei - adică să fiarbă bine carnea și oasele de vită/vițel, în plus se folosește orez sau alac (acesta trebuie fiert sau separat sau împreună cu carnea) și legumele, puține dar toate la locul lor. Și bineînțeles castraveții..... trebuie să fie Castraveți murați, cei în oțet nu merg.
Recomand s-o încercați neapărat, este o supă gospodărească, sățioasă, completă, densă..... uhh ce aș mânca o farfurie :)
Carnea se spală bine, se pune în cratiță, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune la fiert.
Când începe să fiarbă luați spuma, adăugați frunza de dafin, o ceapă tăiată în sferturi și roșia tăiată bucăți mici. Când fierbe uniform faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet câteva ore - depinde de ce fel de carne folosiți. Cea de vită fierbe f. mult - 3-4 ore, mânzatul - 2-3 ore, vițelul - 1-2 ore.
Baza supei este gata atunci când carnea este foarte moale și iese ușor de pe os. Scoateți carnea din cratiță și lăsați să se răcorească puțin.
Cartofii se curăță, se spală, se taie bucăți medii și se adaugă la supă.
După cartofi adăugați orezul, dați focul mai mare și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 25-30 de min. În acest timp se prepară restul de ingrediente.
Într-o tigaie se călește cu ulei o ceapă tăiată mărunt și morcovii tăiați cubulețe.
Când sunt ușor rumeniți morcovul și ceapa adăugați pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 min și stingeți focul.
Castraveții se taie cubulețe mici.
Carnea se scoate de pe os și se taie bucăți medii.
După ce au fiert cartofii și orezul 25 de min, la supă se adaugă carnea, castraveții și prăjeala de morcov cu ceapă și pastă de roșii. Amestecați bine, dați focul mare să fiarbă bine, apoi la foc mic mai lăsați să fiarbă 10 min toate împreună.
În acest timp tocați mărunt verdeața și o ceapă albă.
Le adăugați la supă, amestecați și stingeți focul, acoperiți oala cu capac și mai lăsați să se pătrundă 15-20 de min.
Supa se servește opțional cu smântână, și merge perfect cu niște ceapă crudă sau praz verde și puțin piper negru presărat deasupra. Este supa preferată a familiei noastre în sezonul rece, chiar și fetița mea care nu pune limba pe ciorbă a mâncat cu mare poftă vreo 5 linguri (bineînțeles împreună cu ciocolata:)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.