Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
500 g
●
Ouă
2 buc
+ 1 ou pentru a unge parizienele
●
Unt
50 g
unt moale la temperatura camerei
●
Ulei de floarea-soarelui
4 linguri
●
Drojdie uscată
1.5 lingurite
●
Esență de vanilie
1 buc
1 fiolă
●
Zahăr
150 g
aici este zahărul pentru mere, cel de mai sus este pentru aluat
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Merele se spală, se curăță și se taie cubulețe mici. Apoi le puneți într-o tigaie adâncă sau ceaun, adăugați 3-4 linguri de apă, 100-200g de zahăr (după gust să puneți zahărul) și lăsați la foc mic să scadă apa și să se înmoaie merele.
Pas 2
După ce s-a evaporat apa și s-au înmuiat bine merele, stingeți focul și lăsați-le să se răcească până pregătiți aluatul. După preferință puteți adăuga scorțișoară.
Pas 3
Se încălzește 75 ml de lapte, se dizolvă în el mierea. Atenție să nu fie laptele prea fierbinte.
Pas 4
Adăugați 100g de făină și 1.5 lingurițe de drojdie. Amestecați bine cu mâinile sau cu o lingură.
Pas 5
Amestecați bine să nu fie cocoloașe, eventual cu puțină făină faceți o bilă. Eu nu m-am complicat și am lăsat-o așa, ca o maia.
Pas 6
Lăsați maiaua 30 de min să crească bine și să apară niște bule de aer în ea.
Pas 7
Apoi puteți să faceți aluatul la mașina de pâine sau așa simplu frământat cu mâinile.
Adăugați ouăle, zahărul, amestecați să se încorporeze bine.
Pas 8
Apoi adăugăm restul ingredientelor - untul, uleiul, laptele rămas, sarea, vanilia. Amestecați bine cu lingura sau cu telul.
Pas 9
Aici am adăugat făina la urmă și am frământat aluatul.
Pas 10
Aluatul va fi mai lipicios, puteți să-l puneți pe masă cu puțină făină și formați o bilă din el. Eu îl las de obicei 30 de min și pe urma cu mâinile unse cu ulei îl mai frământ puțin, și îl las încă 30 de min.
Deci în total îl lăsați 1 oră să se odihnească.
Pas 12
Scoateți aluatul pe masă și îl frământați puțin cu făină.
Pas 13
Împărțiți aluatul în 16 bucăți uniforme.
Pas 14
Formați bile din aceste bucăți și le lăsați 10 min să se odihnească.
Pas 15
Apoi fiecare bilă o întindeți în formă de dreptunghi și pe o margine puneți umplutura de mere.
Pas 16
Apoi luați marginile apropiate de umplutură și o închideți, presați ușor cu degetele marginile ca să se lipească bine.
Pas 17
Partea rămasă o tăiați în bucăți subțiri și le puneți peste prima parte cu umplutură.
Pas 18
Parizienele astfel formate le puneți într-o tavă unsă cu ulei, le ungeți deasupra cu un ou bătut bine și lăsați 15 min să crească puțin.
Pas 19
Le coaceți la cuptor, temperatura de 180-200 grade, până se rumenesc bine. Apoi le scoateți, lăsați să se răcorească puțin și le luați cu o paletă de pe tavă.
Se servesc calde sau reci.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(16 bucăți)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (24 voturi)