Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere

Din italiană "sbriciolata" înseamnă "sfărâmată", deci aș mai numi această rețetă de prăjitură sfărâmată cu mere - adică aluatul se face rapid, arată ca niște firimituri în momentul când montați prăjitura, dar după coacere toate ingredientele se leagă și are doar un aspect mai neuniform. O adevărată soluție pentru cei care nu sunt prea îndemânatici în lucrul cu aluaturi și foi de întins sau manevrat, dar chiar și când nu aveți chef să vă complicați prea mult în bucătărie.

Sbriciolata este o prăjitură clasică italiană, se poate face cu diverse umpluturi, cele mai populare fiind gemul și fructele. Este foarte fragedă, aromată și gustoasă, ai mei au cerut să repet rețeta cât mai curând posibil.

Ingrediente

Mere
5 buc
   
Lămâie
1 buc
   
Zahăr
230 g
   
Făină albă
400 g
   
Praf de copt
15 g
   
Unt
130 g
la temperatura camerei
Ouă
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine merele, le curățați de coajă și cotor, apoi tăiați cubulețe.

Puneți-le în tigaie cu sucul de la 1 lămâie și 80g zahăr.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 1
Pas 2

Coaceți la foc mediu și amestecați periodic totul, până zeama de la mere se evaporă complet.

Lăsați să se răcească până pregătim aluatul.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 2
Pas 3

Ungeți cu puțin unt tava de cuptor (26-28cm în diametru), de preferat cu borduri detașabile pentru o manevrare mai ușoară a prăjiturii după coacere.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 3
Pas 4

Într-un bol amestecați 400g făină, 150g zahăr și 15g praf de copt.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 4
Pas 5

Adăugați 2 ouă și 120g unt moale.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 5
Pas 6

Amestecați totul bine cu degetele până se formează firimituri de aluat.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 6
Pas 7

Puneți aproximativ 2/3 din aceste firimituri în tava pregătită anterior și le distribuiți în strat uniform.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi le presați cu palma ca să se lipească între ele și să formeze blatul de la baza prăjiturii cu mere.

Neapărat ridicați și modelați niște borduri, cam de 1cm.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 8
Pas 9

Puneți merele călite și le distribuiți uniform cu lingura.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 9
Pas 10

Peste mere presărați uniform restul de firimituri de aluat din bol.

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 10
Pas 11

Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 40 minute.

Apoi o scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet. Luați atent bordurile tăvii, porționați și savurați.

Poftă bună!

Sbriciolata cu mere - Prăjitură italiană cu mere - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii (tavă de 26-28cm diametru)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!