Toată copilăria mea mama și bunica făceau această pască la cuptor cu lemne, era ca un fel de panettone mai simplu, se adapta la diverse dimensiuni, chiar și unele foarte mici care dospeau în cutii de conserve sau căni emailate (le spuneam păscuțe). Sunt pufoase, aromate, pline de stafide și pentru mine... cu gust de acasă... Originea lor este din Ucraina și Rusia, unde se mai numesc Kulich sau Pasca, dar peste tot obiceiul este același - se duce lumea la biserică dimineața cu ele, se sfințesc și se dau pomeni, etc.
Anul acesta chiar am avut poftă de pască ca la mama, am tot căutat o rețetă cât mai bună și până la urmă am ales una premium, de la o școală profesională de cofetari - după părerea mea, absolut deosebită. E plină de arome, textura este fragedă, pufoasă și mult timp rămâne așa, iar glazura pe care o puneți deasupra va fi plăcerea copiilor, și nu numai!
Apropo, este și varianta cu brânză pe care o numim clar - Pasca cu Brânză, dar în Moldova dacă spuneți "Pasca", lumea va înțelege că aveți în vedere anume această variantă pufoasă.