Salată "Poiana cu ciuperci"

Salată "Poiana cu ciuperci"

Încă o salată super gustoasă, foarte consistentă și aspectuoasă - deși eu un pic am greșit, dar până la urmă am înfrumusețat-o și a arătat bine. Chiar merită s-o faceți, doar aveți grijă să luați ciuperci marinate suficiente, cam 3 borcane pentru așa o dimensiune ca a mea, sau 2 borcane pentru una mai mică.

Puteți vedea aici cum ar arăta dacă puneam suficiente ciuperci deasupra. O variantă cu ceapă verde aveți și aici.

Semipreparate

300 ml
   

Ingrediente

Ciuperci marinate
500 g
le cumpărați sau le preparați singuri după rețeta de pe site, de ciuperci marinate
Ceapă albă
1 buc
sau ceapă verde
Morcovi
2 buc
2 morcovi mai mici, sau 1 mai mare
Castraveți murați/în oțet
2 buc
   
Piept de pui fiert
200 g
sau orice altă carne preferați
Brânză topită
2 buc
le puneți la congelator să fie tare
Cartofi roșii
2 buc
   
Ouă
3 buc
   
Oțet
100 ml
dacă puneți ceapă albă, va trebui s-o marinați cu oțet și apă - 1:1

Pași de urmat

Pas 1

Spălați morcovii și cartofii, le puneți la fiert pentru 40 de min, apoi le clătiți cu apă rece și curățați de coajă. Lăsați să se răcească bine.

Puneți la fiert și carnea, o fierbeți până este moale și apoi o răcoriți.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 1
Pas 2

Fierbeți ouăle să fie tari. Le curățați apoi și lăsați să se răcească.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 2
Pas 3

Ceapa albă o curățați, tăiați mărunt și o marinați cu 100 ml de oțet amestecat cu 100 ml apă și lăsați aproximativ 1 oră, până pregătiți restul ingredientelor.

Dacă folosiți ceapă verde, treceți peste acest pas.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 3
Pas 4

Pentru a monta salata aveți nevoie de o cratiță sau o tavă de sticlă (eu am folosit din aia pentru cuptor). O ungeți cu ulei și așterneți cu folie alimentară, așa ca să acopere și bordurile bine.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 4
Pas 5

Nu am avut timp să marinez ciuperci și am luat din comerț ciupercile de la Lutece, cele marinate. Dar aș recomanda să le marinați singuri dacă aveți timp, sunt mult mai bune.

Deci, ciupercile le scurgeți bine de marinadă.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 5
Pas 6

În tava pregătită la pasul 4, puneți primul strat de ciuperci, cu căpățânile în jos. Peste el distribuiți ceapa marinată, scursă bine de apă și oțet, sau ceapă verde.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 6
Pas 7

Apoi dați morcovul prin răzătoare și îl distribuiți peste stratul de ceapă, ungeți bine cu maioneză.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 7
Pas 8

Apoi urmează un strat de castraveți în oțet, tăiați rondele - după el carnea tocată mărunt și iarăși ungeți bine cu maioneză.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 8
Pas 9

Aici am făcut o poză la brânza topită de care aveți nevoie, din aia care nu este chiar lichidă, dar nici cașcaval clasic. Neapărat s-o țineți la congelator, ca să o puteți da prin răzătoare.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 9
Pas 10

Dați prin răzătoare brânza topită, aveți grijă să vă mișcați repede ca se topește și nu prea o mai puteți rade.

În alt caz aș recomanda să folosiți un cașcaval simplu, dar mai moale.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 10
Pas 11

Urmează stratul de cartofi dați prin răzătoare, îl ungeți cu maioneză.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 11
Pas 12

Și ultimul strat este cel de ouă fierte date prin răzătoare. Îl ungeți bine cu maioneză și dați bolul cu salată la frigider pentru 8-10 ore, adică perfect ar fi să-l faceți seara și să-l serviți a 2-a zi.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 12
Pas 13

Înainte de a-l servi faceți următoarea procedură:

Întoarceți cratița/bolul cu salată pe o farfurie pe care va fi servit, scuturați bine până se desprinde de pereții tăvii. Scoateți folia alimentară și înfrumusețați salata.

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 13
Pas 14

Eu am înfrumusețat-o în stilul la o poieniță verde - cu ceapă verde prin părți și frunze de pătrunjel deasupra.

Poftă Bună!

Salată "Poiana cu ciuperci" - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

lena
Elena (lena) 01 May 2015, 19:09

Oau, super ideea cu buburuzele :)

allinaraicu
allinaraicu 30 Apr 2015, 14:00

Lena,iata si capodopera surorii mele.:-)  

Poza mea pentru rețetă:
allinaraicu
allinaraicu 08 Mar 2015, 10:55

Lena!Multumim ca ne-ai adus aminte de casa cu aceasta salata!Indata am si facut-o cum am dat de ea.Si mai ales ca aveam ciupercute de casa. Mmmmmmm.....

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 02 Mar 2014, 12:08

Buna.Mi-e si jena sa apar tot eu,de parca as fi cea mai gurmanda. Parca imi place cum arata cu ciupercile puse mai rar,sa se vada si stratul de dedesubt, nu ca la mine,dar asta e. A fost un pamant mai bun si au iesit una langa alta.:)).Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 30 Sep 2013, 15:44

Buna. Nici nu stiu ce sa scriu,asa sunt de mirata de aceasta reteta .NEMAIPOMENITA. Am respectat-o intocmai.Si maioneza,si branza care trebuie,congelata,tot. Dar totusi ma gandesc la stratul de deasupra sa fie ceva mai solid,nu maioneza, -care va ajunge jos-că tragând paleta de servit se ia si maioneza. Poate tot ciuperci. Vad io cand mai fac. Toti au fost impresionati. BUNA RAU DE TOT. Miiiiiii de pupici.

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 03 Feb 2012, 16:34

Am facut  si eu aceasta salata, cu mici modificari: la stratul de ceapa verde am adaugat si marar,nu am folosit cascaval sau branza topita, iar ca sa fie mai dietetica, am pus in loc de maioneza  smantana,la care am adaugat sare si piper. A iesit foarte gustoasa. De asemenea am marinat singura ciupercile,dupa reteta Lenei.

Poza mea pentru rețetă:
LAURA T.
Laura (LAURA T.) 12 Nov 2011, 19:54

De cand am descoperit aceasta reteta ,eu o fac mereu.Am facut-o chiar azi din nou.E delicioasa.

Nota mea pentru rețetă:
Ellena
Elena (Ellena) 14 Nov 2010, 20:58

F.bine arata poienita ta,cred ca e si f.buna si gustoasa,imi vine apa in gura de cate ori trec si ma uit peste retele tale si ma apuc si iau caietul de retete si mai scriu cate una...

Nota mea pentru rețetă:
MariaP
MariaP 07 Sep 2010, 11:25

O fac de obicei la mese festive si n-am dat gres niciodata cu ea! O recomand cu caldura tuturor! Trebuie s-o incercati macar o data!

Nota mea pentru rețetă:
sylvia.filo
sylvia.filo 31 Mar 2010, 16:36

Imi pare ca arata mai bine decat in reteta originala:D.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile