Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză

După câțiva ani de teste și încercări, în sfârșit am reușit să fac o rețetă exemplară de plăcintă grecească cu spanac și feta, sau Spanakopita. Umplutura este perfect echilibrată, ușor aromată cu note grecești, iar aluatul de casă foietat are textura exact așa cum îmi place și gust plăcut de unt. Anii trecuți am încercat să fac plăcinta cu foi de plăcintă din comerț, iese și așa, dar era prea foietată și chiar imposibil de servit pentru că se dezmembra de tot plăcinta la portionare. Cu greu am găsit o variantă mai tradițională de Spanakopita cu aluat de casă și mă bucur tare mult că a ieșit după placul nostru.

Am fost plăcut surprinsă pentru că și copiii au apreciat Spanakopita, oricum pentru cei mai mofturoși puteți regla procentul de verdeață versus brânză, puneți din care le place mai mult și cu siguranță va fi bine. Recomand cu mare încredere rețeta, dacă vreți o plăcintă grecească cu spanac și feta adevărată și gustoasă, nu ezitați s-o încercați.

Ingrediente

Făină albă
500 g
   
Apă
200 ml
   
Ulei de măsline
200 ml
   
Sare
3 lingurite
   
Unt
200 g
să fie moale, la temperatura camerei
Spanac verde la legătură
1 kg
   
Mărar
1 legatura
   
Ceapă verde
3 buc
   
Mentă verde
3 buc
adică 3 fire
Brânză feta sau telemea
350 g
   
Ouă
3 buc
   
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Cu 3-4 ore înainte, sau chiar cu 1 zi, pregătiți aluatul foietat de plăcintă și îl lăsați la frigider până aveți nevoie.

Deci, într-un bol mare puneți 500g de făină, adăugați 1 linguriță de sare, 200ml de apă și 200ml de ulei de măsline. Amestecați totul bine cu o lingură, apoi cu mâinile până se formează aluatul.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 1
Pas 2

Mai frământați-l pe masă până este uniform, apoi îl tăiați în 2 bucăți. Modelați din fiecare câte o bilă și lăsați pe masă să se odihnească 10 minute.

Vreau să menționez aici că aluatul este moale, plăcut, deloc lipicios și ușor de lucrat.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 2
Pas 3

După acest timp, întindeți cu făcălețul din fiecare bilă o foaie subțire în formă ovală sau dreptunghi (vă ajutați pe masă cu făină, să nu se lipească).

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 3
Pas 4

Ungeți-o cu un strat subțire de unt moale, vă ajutați cu dosul lingurii sau o pensulă.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 4
Pas 5

Împăturiți foaia în jumătate și iarăși ungeți deasupra cu unt.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 5
Pas 6

Din nou îndoiți în jumătate și ungeți cu unt.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 6
Pas 7

Iarăși îndoiți, nu mai ungeți cu unt, doar mutați atent aluatul format pe o farfurie presărată cu făină și îl acoperiți cu o folie de plastic. Puneți la frigider pentru minim 3-4 ore, sau mai mult, până aveți nevoie de el.

Repetați pașii 3-7 și cu cealaltă bilă de aluat - întindeți, ungeți cu unt și împăturiți. O puneți și pe ea la frigider, astfel vom avea la rece 2 bucăți de aluat pregătite pentru plăcintă.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 7
Pas 8

Alegeți frunzele de spanac, le tăiați tulpinile, acestea nu se folosesc în rețetă. Procesul de spălare și scurgere îl găsiți detaliat explicat în Rețeta de spanac cu usturoi, pașii 1-3.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 8
Pas 9

Apoi le tăiați în bucăți mai mari, presărați 1 linguriță de sare și le presați/frecați bine cu mâinile până scad în volum și se înmoaie.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 9
Pas 10

Le mutați într-o sită, puneți o farfurie și greutate peste ele (la mine au fost 2 sticle de vin) și lăsați să se scurgă bine de zeamă timp de 30-40 de minute.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 10
Pas 11

După scurgere puneți frunzele de spanac înapoi în bol, adăugați peste ele mărarul spălat și tocat mărunt, la fel și menta cu ceapa verde.

Adăugați brânza feta sfărâmată bine cu mâinile, 3 ouă și puțină sare și piper negru măcinat după gust.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 11
Pas 12

Ungeți cu puțin ulei o tavă mare de cuptor, a mea este clasică de aproximativ 30x35cm.

Întindeți cu făcălețul prima foaie de aluat, vă ajutați cu făină pe masă, dimensiunea finală o reglați așa ca să aveți și puțină bordură ridicată în sus pe tavă. Observați în poză cum am aranajt-o pe a mea.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 12
Pas 13

Puneți umplutura de spanac și brânză în tavă și o distribuiți uniform pe toată suprafața.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 13
Pas 14

Întindeți și a 2-a foaie de aluat și mutați în tavă, trebuie să fie suficient de mare cât să acopere toată umplutura.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 14
Pas 15

Lipiți marginile plăcintei și o înțepați din loc în loc cu un cuțit.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 15
Pas 16

O ungeți deasupra cu puțin ulei de măsline sau unt topit.

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 16
Pas 17

Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, sau până se rumenește uniform.

După coacere lăsați complet să se răcească, apoi porționați și serviți cu mare plăcere.

Poftă Bună!

Spanakopita - Plăcintă grecească cu spanac și brânză - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 portii (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Solonenco
Solonenco 30 Mar 2024, 12:19

Excelent! Merci Lena

Nota mea pentru rețetă: