Sos de prune austriac
În ultima noastră vizită la Viena am gustat delicioasele lor Kaiserschmarrn (Clătite Sparte Austriece), servite pe lângă acest sos de prune aromat și gustos (Zwetschgenroster, sau în engleză Mulled Stewed Plums). În rețetă, prunele sunt fierte în vin cu mirodenii, suc de portocale și puțin rom... Puteți să-l savurați și pe lângă o înghețată, cheesecake, pancakes, orice desert ce presupune un sos gustos și aromat.
Ca idee, sosul de prune austriac are gust și arome de Crăciun, cu puțină tentă de vin fiert și magiun de prune, recomand să încercați neapărat această combinație minunată.
Ingrediente
●
Baton scorțișoară
3 buc
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pregătiți toate ingredientele pentru rețetă - spălați prunele, scoateți sâmburii și le tăiați jumătăți, stoarceți sucul din portocale și scoateți semințele din păstăile de vanilie (dacă le folosiți, altfel pregătiți esența de vanilie la îndemână).
Pas 2
Puneți 200g de zahăr într-o tigaie adâncă și mare, sau un tuci/cratiță cu fund gros și la foc mic îl topiți până e de culoare ușor maronie.
Aveți grijă să nu-l ardeți.
Pas 3
Adăugați apoi 500ml de vin peste acest zahăr caramelizat.
Pas 4
Mirodeniile - 3 batoane de scorțișoară și vanilia (eu am pus și resturile de păstăi de vanilie să fiarbă, pentru un plus de aromă).
Lăsați să fiarbă totul la foc mediu timp de 5 minute.
Pas 5
Adăugați jumătățile de prune și sucul de portocale pregătite anterior.
Pas 6
Imediat ce toată compoziția începe să fiarbă bine, faceți focul mic și lăsați așa, amestecând periodic, până sosul începe să se mai îngroașe.
Procesul durează aproximativ 1 oră, dar depinde cât de zemoase sunt prunele.
Pas 7
Mai spre final scoateți din sos batoanele de scorțișoară, în cazul meu și păstăile de vanilie.
Pas 8
Opțional, la final, puteți adăuga și 50ml de rom (alcool, nu esență).
Amestecați și lăsați să fiarbă 5-10 minute.
Pas 9
Sosul este gata când devine ceva mai dens, dar încă are o structură de compot/sos cu bucăți de fructe, nu de gem sau dulceață.
Pas 10
Îl puteți folosi imediat, sau turnați fierbinte în borcane uscate și sterilizate pentru păstrare în cămară tot sezonul.
Savurați-l cu clătitele sparte vieneze, sau ca sos la înghețată, pancakes, cheesecake, etc.
Poftă bună!
Cantitate:
1300 ml
(3-4 borcane mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: