Dovlecei marinați pentru iarnă

Dovlecei marinați pentru iarnă

Și încă o rețetă pe care o căutam demult, având încă amintirea cât de buni sunt dovleceii la borcan, dulci-acrișori așa cum le făcea cândva bunica mea din Ucraina. La ei clima nu prea le permite să cultive la greu roșii, vinete și ardei și principalele legume pentru conserve sunt castraveții și dovleceii. Nu știu dacă ați gustat vreodată, dar vă garantez că nu vă lăsați până nu se termină toți dovleceii din borcan :)

Eu am testat rețeta, i-am făcut acum o lună și săptămâna trecută am luat probă, soțul a rămas foarte impresionat, nici el nu știa de dovleceii marinați. Deci sigur merg să vă arăt rețeta și chiar recomand să încercați, nu se fac greu deloc.

Să vă spun cam ce prezintă la gust - sunt crocanți, dulci-acrișori, foarte asemănători cu niște castraveți conservați reușiți. Merg la orice mâncare care necesită murătură.

Ingrediente

Dovlecei
10 buc
alegeți dovlecei mai mici și tineri, la mine a mers cam 1-2 dovlecei la 1 borcan, depinde cât de mari sunt dovleceii
Usturoi
3 buc
adică 3 căpățâni de usturoi, trebuie să aveți cam 3-4 căței la fiecare borcan
Piper negru(boabe)
4 lingurite
câte jumătate de linguriță la borcan
Apă
7 pahare
de 250 ml
Sare
2 linguri
să luați sare neiodată, pentru murături
Zahăr
3 linguri
   
Oțet
150 ml
oțet de 9%

Pași de urmat

Pas 1

Dovleceii se spală și se lasă să se scurgă de apă.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 1
Pas 2

Curațați și spălați usturoiul.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 2
Pas 3

Borcanele se spală și se scurg bine de apă.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 3
Pas 4

Dovleceii se taie felii cam de 1 cm grosime, eu i-am tăiat cu cuțit din ăla șmecher care le taie frumos, zimțat.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 4
Pas 5

Se umplu borcanele cu dovlecei, în fiecare borcan puneți câte 3-4 căței de usturoi și 0.5 linguriță de piper negru boabe.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 5
Pas 6

Turnați cele 7 pahare de apă în cratiță - o puneți la fiert, când începe să fiarbă adăugați sarea, zahărul și oțetul. Lăsați să fiarbă toate împreună și apoi le turnați în borcane.

Sinceră să fiu nu țin minte dacă mi-a ajuns această cantitate pentru toate 8 borcane sau am mai făcut, dacă nu vă ajunge mai calculați cât vă trebuie și faceți încă puțină marinadă, doar respectați proporțiile.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 6
Pas 7

Capșați borcanele și le puneți la sterilizat într-o oală mai mare, 10 minute din momentul în care începe să fiarbă apa în oală.

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 7
Pas 8

După ce au fiert le scoateți din oală atent, verificați încă o dată capacele să nu lase aer și le puneți pe un prosop cu capul în jos până se răcesc bine. Sunt gata cam în 2-3 săptămâni, atunci le mâncați cu orice mâncare preferată, la noi a mers foarte bine la o mâncare de fasole.

Poftă Bună!

Dovlecei marinați pentru iarnă - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 borcane de 800 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 78

tiki
tiki 20 Aug 2020, 12:54

Tare buni. In fiecare an fac. Multumesc Lena.

Poza mea pentru rețetă:
mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 12:38

Am facut un raft intreg, in pivnita, cu dovlecei. Astept sa vad cum se "comporta" mai peste cateva luni. O sa adaug atunci o parere obiectiva.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 01 Sep 2017, 14:32

Buna. Lena draga,,vreau sa te intreb ceva. Am primit niste dovlecei-dovlecoi (scuza cuvantul),ce zici pot sa ii tai cuburi ca trebuie sa scot samburii si sa fac reteta asta.?  Ca nu stiu ce sa fac cu ei si m-am cam saturat cat dovlecel am mancat anul asta in toate felurile si formele si si singura...nu prea mai pot sa inghit. Multumesc Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 01 Sep 2017, 14:39

Daca sunt fragezi merg si cu samburi, dar daca coaja e groasa trebuie scoasa si coaja si samburii.

tiki
tiki Elena (lena) 01 Sep 2017, 16:06

Sigur ca da, nici nu ma gandeam sa nu elimin astea. Daca se tin ,bine,daca nu nu, ca e simpla reteta,  pe dovlecei nu am dat bani..asa ca..nici o paguba.. Mai am 3 borcane de anul trecut. Azi am fost in pivnita dupa borcane goale ptr. rosii uscate si am luat 1 borcan de dovlecei. Tare-mi plac,copiii nu se prea omoara. Multumesc. Te pupic.

AnaTulgara292
Ana Tulgara (AnaTulgara292) Elena (lena) 18 Jun 2019, 12:38

de cati litri e borcanul aici in reteta?

lena
Elena (lena) Ana Tulgara (AnaTulgara292) 18 Jun 2019, 13:17

De 750-800ml.

tiki
tiki 20 Jun 2015, 16:30

Buna. Prima muratura pusa in acest an.  Am luat 9 dovlecei ca atatia mi-au convenit cum aratau si mi-au iesit fix 7 borcane. Nu am taiat in 2 nici o rondea (anii trecuti da). Apa 1,6oo l. plus otetul. Mai am inca 3 borc.de anul trecut, asa ca nu cred ca voi mai pune.Si castraveti mai am (borcane de 3) si 1 de gogonele. Voi mai vedea ce mi se "ordona". Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Daniela B.
Daniela B. 24 Jul 2014, 12:27

uite si o poza, cu ultima tura, sper sa fie gustosei asa asortati :) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 06 Jul 2014, 09:48

N-am mincat niciodata dovlecei marinati, insa asa de tare ii laudati, ca m-am gîndit sa încerc și eu! Aștept cu nerabdare sa treaca vrio 2 săptămîni sa gust!!! Mulțumesc mult pentru receta!!

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 09 Sep 2013, 18:01

Buna Lena. Abia am asteptat sa treaca o luna ca sa pot desface un borcan.Ieri s-a intamplat. Inimaginabili, inegalabili!!!. Nu ma asteptam la asa un gust, aromat, putin picant, acrisor-dulce. Buni, ce mai. Azi m-am uitat aici si am vazut ca nu am postat nimic,asa ca o fac acuma, desi borcanul e cam gol, si cele pline sunt in pivnita si nu mai cobor. Scuze. Imediat ii pap si pe cei ramasi . Multumesc mult. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LiCuRiCi
LiCuRiCi LiCuRiCi (LiCuRiCi) 13 Sep 2012, 13:17

Gata, i-am pus si eu. Sper sa iasa! 

Poza mea pentru rețetă:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 Feb 2012, 07:50

Scuze, nu mi-a atasat poza!!

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 08 Feb 2012, 19:26

Foarte buni. Este al doilea an in care am pus dovlecei dupa reteta aceasta. Recomand tuturor,pentru ca dovleceii sunt foarte ieftini vara, dar din pacate sunt putine metode si retete de ai conserva.Aceasta  chiare ste o reteta reusita.

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile