Panna Cotta

Fetele mele adoră acest desert fin și elegant, iar eu mă bucur pentru că este și extrem de simplu de preparat - de multe ori tindem să complicăm lucrurile, dar gusturile simple oricum își fac loc și rămân preferate.

Trebuie să aveți grijă doar la câteva detalii când preparați rețeta de Panna Cotta, dar în rest este banal de simplu și repede de gătit, poate fi ușor adaptată la orice gust cu fructe preferate și de sezon. De exemplu aici am făcut-o cu piure de mango și ananas, jeleu de fructe de pădure și jeleu de must. Dacă nu aveți chef să vă complicați, o puteți servi deasupra și cu o linguriță din dulceața preferată.

În plus, dacă înlocuiți zahărul cu îndulcitor veți obține o Panna Cotta mai moderată în calorii.

Ingrediente
Lapte
250 ml
   
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
250 ml
   
Gelatină
10 g
va fi nevoie de încă 10g de gelatină dacă vreți să ornați Panna Cotta cu jeleu de fructe
Zahăr
100 g
sau oricare alt îndulcitor preferați
Vanilie
1 lingura
   
Fructe de sezon
1 pahar
   
Pași de urmat
Pas 1

Înmuiați 10g de gelatină în 50-100ml de apă rece, sau conform cu instrucțiunile de pe pachet.

Dacă faceți jeleu de fructe, nu uitați să înmuiați separat și gelatina pentru acesta.

Panna Cotta - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță turnați 250ml de lapte și 250ml de smântână dulce pentru frișcă.

Panna Cotta - Pas 2
Pas 3

Adăugați zahărul și vanilia (esență sau păstaie).

Panna Cotta - Pas 3
Pas 4

Amestecați și puneți pe foc, încălziți până la aproximativ 80 de grade, dacă nu aveți termometru observați când începe să facă aburi laptele și imediat închideți aragazul.

Este foarte important aici tot procesul de amestecare - trebuie să o faceți cu lingura și cu mișcări line și încet, ca să nu se formeze spumă la suprafața compoziției de lapte.

Panna Cotta - Pas 4
Pas 5

Adăugați gelatina înmuiată, amestecați atent până se dizolvă complet.

Panna Cotta - Pas 5
Pas 6

Turnați încet (să nu se facă spumă la suprafață) Panna Cotta în pahare sau forme.

Lăsați 5 minute pe masă, apoi mutați în frigider să se gelifieze.

Panna Cotta - Pas 6
Pas 7

Dacă vreți o formă oblică, aranjați paharul pe o parte într-o cană și sprijiniți-l cu o linguriță, apoi turnați atent compoziția de lapte.

Panna Cotta - Pas 7
Pas 8

Pentru topping de jeleu puteți folosi orice suc preferat sau piure preparat din fructe proaspete.

Încălziți aproximativ 300-400ml de suc și amestecați cu 10g de gelatină înmuiată până aceasta se dizolvă complet.

Panna Cotta - Pas 8
Pas 9

Aici am turnat jeleu de must - o combinație fantastică cu Panna Cotta, recomand!

Panna Cotta - Pas 9
Pas 10

Aici am făcut la blender un piure din pulpa de mango și ananas, l-am amestecat cu puțină apă și gelatină înmuiată.

Panna Cotta - Pas 10
Pas 11

Iar aici este suc simplu din fructe de pădure.

Important este să știți că jeleul de fructe se toarnă peste compoziția de lapte deja gelifiată, apoi se pune inapoi la frigider până se prinde și al doilea strat.

Panna Cotta - Pas 11
Pas 12

În varianta cea mai simplă puteți servi Panna Cotta cu o linguriță din dulceațata preferată - vișine, cireșe, afine, etc.

Este fină, catifelată cu un gust foarte elegant și clasic, să încercați neapărat.

Poftă Bună!

Panna Cotta - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 ml (8-10 porții mici)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min