Tort "Ziua și Noaptea"

Tort "Ziua și Noaptea"

Un tort foarte gustos, moale cu gust plăcut de smântână dulce și cacao. Se prepară simplu, cu ingrediente de bază, fără ouă - recomand să-l încercați neapărat.

Ingrediente

Zahăr
3 pahare
de 300 ml. Plus mai trebuie 8 linguri de zahăr pentru glazură
Unt
1 lingura
plus 100g pentru glazură - untul trebuie să fie moale nu topit
Smântână
4 pahare
recomand să fie din aia de 20% grăsime - 1 pahar se folosește la aluat și 3 la cremă
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 1 lingură de oțet
Făină
3 pahare
   
Lapte de vacă
4 linguri
   
Cacao pudră
3 lingurite
Plus 6 linguri pentru glazură

Pași de urmat

Pas 1

Frecați bine 1 lingură de unt cu 1 pahar de zahăr - o puteți face cu mixerul sau cu mâinile.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 1
Pas 2

Adăugați 1 pahar de smântână și amestecați bine cu telul.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați 1 pahar de făină și bicarbonatul de sodiu stins - amestecați bine.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 3
Pas 4

Împărțiți compoziția de la pasul anterior în 2 părți egale. În una adăugați 1 pahar de făină, în alta un pahar de făină și 3 lingurițe de cacao.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 4
Pas 5

Luați compoziția fără cacao, amestecați cu mâinile sau cu lingura aluatul care se formează (nu vă alarmați dacă este mai lipicios). Apoi presărați din abundență făină pe masă și îl scoateți pe ea, apoi ușor îl frământați până se formează o bilă - atenție, nu trebuie să-l frământați mult.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 5
Pas 6

Îl tăiați în 3 și formați alte 3 bile mai mici, le înveliți în folie alimentară și puneți la frigider.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 6
Pas 7

Faceți la fel cu aluatul maro, cel cu cacao - la fel frământați cu făină, formați 3 bile și le puneți la frigider.

Recomand să faceți exact așa cum am scris - în această ordine - mai întâi aluatul alb apoi cel maro.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 7
Pas 8

Mai întâi coaceți foile albe - luați fiecare bilă, o întindeți cu făcălețul (nu uitați să presărați făină pe masă din abundență), să fie de aproximativ 3 mm grosime.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 8
Pas 9

Ca să treceți foaia mai ușor pe tavă o înveliți pe făcăleț, apoi o derulați deasupra tăvii.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 9
Pas 10

Puneți peste foaie o farfurie mai mare sau un capac și tăiați cu un cuțit marginile - apoi le luați și le aruncați, nu le mai "reciclați".

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 10
Pas 11

Puneți tava la cuptor la temperatură medie și lăsați până încep să se rumenească marginile. - vedeți în ce timp aproximativ se coc foile albe și lăsați și cele maro cam acest timp (la ele nu se văd marginile roz coapte).

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 11
Pas 12

În așa fel coaceți toate foile, mai întâi cele albe apoi cele maro.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 12
Pas 13

Amestecați bine cu mixerul 3 pahare de smântână și 1.5 pahare-2 pahare de zahăr. Puteți adăuga un pic de vanilie și întăritor de frișcă (3-4 plicuri - în cazul în care smântâna nu se îngroașă bine).

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 13
Pas 14

Ca să se înmoaie tortul mai bine, recomand să faceți un sirop de apă caldă cu miere sau cu zahăr și să ungeti fiecare foaie cu o pensulă - înainte să le ungeti cu crema de smântână. Lăsați 2-3 min să se absoarbă siropul apoi ungeti din abundență cu cremă fiecare foaie.

Începeți să ungeti foile începând cu cele albe - deci prima va fi albă a 2-a maro, și tot așa până le terminați.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 14
Pas 15

Așa arată tortul înainte să-l lăsați la înmuiat (bineînțeles la frigider). Ca să fie tortul perfect de moale și bun perioada de înmuiere este de 10-15 ore - deci perfect ar fi să-l montați seara și dimineața să-l terminați de ornat.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 15
Pas 16

Așa am făcut eu - seara am copt foile și le-am uns cu cremă. Apoi dimineața l-am ornat și pregătit pentru musafirii care au venit după amiază.

Deci - Îl scoateți din frigider, cu un cuțit tăiați marginile care ar putea fi nu chiar drepte. Tortul fiind moale acum, procedura este foarte simplă.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 16
Pas 17

Pregătiți glazura - într-o cratiță puneți 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahăr, 100g unt și 6 linguri de cacao. Puneți la foc și amestecați.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 17
Pas 18

După ce începe să fiarbă, stingeți focul, amestecați încă o dată și lăsați să se răcorească bine.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 18
Pas 19

După ce se răcește binișor glazura o turnați peste tort și lăsați aproximativ 30 de min la frigider să se întărească un pic.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 19
Pas 20

Apoi îl ornați după preferință - puteți orna complet cu frișcă sau presăra nucă de cocos sau așa cum am făcut eu. Am luat în palmă nucă de cocos, am trecut cu ea pe marginile tortului, ca să-l îmbrac împrejur cu cocos.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 20
Pas 21

Și cu o pungă de ornat de cofetărie am făcut floricele din frișcă pe marginile de sus. În mijloc puteți scrie ceva sau pune vreo floricică de marțipan, sau lăsați așa.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 21
Pas 22

Aici același tort, dar mai mare, l-am făcut din 1.5 cantitate de ingrediente, l-am ornat cu frișcă și am scris La Mulți Ani.

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 22
Pas 23

Aici aveți și secțiunea - cred că este destul de reprezentativă. Tortul este moale, cu gust plăcut de smântână și cacao, sigur va fi un succes la orice masă festivă și nu numai.

Poftă Bună!

Tort "Ziua și Noaptea" - Pas 23

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 felii)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (14 voturi)
Sursă: kuking.net

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 56

CF12
CF12 23 Sep 2023, 13:11

In primul rand multumesc frumos pentru aceasta reteta de tort fara ou!!! Ma uitam pe pagina sa gasesc o reteta de tort pe care sa o modific pentru ziua unui micut alergic la oua si am dat peste aceasta reteta!

Tortul este foarte gustos, l-am facut de cateva ori deja. Am o singura intrebare referitoare la cantitatea de zahar, eu am injumatatit-o de fiecare data, dar chiar si asa mi se pare extrem de mult zahar, ati incercat sa faceti reteta cu mai putin zahar? Care ar fi cantitatea minima pe care am putea sa o folosim ptr aceasta reteta?

 Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) CF12 26 Sep 2023, 17:16

Puteti sa mai micsorati probabil, textura cred ca nu va fi mult influentata.😉

AnyB.957
Any B. (AnyB.957) 30 Jan 2020, 12:57

👏👏👏

Poza mea pentru rețetă:
AnyB.957
Any B. (AnyB.957) 30 Jan 2020, 12:55

Super! Mersi pentru rețetă!

Nota mea pentru rețetă:
DannyElla
DannyElla 25 Jul 2016, 01:28

A avut succes maxim. Delicios

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 19 Mar 2016, 13:14

L-am facut din nou. Mi se pare extrem de usor si f gustos. Vad ca decla ultima mea postare nu a mai pus numeni comentariu dar chiar merita sa il faceti si cu cateva bucati de visine este si mai bun.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 23 Jan 2015, 16:26

F bun! Mi s-a părut crema prea moale si foile prea uscate dar După ce a stat o noapte la frigider am înțeles ca așa trebuiau sa fie. A ieșit perfect! O singura remarca: puneți intr-adevăr muuulta crema. La mine chiar s-a scurs puțin pe margini dar si-a facut crema treaba si foile au devenit moi. 

Poza mea pentru rețetă:
Aureliaaa
Aureliaaa 01 Jun 2014, 14:25

Poza mea pentru rețetă:
TanDi
TanDi 28 Feb 2014, 21:33

Revin cu poza. Un mare avantaj la acest tort este ca blaturile se pot pregati din timp, astfel ca inainte de eveniment ia putin timp pt pregatirea lui. Am uns foile cu sirop de apa cu miere, la recomandarea Lenei si s-au inmuiat destul de bine cu crema.

Poza mea pentru rețetă:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 Apr 2012, 12:57

iata una mai clara....

Poza mea pentru rețetă:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 Apr 2012, 12:54

buna  dragele mele , iata ca am reusit si eu sa fac acest tort ,DELICIOS ma mir ca nu am avut probleme in prepararea lui ,doar ca eu nu am avut asa multa nuca de cocos si am schimbat putin infatisarea

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile