Socată fără drojdie, fermentată cu maia
De 2-3 ani încercăm să preparăm socată fără drojdie, dar de fiecare dată nu reușeam - socata obținută era băloasă, cleioasă și cu miros urât. Anul trecut mi-a venit ideea să pun în ea puțină maia naturală de la pâine și a fost un "Bingo!" total. Am obținut astfel nu doar o băutură potrivit de fermentată și gustoasă, dar mai ales, plină de microorganisme de la maiaua sălbatică.
Am făcut și anul acesta deja 2 ture de socată cu maia, de fiecare dată este prea puțină și copiii continuu își toarnă din ea. Nicio jenă la stomac sau ceva senzație neplăcută, ba din contră și chiar vă recomand să încercați!
Bineînțeles, dacă nu aveți cum să faceți rost de maia, mergeți pe varianta clasică de socată, este exact același proces, dar cu adăugare de puțină drojdie din comerț, sau faceți limonadă socată nefermentată.
Ingrediente
●
Zahăr
600 g
puteți regla după gust și înlocui parțial cu miere
●
Maia
1 lingurita
de grâu, sau secară, oricare aveți la îndemână
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pentru Socată optez până la urmă să folosesc bidonul de 5 litri de la apă plată, mai ales pentru că se poate sigila bine și după fermentare încape culcat în frigider. Atent pun în el florile de soc, nespălate (să nu spălăm și polenul de pe ele împreună cu praful), fiindcă sunt din grădina proprie și culese dintr-un loc ferit de praf.
Merge să folosiți și borcanul de sticlă de 5 litri, dar aveți grijă dacă vă încape în frigider în picioare.
Pas 2
Spălați bine lămâile, de preferat să le alegeți bio/cu coajă netratată.
Stoarceți zeama din ele și o turnați în borcan, apoi tot acolo puneți cojile rămase, eventual tăiate mai subțire să încapă pe gura borcanului.
Pas 3
Turnați în borcan și cele 600g de zahăr, vă puteți ajuta cu o pâlnie.
Pentru 4 litri de apă această cantitate este potrivită, dar depinde cum sunteți obișnuiți, oricum reglați după gust.
Pas 4
Într-un pahar cu apă dizolvați 1 linguriță de maia, nu trebuie hrănită cumva în prealabil, puneți așa cum o aveți la îndemână, sau chiar folosiți resturile rămase după ce faceți pâinea.
Pas 5
Turnați în bidon paharul cu maia și restul de apă (aproximativ 4 litri), nu-l umpleți complet, lăsați neapărat puțin spațiu de la gură pentru fermentare și gaze.
Pas 6
Observați aici, borcanul plin dar cu spațiu lăsat.
Puneți capacul și închideți bine acum.
Pas 7
Agitați bidonul până se dizolvă tot zahărul.
Pas 8
Acum desfaceți puțin capacul, în zilele care urmează să iasă gazele care se vor forma în procesul fermentării.
Lăsați borcanul să fermenteze pe masa din bucătărie sau în balcon, în fiecare zi îl mai agitați (nu uitați atunci să închideți ermetic bidonul din nou și apoi să-l desfaceți puțin!). Opriți procesul și puneți bidonul la frigider când vă place gustul, potrivit de acidulat sau mai puternic.
Treceți prin sită și savurați, dar lăsați la frigider cât se consumă, mai deschideți atent și cu grijă borcanul, fermentează încet chiar și la rece.
Poftă Bună!
Cantitate:
4 l
(bidon de 5 litri)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: