Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați

Rasolnik-ul este o supă tradițională rusească, deosebit de gustoasă, chiar și acum când o scriu pe site mi s-a făcut poftă..... Foarte importantă în rețetă este baza supei - adică să fiarbă bine carnea și oasele de vită/vițel, în plus se folosește orez sau alac (acesta trebuie fiert sau separat sau împreună cu carnea) și legumele, puține dar toate la locul lor. Și bineînțeles castraveții..... trebuie să fie Castraveți murați, cei în oțet nu merg.

Recomand s-o încercați neapărat, este o supă gospodărească, sățioasă, completă, densă..... uhh ce aș mânca o farfurie :)

Ingrediente
Carne de vită/mânzat
1 kg
luați carne cu os - spată, cotlet - puteți folosi și vițel dacă nu aveți timp s-o fierbeți pe cea de vită
Ceapă albă
3 buc
   
Cartofi
3 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Orez
1 lingura
sau alac, dar fiert din timp
Roșii
1 buc
   
Castraveți murați
5 buc
   
Pastă de tomate
1 lingura
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
1 legătură
Sare
1 lingura
sărați după gust și preferințe
Pași de urmat
Pas 1

Carnea se spală bine, se pune în cratiță, se toarnă apă cât s-o acopere bine și se pune la fiert.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 1
Pas 2

Când începe să fiarbă luați spuma, adăugați frunza de dafin, o ceapă tăiată în sferturi și roșia tăiată bucăți mici. Când fierbe uniform faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet câteva ore - depinde de ce fel de carne folosiți. Cea de vită fierbe f. mult - 3-4 ore, mânzatul - 2-3 ore, vițelul - 1-2 ore.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 2
Pas 3

Baza supei este gata atunci când carnea este foarte moale și iese ușor de pe os. Scoateți carnea din cratiță și lăsați să se răcorească puțin.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 3
Pas 4

Cartofii se curăță, se spală, se taie bucăți medii și se adaugă la supă.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 4
Pas 5

După cartofi adăugați orezul, dați focul mai mare și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 25-30 de min. În acest timp se prepară restul de ingrediente.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 5
Pas 6

Într-o tigaie se călește cu ulei o ceapă tăiată mărunt și morcovii tăiați cubulețe.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 6
Pas 7

Când sunt ușor rumeniți morcovul și ceapa adăugați pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 min și stingeți focul.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 7
Pas 8

Castraveții se taie cubulețe mici.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 8
Pas 9

Carnea se scoate de pe os și se taie bucăți medii.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 9
Pas 10

După ce au fiert cartofii și orezul 25 de min, la supă se adaugă carnea, castraveții și prăjeala de morcov cu ceapă și pastă de roșii. Amestecați bine, dați focul mare să fiarbă bine, apoi la foc mic mai lăsați să fiarbă 10 min toate împreună.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 10
Pas 11

În acest timp tocați mărunt verdeața și o ceapă albă.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 11
Pas 12

Le adăugați la supă, amestecați și stingeți focul, acoperiți oala cu capac și mai lăsați să se pătrundă 15-20 de min.

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 12
Pas 13

Supa se servește opțional cu smântână, și merge perfect cu niște ceapă crudă sau praz verde și puțin piper negru presărat deasupra. Este supa preferată a familiei noastre în sezonul rece, chiar și fetița mea care nu pune limba pe ciorbă a mâncat cu mare poftă vreo 5 linguri (bineînțeles împreună cu ciocolata:)

Poftă Bună!

Rasolnik - supă de vită cu castraveți murați - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-7 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 200 min