Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă

Această prăjitură "12 linguri" de origine italiană este de fapt un simplu pandișpan aromat cu lămâie, foarte pufos, gustos și extrem de simplu de preparat. Denumirea este foarte sugestivă, nu aveți nevoie de cântar sau pahar gradat pentru a măsura ingredientele, deci și un începător la bucătărie o poate prepara cu succes.

Varianta originală este cu lămâie, dar după părerea mea prăjitura "12 linguri" poate fi adaptată la orice aromă - coajă și suc de portocale, cacao (înlocuiți o parte de făină cu pudră de cacao), se pot adăuga fructe, nuci, bucățele de ciocolată, etc.

Pentru cei mai avansați și grăbiți am măsurat ingredientele și în mod clasic - grame sau mililitri. În plus, observați că tava mea de aici are 24cm în diametru, dacă aveți tava puțin mai mare veți obține prăjitura ceva mai subțire, sau creșteți cu 1/3 proporțional ingredientele (apropo, în aplicația Lalena aveți această opțiune automată, nu trebuie s-o faceți manual).

Ingrediente

Ouă
3 buc
   
Zahăr
12 linguri
sau 160g
Ulei
12 linguri
sau 70ml
Lapte
12 linguri
sau 70ml
Făină albă
12 linguri
sau 160g
Lămâie
0.5 buc
   
Sare
0.25 lingurite
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Zahăr pudră
2 linguri
opțional, pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând recomand să spălați bine lămâia, răzuiți coaja de la jumătate din ea și stoarceți zeama.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 1
Pas 2

Puneți într-un bol 3 ouă și măsurați 12 linguri de zahăr (sau 160g).

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 2
Pas 3

Amestecați bine compoziția cu un mixer sau tel, până se face spumă albă.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 3
Pas 4

Adăugați treptat 12 linguri de ulei (sau 70ml), continuați să mixați.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 4
Pas 5

Puneți 12 linguri de lapte (sau 70ml), un vârf de linguriță de sare, zeama și coaja de la jumătatea de lămâie, amestecați bine.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 5
Pas 6

Adăugați 12 linguri de făină (sau 160g) și 1 linguriță praf de copt.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 6
Pas 7

Amestecați cu un tel sau mixer până obțineți un aluat uniform, fără cocoloașe, puțin lichid.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 7
Pas 8

Îl turnați într-o formă de 24cm în diametru, așternută cu hârtie de copt.

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 8
Pas 9

Coaceți prăjitura "12 linguri" în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute, până se rumenește uniform.

Apoi lăsați să se răcească puțin și o puteți servi. Opțional o puteți orna cu zahăr pudră deasupra.

Poftă Bună!

Prăjitura "12 linguri", simplă și rapidă - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii (tavă de 24 cm)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

IzabelaIncapatinataDenisa341
Izabela Denisa (IzabelaIncapatinataDenisa341) 13 Jul 2023, 08:08

E foarte buna am facut si eu reteta